Tekstil modası için yılda 30 milyar metrekare baskı yapılıyor!

Global baskı federasyonu FESPA’ya göre moda endüstrisindeki hızlı gelişmelerle birlikte tekstil baskısı sektörü de dönüşüyor. 165 milyar dolarlık tekstil pazarında dünyada yılda 30 milyar metrekarenin üzerinde tekstil baskısı yapılıyor. Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe baskı sektörünün de bu alanda büyümesi bekleniyor

Moda endüstrisi farklı sektörleri de harekete geçiriyor. Bu sektörlerin başında ise baskı sektörü geliyor. Global baskı federasyonu FESPA’ya göre moda endüstrisindeki hızlı gelişmelerle birlikte tekstil baskısı sektörü de dönüşüyor. 165 milyar dolarlık tekstil pazarında dünyada yılda 30 milyar metrekarenin üzerinde tekstil baskısı yapılıyor. Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe baskı sektörünün de büyümesi bekleniyor.

Tekstil baskısının tarihçesine bakıldığında, sarf malzemeleri ve enerji sarfiyatının yüksek olduğu, tahta bloklar vasıtasıyla renklerin kumaş üzerine aktarıldığı dönemlerden dijital teknolojilerle maksimum verimliliğe ulaşıldığı bir döneme giriliyor. Hızla gelişen bu teknolojiler, özel iç mekan tasarımlarına ve kıyafetlere sahip olmamıza olanak sağlıyor ve işletmeler için yeni kazanç fırsatları yaratıyor.

Nüfus arttıkça büyüyen sektör

FESPA’nın araştırmasına göre 165 milyar dolar hacmindeki tekstil pazarı büyümeye devam ediyor. Her yıl küresel bazda 30 milyar metrekarenin üzerinde tekstil baskısı gerçekleşiyor. Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe ve gelirler arttıkça tekstil sektöründe iş fırsatları da çoğalıyor. Dijital baskı ve renklendirme teknolojileri tekstil dünyasını ciddi şekilde yeniden yapılandırmaya başladı. Çünkü konvansiyonel tekstil üretim teknikleri ciddi anlamda kaynak tüketimine neden oluyordu.

Pazarın yüzde 60’ı EFI’de

2018 yılında Berlin’de gerçekleştirilen FESPA fuarında tekstil bölümü en çok ilgi çeken alandı. Dijital baskı sektörünün önemli markalarından EFI, uzun yıllar bu alana göz kulak oldu. Birkaç yıl önce Reggiani’yi satın alarak artık doğrudan hazır giyim ve konfeksiyon pazarının %60’ından fazlasına sahip hale geldi. Bunun yaklaşık %60’ı iç mekân tekstil (mobilyalar), giysiler ve endüstriyel tekstil baskısı oluşturuyor.

Enerji ve su tasarrufu

FESPA 2018’de EFI, yeni geliştirdiği tekstil pigment teknolojisinin lansmanını gerçekleştirdi. Bu yeni teknoloji polimerizasyon özelliğine sahip. Bu sayede daha az su ve enerji sarfiyatı ile daha hızlı baskı elde edebiliyor. EFI bu yeni teknolojinin çok çeşitli elyaf kumaşlar üzerinde de uygulanabildiğini ve baskılı kumaşların yıkama işlemine gerek kalmadığını belirtiyor.

Tekstil pazarının gelişmeye devam etmesiyle sektörde daha fazla benzer teknolojik yeniliklerin yaşanması bekleniyor. HP ve Mimaki’nin de tekstil baskısı konusunda geleceğe yönelik hazırlık ve beklentileri bulunuyor. Moda’daki hızlı gelişmeler dijital baskı üreticileri açısından geleneksel baskıdan uzak yepyeni iş fırsatları yaratıyor…

Facebook Comments

POST A COMMENT.