Piyasalar…
Düne satışlarla başlayan Wall Street endeksleri petrol fiyatlarındaki toparlanma çabası ile günü pozitif bölgede tamamladı. S&P500 %0,44 yükseldi. Avrupa Borsalarının bugüne yükselişle başlaması bekleniyor. Haftaya pozitif başlayan Türk Lirası dün yatay bir görüntü sergiledi. Bist100 endeksi ise günü % 1,90 düşüşle kapattı Bugün İngiltere’de 4. Çeyrek büyüme verisinin revizyonu açıklanacak. Bu arada Sterlin üzerinde “Brexit” baskısı sürüyor. AB’den çıkış endişesi ile GBPUSD bu hafta %3 değer kaybetti. ABD’de Çekirdek TÜFE, dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Atlanta FED Başkanı Lockhart’ın öğleden sonra yapacağı açıklamalar da önemli. Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri yok. Gözler yarın gelmesi beklenen Fitch kredi notu değerlendirmesinde olacak. Yarın Çin’in Şangay kentinde başlayacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’ndan gelecek mesajlar da takip edilecek.
Haberler…
G20 Yarın Çin’in Şangay kentinde G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı başlayacak. Uluslararası Para Fonu (IMF), toplantı öncesi “Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları” başlıklı bir rapor yayınladı ve küresel ekonominin daha da zayıfladığı ve ters şoklar karşısında fazlasıyla kırılgan olduğu uyarısını yaptı. Raporda gelişmekte olan ekonomilerde finansal şartların daraldığını belirten IMF, zayıflamanın artan finansal türbülanslar ve varlık fiyatlarındaki düşüşle bağlantılı olduğunu, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel büyümeye yönelik endişeleri artırdığını vurguladı. G20’den küresel ekonomiyi canlandıracak bir plan hazırlamasını isteyen IMF, “G20 ülkeleri uygun mali seçenekleri kullanarak kamu yatırımlarını artırmak için harekete geçmeli” çağrısında bulundu. ABD… St. Louis Fed Başkanı Bullard, piyasa bazlı enflasyon beklentileri düşerken para politikasının normalleşmeye devam etmesinin mantıksız olduğunu dile getirdi. Ayrıca Bullard, enflasyon bekleyişlerindeki düşüşün, merkez bankasının yüzde 2’lik enflasyon hedefinin kredibilitesinde erimeye neden olduğunu belirtirken, beklentilerin piyasa bazlı ölçümü rahatımızı kaçıracak kadar fazla düştü dedi. Dallas Federal Reserve Başkanı Robert Kaplan, ABD merkez bankasının faiz artış patikasının Mart ayındaki gelecek toplantıya yansıyacağı konusunda daha kötümser değerlendirmede bulundu. Ayrıca Kaplan, global büyümedeki yavaşlama, daralan finansal koşullar ve ABD Hazine tahvillerinin getiri eğrisinin, bu yıl yeni bir faiz artışını desteklemenin gerekip gerekmediğini belirlemede kullanılacak ana unsurlar olduğunu vurguladı. Bugün TSI 15:15’te FOMC üyesi Lockart’ın konuşması takip edilecek. Ayrıca TSI 15:30’da Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri Ocak ayı oranı açıklanacak. Ocak ayı için %0,2 olarak beklenen oran Aralık’ta %-1 olarak açıklanmıştı.
PETROL
İngiltere
Bugün TSI 11:30’da İngiltere 4. Çeyrek Büyüme Oranı açıklanacak. “Brexit” endişelerinin ekonomiye vereceği zarar tartışılmaya devam ederken büyüme oranında bir artış beklenmiyor. Ocak ayında %0.5 gelen oran bu ay da paralel bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Cunliffe İngiliz ekonomisinin güçlü büyümesini sürdüreceğini ve enflasyonun da önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hedefe ulaşacağını beklediğini belirtti. Cunliffe ayrıca bankanın gerektiğinde daha fazla teşvik sağlamaya hazır olduğunu vurguladı
AB
9-10 Mart tarihleri arasında Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı yapılacak. Aylık 60 milyar Euro olan varlık alım programının enflasyonun canlanabilmesi için artırılması bekleniyor. Bugün TSI 12:00’da Euro Bölgesi enflasyon oranı açıklanacak. Ocak ayında %0.4 açıklanan yıllık oran bu ay yine %0.4 olarak bekleniyor. Aylık enflasyon ise %-1.4 oranı ile düşük bekleniyor.
AVUSTRALYA
Avustralya’da 2015 yılının son çeyreğinde firmaların yatırım harcamaları bir önceki çeyreğe göre gerileme beklentilerine karşın %0,8 artış gösterdi. Avustralya İstatistik Bürosu verilerine göre yeni sermaye harcamaları ise yıllık bazda %16,4 azalma gösterdi.
ÇİN
Bu hafta Şangay’da bir araya gelecek olan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının toplantılarında ana konulardan birinin kur devalüasyonu olması bekleniyor fakat Çin Devlet gazetesi haberine göre Çin Ticaret Bakanı Yuan’ın devalüe edilmesi ile ilgili öneride bulunmayacak
JAPONYA
Japonya Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Kiuchi, negatif faiz politikasını eleştirerek finansal yatırımların getirisini azalttığını ve Japonya finansal istikrarsızlığa neden olabileceğini belirtti. Kiuchi, Ocak ayı BoJ kararına karşı çıkan dört üyeden biri arasında yer almıştı.
USDTRY’de Sınırlı Hareketler..
Haftanın 3. İşlem günü veri akışı olarak çok yoğun olmasa da FOMC üyesi Lacker’ın açıklamaları ve Yeni Konut Satışları takip edildi. Lacker yaptığı açıklamalarda faiz artımının hala gündemde olduğunu belirterek Dolar tarafında pozitif bir fiyatlama oluştursa da verilerin olumsuz gelmesi ile alımlar kısıtlı kaldı. Bugüne baktığımızda ise TSI 15:15’de FOMC üyesi Locart’ın açıklamaları ve 15:30’da Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri takip edilecek. Teknik açıdan yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran kurda, 2.95 seviyesi aşılmadıkça 2.9260 ve 2.91 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak bu seviye aşılırsa yukarı tarafta 2.9590 ve 2.9720 dirençleri test edilebilir.
EURUSD Düşüş Kanalını Kırabilecek Mi?
Parite haftanın 3. İşlem gününde düşüşüne devam etse de 1.0950 seviyelerini kıramadı ve olumsuz gelen ABD verilerinin de etkisiyle toparlanmalar gördük. Beklentileri karşılayamayan ABD Yeni Konut Satışları ile zayıf Euro destek buldu. Bugüne baktığımızda parite için oldukça kritik geçecek. TSI 12:00’da TÜFE (enflasyon) açıklanacak. Enflasyon oranında bir düşüş gördüğümüz takdirde Euro Bölgesi için olumsuz bir tablo çizecektir. Teknik açıdan, zayıf seyrin devam ettiği paritede, gevşemelerin devam etmesi 1.10 desteğini gündeme getirebilir. Bu seviye kırılırsa 1.0960 ve 1.0925 destekleri karşımıza çıkabilir. Ancak 1.10 seviyesi kırılmadıkça kanalı yukarı yönlü kırma isteğiyle beraber 1.1060 ve 1.11 dirençleri test edilebilir.
Altın Yükseliş Eğilimini Koruyor..
Kritik üçgen formasyonunu yukarı yönlü kıran altın, haftanın üçüncü işlem gününde 1250 seviyesini test etti. Zayıflayan risk iştahı ile yine talebi artan sarı metaldeki yükselişi, ABD’den gelen olumsuz veriler de etkiledi diyebiliriz. Bugüne baktığımızda TSI 15:15 FOMC üyesi Lockart’ın açıklamaları ve 15:30’da ABD verilerini takip etmekte fayda var. Teknik açıdan emtia, toparlanmasına devam etmesi halinde 1240 ve 1250 dirençlerini test etmek isteyebilir. Geri çekilmelerde ise 1200-1190 destek bölgesi kırılmadıkça gevşemeler sınırlı kalabilir.
Ham Petrol’ün Toparlanma Çabası..
İran ve Suudi Arabistan tarafından gelen haberlerin etkisiyle dün de zayıf görünümüne devam etse de petrol fiyatları 31 seviyesi altında kalıcı olamadı. Akşam saatlerinde açıklanan stok verileri fazla gelse de fiyatların güçlendiğini gözlemledik. Petrol arz sorununu çözmek adına somut bir adım atılmadığı sürece yukarı yönlü bir trend oluşumu uzun vadede mümkün görünmüyor. Yükseliş kanalını koruyan petrolde, 31.60 desteği kırılmadıkça 32.85 ve 33.35 direnç seviyeleri test edilebilir. Ancak bu seviye kırılırsa, kanal dışına çıkarak satışlar derinleşebilir ve 30.00 seviyesine varan gevşemeler olabilir.
Brent Petrol Yatay Bandı Koruyor..
Haftanın üçüncü işlem gününe satıcılı seyirle başlayan Brent petrol, akşam saatlerinde açıklanan stok verileri sonrası güç kazandı. Beklenenden fazla gelen stoklara rağmen üretimde bir düşüş gözlere çarptı. Son zamanlarda 32.30-35.20 yatay bandında hareket eden brent petrol, 32.30 desteğini kırmadıkça yeniden yukarı yönlü hareket edebilir. 35.20 direnci aşılırsa band aralığının dışına çıkarak 35.80 ve 36.60 dirençleri gündeme gelebilir.
İngiltere Büyüme Öncesi GBPUSD Paritesi..
Sterlin tarafında “Brexit” tartışmalarının yarattığı satış baskının devam ettiğini görmekteyiz. Referandum tarihine kadar bu belirsizliğin sürme ihtimali İngiliz Para Birimi üzerinde olumsuz bir baskı yaratmaya devam edebilir. En son 7 yıl önce 1.40 seviyeleri altında işlem gören parite tarafında bugün kritik İngiltere Büyüme verisi takip edilecek. 4. Büyüme rakamında bir artış beklenmiyor. Son zamanlarda sterlindeki zayıf seyirle birlikte düşüş kanalında hareketini sürdüren paritede, 1.3790 ve 1.3670 destek seviyeleri izlenebilir. Ancak 1.3990 direnci aşılırsa yukarı tarafta 1.4230 seviyesi gündeme gelebilir.
Petrol’de Sınırlı Toparlanma DAX’ı Destekleyecek Mi?
Dax haftanın üçüncü işlem gününü kayıplarla geçirdi. Petrol fiyatlarının endeksler üzerinde yaratmış olduğu baskı devam ederken, gelen alımların kısıtlı kaldığını görüyoruz. Küresel kaygıların artması piyasadaki risk iştahını kısıtlarken, Dax kısa vadeli düşüş kanalını koruyamadı. Bugüne baktığımızda TSI 09:00’da Almanya Tüketici Güveni Endeksi takip edilecek. Dün petrol fiyatındaki toparlanma bugün endeksin pozitif açılmasına neden olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde 9360 direnci aşılırsa yükseliş kanalına yeniden girebilir ve 9500 10 | D e s t e k F X A r a ş t ı r m a seviyesi test edilebilir. Ancak bu seviye aşılmadıkça gevşemelerde 9185 ve 9100 destekleri göz ardı edilmemelidir.
Destek Menkul Değerler
POST A COMMENT.