Tık çiftlikleri, sosyal ve mobil ağların önemli sorunları arasında yer alıyor.
Tık çiftliğini şimdiye dek duymamış olabilirsiniz, ancak eminim ki bu terime yabancı değilsiniz. Tık çiftlikleri, mobil ya da sosyal ağlardaki sayfalar için sahte tık yapmak için oluşturulan programlar. Türkiye’de de bu konuda pek çok örnek verebiliriz. Örneğin, özellikle Twitter ve Instagram’da sahte takipçi satan pek çok kişi bulunuyor. Bu kişiler aynı zamanda “etkileşim” de yaratabiliyorlar. Sayfaların paylaştıkları gönderileri beğenerek ya da ReTweet ederek etkileşim oluşturabiliyorlar. Başka bir sahte tık işlemi ise reklam alanlarında kendini gösteriyor: Burada da yayınlanan reklamlara tıklanan bir sistem var. Bu sayede markaların reklamları tıklama alıyor: Bu biraz daha karışık bir konu, çünkü reklamverenin durumdan haberdar olmadığı ve alenen dolandırıldığı örnekleri de muhakkak duymuşsunuzdur.
Son dönemin en büyük tık çiftliği ise Tayland’da ortaya çıkarıldı: Bangkok Post’a dayandırılan The Verge haberine göre, Tay polis ve askerleri, Kamboçya sınırına yakın bir bölgede tık çiftliğini ortaya çıkardılar. Baskında 474 adet farklı modellerde (4S, 5C ve 5S) iPhone ve 347.200 adet SIM kart ele geçirildi. iPhone’lar bilgisayar monitörlerine bağlıydı ve SIM kartlar da Tay mobil operatörlere aitti. 3 kişi tutuklandı.
Suçlular Çin’in ve dünyanın en büyük mobil servislerinden WeChat için bot hizmeti sağlıyordu.
Çin uyruklu suçlular çeşitli suçlardan tutuklandılar: Bunlar arasında vizeleri için izin verilen süreden daha fazla Tayland’da kalmak, çalışma izni olmadan çalışmak, kaydedilmemiş SIM kart kullanmak ve kaçakçılık yer alıyor. Sadece çalışma izni olmadan Tayland’da çalışmanın cezası ya para olarak 58 dolardan 2936 dolara kadar değişiyor ya da suçlular 5 yıl hapis cezası alabiliyorlar.
Yakalanan 3 kişi, Çinli bir şirketten telefonları aldıklarını ve kendilerine aylık kişi başı 150.000 baht (4403 dolar) ödeme yapıldığını belirttiler. Çin uyruklu suçluların Tayland’ı tercih etme sebebi ise, akıllı telefon kullanım ücretlerinin daha düşük olması…
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Haber Kaynak: zehraoney.com
Görsel: mirror.co.uk
POST A COMMENT.