Vergi dairelerinin 36 aya kadar tecil ve taksit yetkisi var. 31 yıl sonra KDV borcuna da taksit geldi fırsatı kaçırmayın.
Tüm vergi borçlarınız için başvurarak taksit hakkından faydalanabilirsiniz. Vergi dairelerinin 36 aya kadar tecil ve taksit yetkisi var. 31 yıl sonra KDV borcuna da taksit geldi fırsatı kaçırmayın
Son günlerde vergi borçlarıyla ilgili bir ‘barış yasası’ ya da ‘af’ daha çıkartılması konusu gündeme gelmeye başladı. 2014 yılında böyle bir yasa çıkmış ve borçların belli şartlarda yapılandırılması sağlanmıştı. Hatta bazı mükellefler bu yapılandırmadan doğan taksitlerini hâlâ ödüyor. Ödemesini aksattığı için sistem dışında kalanlar için de şimdi yeni bir hak daha tanınacak. Bu fırsatı kaçırmayın.
Maliye kaynakları ise şu anda gündemde yeni bir yapılandırma ya da vergi barışı düzenlemesinin olmadığını belirtiyor. Buna rağmen borçlular için yasalarda önemli avantajlar var. Kamu alacaklarıyla ilgili kanunun 48’inci maddesinde “Borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir” deniliyor. Hatta borç 50 bin lira ve altında ise teminata da gerek kalmıyor.
Bakanlar Kurulu’nun bu tutarı 10 kata kadar artırma yetkisi de bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çıkardığı Tahsilat İç Genelgeleri de bu uygulamanın detaylarını belirliyor. Burada vergi dairelerine tecil yapacakları miktarların sınırları çiziliyor. Büyük vergi dairelerinin yetkisi 3 milyon lirayı bulurken, büyükşehirlerde 2 milyon 250 bin ve diğer küçük dairelerde ise 60 bin liraya kadar iniyor.
TRAFİK CEZASI DA VAR
Motorlu taşıtlar vergisi, gecikme zammı, faizi ve vergi cezası, trafik para cezaları, karayolları geçiş ücreti ve idari para cezalarından olan alacaklar, yüksek öğrenim kredi borcu ve yüksek öğrenim harç kredisinden olan alacakların tescil ve taksit talepleri için yine vergi dairelerinin yetkisi bulunuyor.
NASIL BAŞVURULACAK?
Tescil ve taksit için ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurmak gerekiyor. Hazırlanacak dilekçeyle ilgili Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu’na gib.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün. Formun eksiksiz doldurulması talebinizin reddedilmemesini sağlayacak. Bu yüzden dikkatli olmakta ve ilgili memurlardan yardım almakta fayda var.
KDV’DE 31 YIL SONRA BİR İLK
Son çıkan tahsilat iç genelgesi ile taksite izin verilmeyen KDV borçları da kapsama alındı. Müracaat tarihinden itibaren 6 taksitte tecil ve taksitlendirilmesi sağlandı. KDV kanunu 1985’te yürürlüğe girdi. Böylece 2016’ya kadar taksitlendirilmemiş bir alacak taksite bölüneceki. KDV borcu olanlar da borcu yoktur yazısı alacak.
TAKSİTLERE BAŞLAYIN
Müracat ettikten sonra başvurunuzun sonuçlandırılmasına kadar geçen sürede eğer belirttiğiniz taksit zamanı gelmişse bunu ödemeniz faydanıza oluyor. Çünkü daha sonra başvuru kabul edilince geçen süredeki taksitleri toplu ödemeniz istenebilir.
Faruk Erdem/Sabah
POST A COMMENT.