Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Adil Baştanoğlu ölümlü iş kazalarının önemli bir bölümünün inşaat sektöründe meydana geldiğini, Türkiye’de son 10 yılda 11 bini aşkın işçi iş kazasında hayatını kaybettiğini söyledi. Baştanoğlu “Geçtiğimiz yıl 442 işçi inşaatlarda çalışırken, 2017 yılının ilk 4 ayında ise 117 işçi inşaat iş kolunda hayatını yitirdi” dedi.
ÇATIDER Başkanı Baştanoğlu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada ölümlü iş kazalarının önemli bölümünün inşaat sektöründe görüldüğünü hatırlatarak, bu konuda her kesime görev ve sorumluluk düştüğünü söyledi.
Baştanoğlu şöyle konuştu:
“Ülkemizde iş kazaları maalesef hala çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açıyor. Türkiye’de son 10 yılda 11 bini aşkın işçi iş kazasında hayatını kaybetti. 2016 yılında 1970 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Türkiye tarihinde en çok işçi ölümlü kaza geçen yıl gerçekleşti. 2016 yılında 442 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. 2017 yılının ilk 4 ayında ise inşaat sektöründe 117 işçi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Bu tabloyu hep birlikte hızla değiştirmek zorundayız. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan değişiklikler, iş kazalarının önlenmesine ilişkin hayati düzenlemeler getirdi. Buna rağmen kazaları azaltamadık.”
En çok ölümlü kaza İstanbul’da
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2016 yılında yine Türkiye’nin hemen hemen her yerinde iş ölümü görüldüğünü, en çok ölümlü kazanın ise İstanbul’da meydana geldiğini ifade eden Baştanoğlu şunları söyledi:
“İş kazaları konusunda alınan yasal tedbirler kadar eğitim de çok önemli çünkü yasal düzenlemeler tek başına sorunu çözemez. Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve işverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi gibi nedenler var. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumaları ya da en basitinden bir ağ gerilmesi bile düşmeleri önemli bir oranda engelleyebilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerekiyor. İş kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor. Yapılan yasal düzenlemeyle, aralarında inşaat ve yalıtım sektörünün de bulunduğu 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanların, ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerekiyor.”
Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.