Hem altının dünya fiyatını, hem de Türkiye’de dolar fiyatının nasıl değişeceğini tahmin etmek zor.
Güngör Uras’ın yazısından alıntı
Yüreği zayıf olan birikimini altına ve dolara bağlamaz
Altın fiyatları hemen herkesi ilgilendiriyor. Hemen herkesin altına değişik nedenlerle, az veya çok ilgisi var. Kimi birikimlerini altına bağlıyor. Kadınlarımızın kolunda bilezikler, boyunlarında takılar var. Şimdilerde sünnet, düğün mevsimi başlıyor. Hediye olarak çeyrek altın, 22 ayar bilezik talebi artacak.
Altının gramı 2014 yılı başında 85 TL idi. 2015 yılı başında 88 TL, 2016 yılı başında 99 TL olmuştu. Ağustos başı 131 TL’ye kadar çıktı. Şimdi 126 TL.
Çeyrek altın 140 TL – 160 TL, derken 205 TL oldu.
22 ayar bileziğin gramı 115 – 116 TL. En ucuzu, 5 gramlık altın bilezik 550 TL’ye satılıyor.
Bu durumda altına ilgi duyanlar merak ediyorlar: ”Altın fiyatı daha da düşecek ise, altını satalım mı? Altın fiyatı yükselecekse altın alalım mı?” diye soruyorlar. Altın bu: Batırır da çıkarır da…
Altının fiyat değişiminin arkasında, büyük küresel fonların altın alıp satmaları var.
Yüzer gezer büyük paralar, altına yönelince fiyat tırmanıyor. Fiyat tırmanınca fonlar kâr satışına geçerek altından çıkıyorlar. Fiyat geriliyor.
Yüzer gezer büyük fonlar altın alıp satmak için değişik bahaneler buluyorlar. Her fırsatlardan yararlanıyorlar. ABD Merkez Bankası’nın faiz artırıp artırmayacağı, petrol fiyatları, Çin ekonomisinin durumu bahanelerin en fazla tekrarlananları.
Son olarak İngiltere’nin AB’den çıkma kararı (Brexit) altın fiyatında ciddi artırıma yol açtı.
Oylama öncesi 23 Haziran’da dünyada onsu 1.255 dolar olan altın 6 Temmuz’da 1375 dolara yükseldi. Yaklaşık yüzde 9.5 arttı.
Dünyada pişen bize de düşüyor. Bizde de altının gramı bu arada 115 TL’den 128 TL’ye yükseldi.
Altının dünya fiyatı 1.329 – 1.367 dolar arasında gitti, geldi.
Uzmanlar kısa dönemde fiyatın 1.340 – 1.355 dolar bandında hareket edeceği beklentisinde. ABD Merkez Bankası’ndan parasal sıkılaştırma konusunda gelecek haberlere göre 1.400 dolara kadar yükselebileceğini tahmin edenler var.
Özetle altının fiyatını dünyada büyük fonların altın alıp satmaları belirliyor. Dünya fiyatı konusunda uzun ve hatta kısa vadeli tahmin yapmak imkânsız.
Altına güven olmaz
Gelelim bizdeki altın fiyatına. Bizde altın fiyatı; (1) Dünya fiyatına bağlı. (2) Türkiye’de doların fiyatına bağlı.
Hem altının dünya fiyatını, hem de Türkiye’de dolar fiyatının nasıl değişeceğini tahmin etmek zor.
İçeride doların fiyatını; (1) Dışarıda doların değerinin değişimi ile, (2) Türk ekonomisinin durumu belirliyor.
– Dışarıda doların durumu/değeri, ”dolar endeksi”nden izleniyor. Dolar endeksi 2015 Mart’ında 100’e tırmanmıştı. 2015 Mayıs’ından sonra inişe geçti. 93’e kadar indi. Uzun süredir 97’lerde dolanıyor.
– Bizde dolar fiyatı 15 Temmuz’dan bir gün önce 2.87 TL idi. 15 Temmuz’dan sonra 3.02 TL oldu. 3.09 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde 2.91 TL – 2.92 TL dolayında. Ekonomi ile ilgili iyi haberler devam ettikçe dolar 3.00 TL’nin altında kalacak gibi görünüyor.
İçeride dolar fiyatının inip çıkması, sadece altının Kapalıçarşı fiyatını etkilemekle kalmıyor, altından bağımsız olarak dolara olan ilgiyi artırıyor.
Dolar belli değil
Altının dünya fiyatlarındaki dalgalanmasının riskini almak istemeyenler, altın yerine dolar satın alıyorlar. Türk Lirası birikimlerin bir bölümü altına giderken bir bölümü dolara bağlanıyor.
Hem altın birikimi olanlar hem birikimlerini dolara bağlayanlar sabahtan akşama dolar değerindeki değişimi izliyorlar.
Altın birikimi olanlar veya altına ilgi duyanlar nasıl “Alalım mı, satalım mı?” endişesi içinde iseler, birikimlerini dolara bağlayanlar veya dolara ilgi duyanlar da “Alalım mı, satalım mı?” endişesinden kurtulamıyorlar.
Altında da dolarda da bırakınız geleceği, yarın ne olacağını kimse tahmin edemez. Bunu tahmin edebilen olsa milyoner olur. Kişiler altın ve dolar alıp satma kararını, olan biteni izledikten sonra kendileri vermelidir.
(Bir hatırlatma: Doların dünyadaki değerindeki dalgalanma küçük ölçülerde oluyor. Dolar fiyatının orta ve uzun dönemde gerilemesi güç. Doların değeri altının değeri kadar hızlı iniş çıkış göstermiyor.)
Unutulmasın kâr ile zarar ortaktır. Altına veya dolara para bağlayanların, “Ahhh… Dün neden almadım? Alsaydım bugün zengindim. Ahhhh… Dün neden satmadım? Satsaydım bu kadar zarara uğramazdım” diyerek hayıflanmayacak kadar yürekli olmaları gerekir.
Yüreği dayanamayacaklar için güvenli, istikrarlı yatırım aracı bankaların mevduat hesaplarıdır.
Milliyet
POST A COMMENT.