Elif Boyner’in İstanbul’da gerçekleştirdiği bir proje ve yaşam alanı olan Vertical, şehirde sürdürülebilir hayatın mümkün olduğu gerçeğini şehirlilere sunar nitelikte. Şehirde doğal ve sürdürülebilir yaşam mottosu ile yola çıkılan fikir, özverili bir ekiple gerçekleşiyor ve Vertical yaşam alanını oluşturuyor. Vertical, Bağdat Caddesi Boyner binasında yer alıyor. “Vertical” ismi, “vertical farming” yani “dikey tarım”dan geliyor. Baharatlarını, yeşilliğini, içinde dikey tarımın uygulandığı dikey yığılı katmanlarda kendisi yetiştiriyor, yakında ise tüm ihtiyaçlarını dikey bahçesinden karşılamayı hedefliyor. Dikey tarım uygulaması enerji maliyetini yüzde 40 oranında azaltıyor.
Vertical, atık ve karbon ayak izini minimuma indirgeyen, ürettiği yerde tüketmeyi amaçlayan bir alan olarak, sürdürülebilirliğin taşıdığı önemin farkına varmış bireyler ve kurumlarla bir araya gelerek daha iyi bir gelecek hayaline yönelik önemli adımlar atıyor. Vertical, gıdada sürdürülebilirlik hedeflerine sadık kalarak yeme- içme, etkinlik, konser, eğitim ile dolu bir yaşam alanı olmayı hedefliyor. Mutfak alanında kullanılan tüm atık yağlarını sıvı el sabunlarına dönüştürerek, dışarıdan paketli sıvı sabun alımını sıfıra indiriyor. Son kullanma tarihi gelmemiş fakat mutfakta kalan ürünlerin freeze- dry makinasında kurutularak ileride kullanılabilecek soslara, cipslere ve hatta hayvan mamalarına dönüştürebilmenin yollarını arıyor ve bu yönde çalışmalarını da sürdürüyor.
Vertical’in kurucusu ve fikir sahibi Elif Boyner açıklamasında; “Vertical’da özellikle gıdada sürdürülebilirliği sahipleniyoruz. Gıda atıkları ve üretimi, karbon emisyonunun %25’ini oluşturuyor. İşletmelerde ortalama %18 olan gıda israfını azaltmanın yollarını arıyorduk ve neredeyse sıfırlamayı başarıyoruz, bunu da Opsis Çevre Teknolojileri ekibinin desteği ile, gıda atıklarımızı kompost veya hayvan mamasına dönüştürerek yapıyoruz. Freeze- dry teknolojisi, kurutma yöntemleri gibi teknolojiler deniyoruz. Gıda ulaşımında oluşturulan çılgın karbon ayakizini neredeyse %96 azalttığımız kentsel dikey tarım yapıyoruz. Yani, şehrin ortasında 100m2 taban alanı olan 3 metre yüksekliğindeki tarlamızda restoranımızın bazı Mahsül ihtiyaçlarını karşılıyoruz, hedefimiz kısa süre içerisinde hem kendi hem de Markus, Nappo, Ken Sushi, Jupz Food partner markalarımızın da mahsül ihtiyaçlarını karşılamak. Her geçen gün yeni bir şey öğreniyoruz, yeni entegrasyonlar yapıyoruz. Mutfakta başka nelere dikkat edebilir, nasıl daha az atık çıkarabiliriz ve var olanı nasıl değerlendirebiliriz?” sözleriyle anlatıyor.
Vertical’da sürdürülebilirlik adına atılan adımlar sadece gıda ile sınırlı değil. Alanda yer alan hemen hemen tüm ürünler atık malzemelerden geri dönüştürülerek elde ediliyor. Kullanılmayan eski ve hasarlı ürünler, atık paletler, Letgo işbirliği ile masa ve sandalyeye dönüştürülerek Vertical’da yeniden hayat buluyor.
Vertical’in planladığı projeler arasında; atıksız yaşam üzerine workshoplar, eğitimler ve şehrin ortasında tarladan sofraya deneyiminin gerçekleştirilebileceği çalışmalar yer alıyor. Vertical, her gün farklı temalı bir misafiri sahipleniyor. Akdeniz Koruma Derneği’nin yürüttüğü yeni balıklar projesini destekliyor, İsticalı balıkların avlanma yöntemi doğal ve sürdürülebilir olduğundan tüketilmesinde fayda olduğunu düşünerek; Cuma günleri ‘Aslan Balık- Ekmek Standı’ kuruluyor. Yakında da balık menüsünün tamamen istilacı balıklar kullanılarak hazırlanması hedefleniyor.
EKOVİZYON DERGİ
ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.