Son dönemin gözde işi: Talep büyük

Solucan gübresi organik üretimin önemli bir girdisi. Toprağı kimyasal kirden arındırıyor, toprağın organik madde ihtiyacını karşılıyor.

Güngör Uras yazdı

Şimdilerde yeni bir gübre üretimi başladı. Solucan gübresi.

Solucan gübresi organik üretimin önemli bir girdisi. Toprağı kimyasal kirden arındırıyor, toprağın organik madde ihtiyacını karşılıyor. Toprağı nemli tutarak sulama ihtiyacını azaltıyor. Tarımda verimi artırıyor.

Solucanlar organik atıklarla beslendiklerinde, bir yandan ürüyor, bir yandan da gübre üretiyor.

Solucanların gübre üretmeleri için beslenmeleri gerekiyor. Solucan besini, hayvansal atıklar, organik atıklar. Çöpe giden sebze, meyve atıkları (narenciye atıkları hariç).  

Hayvansal atıklar ile çöplerin organik kısımları belli bir süre karıştırılarak fermente ediliyor. Fermantasyon ısı makineleriyle 15 günde, makinesiz, doğal şartlarda 3 ayda gerçekleşebiliyor.

Solucanlar hızla çoğalıyor

Fermentasyonu tamamlanan atıkların üzerine solucanlar seriliyor. Solucanlar, organik atıkları yedikçe gübre üretiyor ve çoğalıyor. Kırmızı Kaliforniya tipi solucanlar yediklerinin yüzde 90’nını gübre haline getiriyor. Yılda 2 kuluçka dönemlerinde ise hızla çoğalıyorlar.

Solucan gübresi işine 50 bin solucanla başlayan, ilk 6 ayda 4 ton gübre alıyor. 6 ayda solucan sayısı 50 binden 500 bine yükseliyor. İlk 6 aydan sonra gübre üretimi ve solucan sayısındaki artış sürekli hale geliyor.

Antalya’daki İH (İskender Tayfur-Mustafa Maksutoğlu) solucan gübresi tesisi bundan 3 yıl önce 50 bin solucanla üretime başladı. Şimdilerde 50 milyon solucanla ayda 45-50 ton solucan gübresi üretiyor. Hem gübre hem de solucan satıyor. Talebi karşılayamadığı için tesislerini büyütme aşamasında.

Gübre talebi büyük

Solucan gübresinin kilo fiyatı 1.5 TL ile 5 TL arasında değişiyor. Solucanın tanesi 20 kuruştan satılıyor.

Solucan gübresi siyah toprak görünümünde. Kokusu yok. Bitkinin gelişimine yararlı enzimlere, vitaminlere sahip. Hastalık mikro floralar ve ağır metaller içermiyor.

Toprağa bir defa atıldığında yaklaşık 5 yıl süreyle özelliğini koruyor.

Solucan gübresi üretimine küçük ölçekli olarak başlamak imkânı var. Organize üreticiler, küçük üreticilerin sözleşmeyle üretimi sürdürmelerine destek veriyor. Milliyet

Facebook Comments

POST A COMMENT.