Teksan kojenerasyon sistemi ile G.Antep’te hayvansal atıklar ısı ve elektriğe dönüşüyor

Teksan Jeneratör, terzi işi mühendislik çözümleri ile Türkiye ve yurtdışında pek çok önemli projenin kesintisiz enerjideki tercihi olmaya devam ediyor. Son olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Biyogaz Üretim Tesisi’nin enerji ihtiyacını yenilenebilir güç çözümleri ile karşılayan Teksan, enerji verimliliğine katkısını dev projelerle sürdürüyor. Günlük 10 bin metreküp biyogaz üretilecek Biyogaz Üretim Tesisinde Teksan’ın biyogaz motorlu kojenerasyon sistemleri kullanılıyor. Elektrik ile ısı ihtiyacını aynı anda karşılayan Teksan kojenerasyon çözümleri ile yıllık 8 milyon 234 bin kilowatt elektrik, 8 milyon 837 bin kilowatt ısı üretilecek ve böylece yüzde 90 enerji verimliliği sağlanacak. Kojenerasyon sisteminde Teksan imzası taşıyan Biyogaz Üretim Tesisi projesi, Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde İdeal Kent ödülüne de layık görüldü.

Enerji verimli ürünleri ile sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayan Teksan, yenilenebilir enerji çözümleri ile büyük projelerin tercihi oluyor. Son olarak biyogaz motorlu kojenerasyon sistemleri ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Biyogaz Üretim Tesisi’nin kesintisiz enerji ihtiyacını karşılayan Teksan, bu alandaki çalışmalarına hız verdi.

Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi Gündoğan Köyü’nde kurulan tesis, şehre ekonomik ve çevresel pek çok katkı sağlayacak. Ekim ayında Fransa’nın Strazburg Kenti’nde düzenlenen Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde İdeal Kent ödülüne layık görülen Biyogaz Üretim Tesisi projesi, enerji verimliliği noktasında büyük önem taşıyor. Tesiste kullanılan Teksan kojenerasyon çözümleri ile 3 bin 200 kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretilirken yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlanıyor.

Yerlileşmede kojenerasyon sistemleri kilit rol oynuyor

Türkiye’nin ilk yerli kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerini ürettiklerini belirten Teksan Jeneratör Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, şunları söyledi: “Yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak biyogaz ile çalışan kojenerasyon sistemleri en çevreci elektrik üretim sistemlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Biyogaz motorlu kojenerasyon sistemleri, hayvansal atıkların doğaya zarar vermesini önlerken çok büyük oranda dışa bağımlı olunan elektrik enerjisi üretiminin tamamıyla yerli kaynakla yapılmasının yolunu açıyor. Bu gibi tesislerde klasik yöntemlerin haricinde proses çıktısı olan ürünlerin organik gübreye dönüştürülmesi de mümkün. Bu da yine büyük oranda yurtdışına bağlı olan gübre endüstrimiz için yerlileşme anlamında büyük bir fırsat yaratıyor. Ülkemizde çok güçlü biyogaz potansiyeli olmasına rağmen maalesef çok az sayıda tesis var. Neredeyse Türkiye ile aynı hayvan potansiyeline sahip olan Almanya biyogaz konusunda başı çeken ülke konumunda bulunuyor. Ülkemizde bu gibi tesislerin sayısı onlarla ifade edilirken Almanya’da bu sayının 10 binin üzerinde olduğu gözleniyor. Bu alanda Türkiye’nin en önemli projelerinden olan ve örnek teşkil eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Biyogaz Üretim Tesisi’nin proje ortağı olmaktan gurur duyuyoruz. Tesisin ihtiyacını iki adet 499 kWe MAN biyogaz motorlu kojenerasyon sistemimiz ile karşıladık. Böylesine önemli bir projede tercih edilmemizde çeyrek asırlık sektör tecrübemiz ve özel projelerdeki referanslarımız önemli rol oynadı. Projeye özel Endüstri 4.0 teknolojine uygun olarak geliştirdiğimiz kojenerasyon sistemi sayesinde biyogazdan elektrik üretilirken diğer yandan ısınma ihtiyacı da karşılanıyor. Üstelik kojenerasyon çözümleri uzaktan izleme sistemi sayesinde cep telefonundan takip edilebiliyor. Kojenerasyon sistemlerinin en büyük avantajı enerjinin maksimum kullanılabilmesidir. ”

Kojenerasyon ve Trijenerasyon sistemi nedir?

Kaliteli ve ucuz elektrik üretimine imkân sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri elektrik şebekesinden bağımsız olarak enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi ve fazla enerjinin ısıtma ya da soğutma amaçlı kullanılması esasına dayanıyor. Kojenerasyonda elektrik üretimine ek olarak sadece ısıtma sağlanırken, trijenerasyonda ise elektrik ve ısı enerjisinin yanında bir de soğutma hattına soğuk su veriliyor. Isıtma ve elektrik enerjisini ayrı yerlerde üretmek yerine aynı yerden üretmek yüksek verimlilik ve ekonomik açıdan avantaj sağlıyor. Sadece elektrik üreten bir gaz türbini veya gaz motoru, enerji girdisinin yüzde 30-40 kadarını elektriğe çevirirken, kojenerasyon sistemlerinde ısı üretimi ile birlikte verim yüzde 90’lara kadar çıkıyor.

ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.