SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Dünya Petrol Kongresi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’ye yapılan yatırım tutarının 19.5 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Abdullayev, bunun 12.6 milyar dolarlık kısmının gerçekleştiğini ifade etti.
Enerji sektörünün en büyük buluşması olan 22. Dünya Petrol Kongresi (WPC), SOCAR’ın Co-Host sponsorluğunda başladı. İlk günün “Enerji Geleceğimize Köprüler İnşa Etmek” başlıklı ilk oturumunda konuşan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim, Petlim, STAR Rafineri ve TANAP gibi dev projeleri kapsayan ve bugüne kadar toplam 18 milyar dolar olarak açıklanan yatırımların revize edilerek 19.5 milyar dolara çıktığını söyledi. Yatırımların 12.6 milyar dolarlık kısmının tamamlandığını dile getiren Abdullayev, “SOCAR Grubu, 2016’da Türkiye’ye yatırım yapan en büyük dış yatırımcılardan biri oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki dış yatırımlarının yüzde 51’i SOCAR tarafından gerçekleştirildi. Azerbaycan’ın enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırmada Türkiye’nin desteği bizim için çok önemli. SOCAR olarak bundan sonra da iki kardeş halkın refahı için büyük sermayeli projelerini devam ettirmekte kararlıyız” dedi.
YATIRIMLAR SÜRECEK
Türkiye’nin bugüne kadar verdiği sözlere ve imzalanan anlaşmalara hep sadık kaldığını ve bunun da yatırımcı olarak SOCAR’ı son derece mutlu ettiğini anlatan Abdullayev, Türkiye’deki yatırımların artarak süreceğini kaydetti. Petrokimya sektöründe yeni bir yatırıma hazırlandıklarının altını çizen Abdullayev, şöyle devam etti: “1.5 milyon TEU başlangıç kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en derin limanı olan Petlim’in ardından şu anada kadar yüzde 90’ı tamamlanan ve gelecek yıl faaliyetlerine başlayacak olan STAR Rafineri’nin Türkiye’nin cari açığını kapatmada önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. 6 milyar dolarlık bir yatırım olan STAR Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olacak.”
ŞAHDENİZ GAZI 2018’DE GELİYOR
Azerbaycan’daki Şahdeniz gazını Avrupa’ya taşıyacak projenin Türkiye ayağı olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) gelecek yıl ilk gazı ülkeye getireceğini dile getiren Abdullayev, 2020 yılında bu hattı kullanarak 16 milyar metreküp gazı Avrupa’ya ihraç edeceklerini söyledi. Şahdeniz projesiyle birlikte Azerbaycan’ın dünyadaki sayılı petrol ihracatçıları arasına girdiğini anlatan Abdullayev, şöyle devam etti: “Şahdeniz projesinin ikinci fazı olan ve toplam 40 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru projesi, Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliği açısından önem arz ediyor. 3.500 kilometrelik boru hattı ve 4 bölümden oluşan projenin ilkini, yüzde 94’ü tamamlanan Şahdeniz-2 projesi, sonraki bölümlerini ise yüzde 87’si tamamlanan Güney Gaz Koridoru’nun genişletilmesi, yüzde 77.3’ü tamamlanan TANAP ve yüzde 44.7’si tamamlanan TAP boru hatlarının inşası oluşturuyor. TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan kısmının ise yüzde 85.4’ü tamamlandı; 2018 yılı içinde Türkiye’ye ilk gaz akışını sağlamayı hedefliyoruz.”
Gelecek yıllarda Azerbaycan doğalgazının Avrupa’nın ihtiyacını karşılamada büyük rol oynayacağına vurgu yapan Abdullayev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Güney Gaz Koridoru projesi ile Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamakla kalmayıp, temiz enerji ihtiyacını da karşılamış olacağız. Şahdeniz projesine destek olarak Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşımamızı sağlayan Türk hükümetine buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.”
Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.