Santorini uyanıyor mu?

Deprem fırtınası

Yunanistan’ın Santorini Adası çevresinde başlayan sismik hareketlilik sürüyor. Ege Denizi beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Bölgede 26 Ocak’tan bu yana gerçekleşen deprem sayısı 750’yi geçti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 16.04’te aynı bölgede 5,2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiğini bildirdi.

Son depremler de Amorgos’un yaklaşık 20 kilometre güney-güneybatısındaki deniz alanında yaşanıyor. Kandilli Rasathanesi de, bu bölgenin dikkatli izlenmesi gerektiği belirterek, “Santorini-Amorgos fay hattı, büyük yıkıcı depremlere neden olabilecek potansiyele sahiptir.” uyarısını yaptı.

  • Ege’nin kabusu Amorgos felaketi

Bir haftadır devam eden deprem fırtınasının Türkiye’yi nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür endişe yaratan depremleri değerlendirdi. Bölgeye yakın yerlerde yaşayanları dikkatli olmaları konusunda uyaran Görür, tsunami riskine de dikkat çekti.

Adadan kaçış

Yunan adası Santorini’de sallantılar devam ederken, adadan göç eden bölge sakini ve turistlerin sayısı artıyor. Şimdiye kadar 9 binden fazla kişi adayı terk etti. Santorini Belediyesi, büyük bir deprem olması durumunda insanların sığınılabileceği yerleri belirledi. Ada sakinleri korku içinde. Yunanistan’ın saygın Sismoloji Uzmanı Gerasimos Papadopoulos, büyük bir depremin gözardı edilemeyeceğini söyledi. Santorini’de limanın çökmesi halinde plajlardan tahliye planı yapıldı. Yılda 3,5 milyon turist ağırlayan adada iptaller başladı. Sarsıntıların haftalarca süreceği tahmin ediliyor.

Volkanik risk

Santorini Adası’nda 2012 yılında sismik aktivite artmıştı. Hareketlilik 14 ay boyunca sürmüştü. Söz konusu zaman zarfı boyunca herhangi bir volkanik patlama yaşanmamıştı.

Volkanik bir ada olan Santorini’de en son MÖ 1600 yıllarında patlama oldu. Bu patlamanın ardından, adanın 73 kilometrekarelik bölümü sular altında kaldı.

Kaynak: Kapsül

Facebook Comments

POST A COMMENT.