Çoğu Bitcoin girişimleri iyi niyetli bir şekilde kullanıcılarının hesaplarını veya fonlarını korumasına ve garanti altına almasına rağmen, kripto para dünyasında yer alan bir kısım girişimler tamamen dolandırıcılık üzerine kurulmuştur. Kullanıcıların internet üzerinde yer alan bu vahşi ortamda bilinçli olmaları çok önemlidir. Bu nedenle, okurlarımızın dikkat etmesi için en çok kullanılan dolandırıcılık faaliyetlerini inceleme çalışacağız.
Ponzi ve Network organizasyonlar: Bu zamana kadar ortaya çıkan dolandırıcılık olaylarının çoğu ponzi şeması altında yürütülen faaliyetlerden oluşuyor. Bu tür faaliyetlerde ön planda göz boyamak için hangi sistem getirilirse getirilsin arka planda mutlaka referans sistemine dayalı bir planlama yapılmıştır. Genellikle ilk giren kullanıcıların yeni müşteri getirdikçe gelirleri artar, sonradan girenler ise dolandırıldıklarının farkında olmadan bir hayali satın alır. Ekseriyetle, az bir miktar bir parayla sisteme giriş ile birlikte yüksek gelir tabloları müşteriye sunulur. Müşteri yüksek kar beklentisiyle kendi referansı ile daha fazla kişiyi çekmek için farkında olmadan dolandırıcılık reklamı yapar. Sonunda ise, sistem içinde yer alan kullanıcıların çok azı kar ederken, diğerleri hüsranla ellerindeki varlığı kaybeder. Bazı durumlarda ise, ponzi girişimi ponzi olduğunu gizlemez, açıkça bu işi yaptıklarını ve yüksek kar marjları sunduklarını deklare ederler; fakat yine de hepsinin sonu sisteme giren kullanıcıların %95’i için hüsranla biter. Ponzi girişimine dahil olmak zar atmaya benzer, bu sebeple uzak durulmalıdır.
Bulut madencilik paket satışları: Bu konu yine yaygın kullanılan dolandırıcılık faaliyetleri kapsamındadır. Bir bulut madencilik girişimi elinde hiç bir madencilik ekipmanı olmadan madencilik yaptığını duyurarak, müşteri çekmeye çalışabilir veya kapalı, halka açık olmayan borsalarda işlem yaptığını iddia eder. Eğer yasal da olsa bir şirket halka açık olmayan kapalı borsalarda kendi kripto parasını çıkarıyor ve madencilik paketlerini referans sistemleriyle satıyorsa bu faaliyet -bugüne kadar gözlemlediğimiz kadarıyla- %99 ponzi şemasından ibarettir. Bu tür sistemlerde yüksek kar oranları sunulur ve kullanıcı aldatılmaya çalışılır. Şirket olmayan bir veri merkezi ve olmayan cihazlarla işlemci gücü satar veya kiralar, elinde sonsuz sayıda madencilik ekipmanı varmışcasına sürekli satar; fakat sonunda yine ponzi faaliyetlerinde olduğu gibi sistem çöker ve büyük çoğunluğun yatırımı ortadan kaybolur. Kullanıcı gerçek madencilik yapan şirketlerle sahtelerini ayırmalıdır ve farkına varmalıdır. Ayrıntılı inceleme için sitemizde yayınlanan bulut madencilikle ilgili bu makaleye göz atabilirsiniz.
Bitcoin cüzdan uygulamaları: Her kripto para kullanıcısı fonlarını güvenli bir şekilde depolamak, saklamak ve yeri geldiğinde kolayca kullanmak ister. Bu istek zaten kriptoların çıkış amacının başında gelir; kolay, basit ve güvenli kullanım. Son zamanlarda ortaya çıkan dolandırıcılık faaliyetleri arasında güvenilir olmayan Bitcoin cüzdan uygulamaları ve siteleri yer almaktadır. Güvenli saklama koşullarında ücretsiz bir şekilde kullanıcı fonlarını depolayacağını söyleyen bazı şirketlerin fonlarla birlikte ortadan kaybolduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu tür bir uygulamayı kullanmak için iyi araştırma yapılması gerekir, ayrıntılı inceleme için şu makaleye göz atılabilir. Şartlar ne olursa olsun yine de kripto paraları saklamanın en güvenilir yöntemi kendi bilgisayarınıza kuracağınız temel Bitcoin cüzdanı programıdır ve tüm sorumluluk kendinize aittir.
Exchange siteleri: 2012 yılından bu yana olağan dışı bir şekilde çok sayıda Bitcoin ve altcoin exchange sitesi hackendiğini duyurarak kullanıcı fonlarıyla birlikte kepenklerini kapattı. Siteler saldırılarla birlikte cold storege’de saklanan kriptoları çaldırmış olsalar da, veya böyle bir yalan uydurup yatırımcı fonlarını kendileri çalmış olsalar da, her iki durumda kullanıcı yatırımını kaybeder. Bu nedenle yatırım yapılan exchange sitesi iyi seçilmelidir. Önünüze gelecek her siteye para gönderip al sat yapmak güvenli değildir. Detaylı araştırmak ve ince eleyip sık dokumak gerekir.
Phising: Bu tür bir dolandırıcılık olayı belki de bilinmeden ve farkında olmadan yapılan, tuzağa düşmesi son derece kolay olan bir sahtekarlıktır. Dolandırıcılar exchange siteleri veya online bahis siteleri gibi çok kullanılan ve içerisinde kullanıcı fonlarının bulunduğu sitelerin benzerlerini üretirler. Hatta URL’leri bile neredeyse aynıdır, eğer kullanıcı farkında olmadan bu siteye username ve password ile giriş yaparsa, tüm bilgiler dolandırıcının eline geçer ve bir anda gerçek sitedeki hesabınızda yer alan fonlar ortadan kaybolur. Phising sitelere dikkat etmek gerekir. Konuyla ilgili önlem almak için önceki yazımızı okuyabilirsiniz. coin-turk.com
POST A COMMENT.