Sanayide kentsel dönüşüm esnafa psikolojik baskı yapıyor

Uzun süredir merakla beklenen ve sanayicileri belirsizlik içinde bırakan sanayi bölgelerinin taşınması projesinin ayrıntıları netleşti. İstanbul’da var olan trafik ve yapı yoğunluğuna çözüm için şehir içindeki sanayi bölgelerinin kentsel dönüşüm çerçevesinde taşınması planlanıyor. TOSİAD İstanbul ve EDD Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Ender Demirtaş, Kentsel dönüşüm kapsamında, konut alanlarının yanı sıra dönüşüm içinde değerlendirilmeye başlanan sanayi sitelerinin İstanbul’un giriş ya da çıkışında yer alan daha geniş alanlara taşınacağının altını çizerek, küçük esnaftaki psikolojik baskınında giderilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Uzun yıllardır gündemde olan sanayi bölgelerinin kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenmesi konusu, var olan kentsel dönüşüm kapsamında sanayi sitelerinin daha geniş alanlara taşınmasını ve dönüşüme giren bölgelerin bütünlüklü bir bakış açısıyla değerlendirilmesini öne çıkardı.

EDD Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Ender Demirtaş

Sanayideki Kentsel dönüşümün 3 ayaklı sac ayağı!

TOSİAD İstanbul Şube Başkanı ve EDD Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç mimar Ender Demirtaş, dönüşümü yapabilmek için belli bir bütçe gerektiğini ve devletin tek başına bunu yapmasının mümkün olmadığını dile getirdi.Demirtaş , “Sanayideki dönüşüm için yatırımcılar gerekiyor, üç ayaklı bir sac düşünün, bir tarafında mevcut mülkiyet sahipleri, bir tarafında yatırımcı, bir tarafında da hukuku devam ettirmesi için bir devlet yani kamu kuruluşu gerekiyor”dedi. Ayrıca uzun zamandır kent içerisinde kalmış sanayi sitelerinde üretim yapan esnafın psikolojik bir baskıya maruz kaldığını belirten Ender Demirtaş, “Bu sıkıntıya örnek verecek olursak,Anadolu yakasında baktığımızda İMES bölgesi ve o bölgedeki küçük sanayi kuruluşlarının taşınmasıyla ilgili projeler var. Basında çıkan yazılar, haberler var. Tabii ki üretim yapan esnaf bu dedikodular dolayısı ile üretimini sağlıklı bir şekilde devam ettiremiyor. İmalathanesine kalıcı yatırımlar yaparak üretim alanlarını çağın gereklerine uygun bir şekilde dizayn etmesi ve yatırım yapması psikolojik olarak engelleniyor.Yani aman başım ağrımasın, başka yere gideyim düşüncesi oluşuyor. İinsanlar kentsel dönüşümü düşünürken , sanayinin dönüşümünü de , konut dönüşümü gibi algılıyorlar.Sanayinin saat gibi çalışan üretimine vermiş olduğunuz her arada. ekonomik hanenize eksi olarak yazılan bir yapılanma olduğu unutuluyor. Dolayısıyla eğer ki, sanayi sitelerinde dönüşüm yapılacaksa ,üretimin durmayacağı, bir dönüşüm modeli olan hasılat paylaşımı modeli ile çözülmesi gerekiyor.”dedi.

Ender Demirtaş, dönüşüm yapılacak alanın sadece sanayi yapılarının bulunduğu bir alan olarak değil, tam bir yaşam alanı olarak algılanıp bu şekilde tasarlanmasının da doğru olduğuna inandıklarını belirterek, sanayi bölgelerinin taşınması projesi tamamlandığında yatırımcıların daha yeni, ferah ve işlevsel dükkânlarda iş yapma imkânına sahip olacaklarını söyledi. Demirtaş, bölgedeki imalatçılar, çalışanlar ve firma sahipleri için tasarlanan yaşam alanlarıyla kent içindeki trafiğin de azalacağını vurguladı.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.