Türkiye’nin ilk ‘Sanal Para Hukuku’ zirvesi

İnsanlar arası her türlü beşeri münasebette hukuka mutlaka ihtiyaç duyulmaktadır. Para, mal, alışverişlerin ve hizmet alımlarında insanlar veya işletmeler arası sorunlarda hukuka danışılmakta ve çözüm aranmakta.

Yaşamımıza giren internet tabanlı her yeni teknoloji beraberinde yeni hukuki sorunları da getirmektedir. Mağduriyetlerin giderilmesi için hukuki zeminler, mevzuatlar ve yasalar yapılıyor. Sosyal medya ile birlikte herkesin her kurumun hukuka daha fazla ihtiyacı olmaya başladı. Hak ihlalleri, kişilik hakları ihlali, bilgi hırsızlığı, kişi veya kurumları küçük düşürme, haksız ve mesnetsiz eleştiriler, maksadı aşan yorumlar gibi bir çok konuda artık hukuk devreye giriyor. Mevcut yasalara göre bahse konu suçları işleyenler artık cezasız bırakılmıyor. 

Sosyal medyanın yaşamımızda yer edinmesiyle birlikte medya tekeli de kalkmış oldu. ‘Yurttaş Gazetecilik’ kavramından bahseder olduk. Çünkü artık herkesin bir medyası ve bir yayın mecrası var. Yazı İşleri veya editoryal engellemelere takılmadan herkes kendi sayfasında dilediğini yayınlayıp tek tuş ile binlerce kişiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Yasalara ve topluma karşı sorumluluk taşımayan, suç işlemeye meyilli kimi kişi veya kişilerin bu mecralarda yayınlayacakları müsbet veya menfi paylaşımlardan doğan mağduriyetlerin cezasız kalmaması için yine hukuka ihtiyaç duyulmakta. 

İnternet ile birlikte artık her gün yeni teknolojiler ile tanışmak zorunda kalıyoruz. İstediğimiz kadar mesafeli olmaya çalışalım bir şekilde bahse konu teknolojileri yaşamıza almak zorunda kalıyoruz. E-Devlet ile günlerce toplayamayacağımız şahsımıza ait resmi belgeleri 5 dk. içerisinde temin edebildiğimiz gibi, saatlerce bir mağazada gezmeden kısa bir sürede alışverişimizi de yapabiliyoruz. 

Aslında çıkan her yeni teknoloji bir ihtiyaçtan kaynaklı olarak karşımıza çıkıyor. Tıpkı her icat veya keşfin nedeni gibi. İnsanların ihtiyacını tespit eden girişimci ruhlu insanlar uzun deneme/yanılma, test ve emekten sonra o teknolojiyi hazırlayıp insanların hizmetine sunuyor. Bu teknolojiler daha sonra geliştirilip ticari bir meta haline getiriliyor ve  geniş kitlelerin kullanımına sunuluyor.  

Yıl: 2008. Dünya krizi baş göstermiş, Amerika’da ödenmeyen konut kredilerinden kaynaklı finansal sıkıntı kısa sürede tüm dünyada hissedilmeye başlandı. Türkiye krizden etkilenen ilk 3. ülke oldu. 

İşte o yıl Satoshi Nakomoto müstear (Bu isme sahip çıkan ve bu isimin kendisine ait olduğunu teyid ettiren kişi henüz ortaya çıkmamış. Gizemini korumakta) adını kullanan kişi veya kişiler yeni bir teknolojinin manifestosunu tüm dünya ile paylaştı veya paylaştılar. Bu makale (Bknz: Satoshi Nakomotu’nun Makalesi ) ilk başlarda fark edilmese de ilerleyen yıllarda daha fazla ilgi görmeye başladı. Bahse konu makale giderek daha fazla konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı. O makale de digital bir devrimdne bahsediliyordu. Lidyalıları ünvanını elinden alacak olan bu teknoloji giderek gelişmeye başladı. Bankacılık ve finansal sektörü kökünden değiştirecek olan Blockchain tabanlı bu paralar üretilmeye başlandı. Piyasada karşılık bulan bu paralar ile artık insanlar her türlü ihtiyaçlarını temin edebiliyorlar. 0.03 cent ile başlayan bu yolculuk, 9 $, 35 $, 200 $, 400 $, 5700 $ derken bu yazının yayına verildiği tarihte güncel fiyat 7, 131.81 $! (Erişim: 03.11.2017 TSİ 23:50 Kaynak: bitcoinwisdom.com)) 9 yıllık bir serüven sonucu gelinen değer. Bu değer artışı şüphesiz durmadan devam edecektir.

Yukarıda verdiğimiz rakamlar Bitcoin denilen digital paraya ait rakamlar. Yani 1 Bitcoin (Kısa adı: BTC) 7, 131.81 $. Birde BTC’den türetilmiş diğer coinler yani ‘Altcoin’ denilen paralarda mevcut: Ethereum, Ripple, Monero ve Dash gibi bir çok Blockchain tabanlı paralarda digital ortamda varlıklarını sürdürüyorlar. Ama digital ortamda tedavülde olan bu paraların atası yani en değerlisi elbette ki Bitcoin.

İşte bu aşamadan sonra hukuki bazı sorunlar ortaya çıkmaya başlayacak gibi görünüyor. Neden mi? Blockchain tabanlı olmayan ve Blockchain veri ağı üzerinden yer almayan sahte coinlerde çok can yakmaya başladılar. Çok kişi mağdur oldu ve çok kişi finansal kayba maruz kaldı. Tüketicilerin bilinçsizliğinin bu mağduriyetlerde elbette ki çok payı var peki bu sahte ortamları oluşturup bireyleri mağdur edenler hak edecekleri cezaları almayacaklar mı? Digital paralar konusunda veya digital finans sektöründe bu veya buna benzer suçların hukuki olarak tartışılacağı, sektörün hukuki her detayının ele alındığı ve hukuki mevzuatın oluşturulması için gerekli mekanizmaların dikkatini çekmeyi amaçlayan bir zirvenin yapılıyor olması sektörün hukuki yönü  için faydalı ve bir o kadar ihtiyaç duyulan bir adım olduğunu söyleye biliriz.  

Zirve hakkında detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz;

SANAL PARA HUKUKU ZİRVESİ

Crowne Plaza Hotel /Harbiye-İstanbul-TURKEY

Tarih : 9 Aralık 2017 – 09:00 – 18:30 

Bozkurt Mahallesi, Dolapdere Cd. No:161
Şişli – İstanbul

Dünya’da ve Türkiye’de oldukça ilgi gören ‘Sanal Para Birimleri’ gelişen teknoloji ile gittikçe küreselleşen bir dünyada yeni oluşumlara zemin hazırlamaktadır. Mevcut düzenden farklı bir kültürle yola çıkan devletler ötesi bir sistemle hayatımıza giren Sanal Para , Dijital Para , Kripto Para ve diğer benzerleri para birimlerin özellikle Türkiye’de hukuki alt yapısının henüz tamamlanmamış olması bizlerin bu konuya yönelmesine vesile olmuştur. Hukuk çalışma grubumuzla bu yeni hukuk dalı ile ilgili yoğun talep üzerine ‘SANAL PARA HUKUKU ZİRVESİ’ yapılacaktır.

ZİRVE DETAYLARI :

09:00 : Kayıt

1. OTURUM : 09:30 – 13:30 

Öncelikle ‘ Sanal Para Sistemi’ hakkında katılımcılarımız uzmanlar tarafından bilgilendirilecektir. Türkiye’de ilk kez ‘ Sanal Cüzdan’ alma ve ‘ Kripto Para’ alma simülasyonu gerçekleştirilecek ve katılımcıların konuya tam olarak hakim olmaları sağlanacaktır.

– Sanal Paralar Nelerdir. ( Sanal Para , Dijital Para , Kripto Para vb )

– Blockchain Sistemi

– Sanal Cüzdan Yaratma- Diğer İlgili kuruluşlar

– Simülasyon ‘ Kripto Para Alma’ ( canlı olarak para alımı yapılacak )

– Dünya’da ve Türkiye’de Sanal Para Yaklaşımı

– Sanal Parada Devrim : ‘Japonya’

ÖĞLE YEMEĞİ 13:30-14:30 ( Ücrete Dahildir. )

2. OTURUM : ( 14:30-18:30 )

Türkiye’de ‘ Sanal Paralarla’ ilgili bir mevzuat olmadığı için ikinci oturumda Dünya’da ve Türkiye’de önde gelen ülkelerin mevzuatları incelenmesi ile Türkiye’ye en uygun olabilecek mevzuat çalışması gösterilecektir.

– Dünya’da Sanal Para Hukuku Uygulamaları

– Türkiye’de Sanal Para Hukuku Yaklaşımı

– Sanal Paranın ‘ Mülkiyet Sorunsalı’

– İlgili Mevzuat Taraması

– Sanal Paraların Vergisel Boyutu

– Örnek Mevzuat Çalışması

– Soru -Cevap

KONUŞMACILAR :

Av. Sima BAKTAŞ

Av. Keiko TORİGOE

Av. Hülya AKSAKAL

Av. Hanımşah BAYRAM

Av. Enver AKSAKAL

Av.Dr.Gizem ALPER / Newyork (Online)

Av. Zeynep Hızıroğlu CIPP/Los Angels

Av. Serdar AKDENİZ

Av. Can GÜRSEL

Adnan ATEŞ / Gazeteci – Ekovizyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

* Diğer konuşmacılar bilgisi en kısa sürede sitemizde yayınlanacaktır.

Zirve Ücreti : 295 TL +KDV

Ücrete Dahil olanlar :

– Öğle Yemeği

– Çay-Kahve İkramları

– Katılım Sertifikası dahildir.

KAYIT & BİLGİ : https://sanalparahukuku.org/

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.