Tetra Pak’ın ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ adıyla başlattığı ilkokul öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımını ve içecek kartonlarının geri dönüştürülme sürecini anlatan eğitim projesi, 2016 yılında İstanbul’daki okullarda devam edecek.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Tetra Pak arasında yenilenen protokol ile proje kapsamında 2016 sonuna kadar Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin öğrenciye geri dönüşüm eğitimi verilecek. Tetra Pak, 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başladığı ve İstanbul Üniversitesi’nin katkılarıyla yenilenen Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesi ile bugüne kadar bir milyonu aşkın öğrenciye ulaştı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına katılan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Timur Tuğral ile Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat Çalışkan’ın 11 Şubat 2016’da imza koydukları protokol ile 2016 yılında da sürecek olan eğitimde, ilkokul öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımının önemi anlatılırken, yenilenebilir kaynakların önemine de vurgu yapılıyor. Eğitimlerle öğrencilere geri dönüşmesi için ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri alışkanlığının kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca, küçük çaba ve dokunuşlarla doğanın nasıl korunabileceği gösteriliyor.
Protokol imza töreninde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına bir konuşma yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Timur Tuğral şöyle konuştu:
‘‘İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak çocuklarımıza doğal kaynakların tasarruflu kullanımını, yenilenebilir kaynakların, geri dönüşümün önemini ve doğayı koruma bilincini benimsetmeyi amaçlayan bu projenin paydaşı olmaktan son derece mutluyuz.
İmzaladığımız protokoller kapsamında en çok önem verdiğimiz konuların başında projenin öğrencilerimize, okullarımıza kazandıracağı yeni kazanımlar, öğrencilerimizin proje içerisindeki yeri ve ülkemizin hedeflerine katkısı geliyor. Çocuklarımız proje içerisinde verilen bilgileri sadece oturup dinlemek yerine aktif olarak sürece katkı sağladıkları ve kendileri de ürettikleri için, bir ürün ortaya çıkardıkları için çok mutlu oluyorlar.
Bizim gözümüzde mutlu, donanımlı, bilinçli bireyler eşittir mutlu bir ülke geleceği demek. Bu yönüyle de Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesini önemsiyoruz. Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesinin protokolünü yenilerken geçmiş yıllarda yapılan çalışmaların sonuçlarına ve proje içerisinde yer alan okullarımızın memnuniyetine bizzat şahit olduk. Küçük ellerin kocaman yüreklerini ortaya koyarak geri dönüşümden resim çizeceği, şiir yazacağı, mektup yazacağı kağıtları üretmesi ve bu etkinliği yaparken çocuklarımızın yüzlerinde oluşan tebessüm ve heyecan bizlere projenin öğrencilerimiz açısından ne kadar yararlı ve eğlenceli olduğunu göstermiş oldu.”
Amaç geri dönüşümü anlatmak…
Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat Çalışkan da projeye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Çevre Tetra Pak’ın stratejik önceliklerinden biri. Tetra Pak olarak dünya genelindeki çevreyle ilgili çalışmalarımızı, “Çevresel Mükemmelliği Yönet” ilkesiyle yürütüyoruz. Çevre ile ilgili bilincin artırılması ve yaygınlaştırılması konusunda eğitim ve iletişim faaliyetlerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Geri dönüşüm odaklı ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projemiz de bu inancın bir ürünü. Uygulamalı eğitimlerimizle çevre bilincini artırmak ve geri dönüşümün yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylelikle geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara; doğal kaynakları verimli kullanmalarının ne kadar önemli olduğunu anlatıyor ve çevre ve geri dönüşüm bilinci aşılıyoruz.”
Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Hakkında:
2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve 2014 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel onayıyla devam eden proje, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara, atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılması için doğru değerlendirilmesi gerekliliğinin aktarılmasını amaçlıyor. Uzman eğitmenler eşliğinde ilkokul 2.,3.,4. sınıf, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine, neden ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri gerektiği anlatılıyor. İçecek kartonu ambalajının kağıda nasıl geri dönüştürüldüğü çocukların da katıldığı geri dönüşüm seti uygulamasında uygulamalı olarak gösteriliyor. Eğitimlerdeki ana içerikler; doğal kaynakların verimli kullanımı, yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklar, atıkların ayrı biriktirilmesi, içecek kartonlarıyla geri dönüşüm deneyimi olarak sıralanabilir. Eğitimin ‘geri dönüşüm deneyimi’ bölümünde ise öğrenciler, geri dönüşümün tüm adımlarını canlı olarak görebiliyorlar.
POST A COMMENT.