Son iki yılda enerji sektöründe dron kullanımı %60 arttı

Günümüzde dronlar güneş, rüzgar, petrol ve elektrik gibi alanlarda aktif rol oynamaya başladı.

Dronların sağladığı pek çok avantajdan dolayı enerji sektöründe yoğun olarak kullanılmaya başlandığını söyleyen Dronmarket Endüstriyel Dron Teknolojileri Müdürü Furkan Yalçınkaya; “Enerji sektöründe kullanılan binaların, malzemelerin, enerji üreten altyapı mekanizmalarının periyodik olarak incelenmesi ve denetlenmesi gereklidir. Geleneksel yöntemlerle yapılan denetleme sırasında hem yüklü miktarda maliyet ortaya çıkar. Bu noktada verimli çalışmasıyla aktif rol oynayan dronlar şirketleri hem maliyetten, hem de zamandan tasarruf ettiriyor. Örneğin 1 ayda yapılabilecek bir operasyonu dron ile 5 saat içinde gerçekleştirebiliyoruz. Bunun yanında bakım onarım masrafı olmayan dronlar,geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha uygun fiyatlara geliyor.Yaptığımız araştırmalarda ortalama %60 daha az maliyet ve %90 oranında zaman kazancı sağladığını görüyoruz” dedi.

Son iki yılda Türkiye’de enerji sektöründe dron kullanımı %60 arttı

Özellikle son iki yılda enerji sektöründe dron kullanımının yaygınlaştığını belirten Yalçınkaya; “Raporlara baktığımızda son iki yılda enerji sektöründe dron kullanımın %60 arttığını görüyoruz. Bu sene ise tek başına bu oranın %70’e ulaşacağını öngörüyoruz. Bu artışın en büyük sebebi dronların verdiği avantajların artık tüm sektörde bilinmesi ile birlikte oluşan yoğun ilgi. Demo uygulamalar ve daha önce yapılan uygulamaların sunumu, şirketlere dronun bu avantajlarından yararlanma isteği doğuruyor. Tüm gelişmelere baktığımızda önümüzdeki yıllarda enerji sektöründe drone kullanımının hem ülkemizde, hem de dünyada çok daha yaygınlaşmasını bekliyoruz ” şeklinde konuştu.

Yalçınkaya sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’de enerji sektöründe artan yatırımlar dron kullanımını daha da yaygınlaştıracak. Türkiye’de enerji yatırımları anlamında ciddi bir potansiyel var. Yenilenebilir enerji kapasitesinin Türkiye’de 2025 yılında 66,8 Gigavata ulaşması öngörülüyor.  Türkiye bu büyümeyle Avrupa’da yenilenebilir enerji kapasitesini en fazla artıran 5’inci, dünyada ise 12’nci ülke olacak. Bu doğrultuda şuanda olduğu gibi önümüzdeki 5 yılda da enerji sektöründe dron kullanımının aynı oranda artmasını bekliyoruz.

2030 yılında global dron pazarının büyük bölümünü enerji sektörü oluşturacak

2022 yılı itibariyle global dron pazarı büyüklüğü 30.6 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 2026 yılında 41 milyar dolara, 2030 yılında ise 56 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda global dron pazarının büyük bölümünü enerji sektörünün oluşturacağı öngörülüyor. 2030 yılında ulaşılması beklenen 56 milyar dolarlık pazarın 8 milyar dolarının enerji sektöründen geleceği tahmin ediliyor.

EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.