Parayla vatandaşlık veren 6 ülke

Gelişmiş ülkeler yabancı yatırımcı çekmek için adeta yarışıyor. Teşvikler ise oldukça cazip. Yabancı yatırımcıya sağlanan avantajlar arasında vize muafiyeti de yer alıyor, vatandaşlık hakkı da.

Giderek artan sayıda “ekonomik vatandaş” da yeni pasaportlar alıyor
Vatandaşlık işlemleri konusunda danışmanlık yapan “Henley and Partners” şirketinden Christian Kalin, dünya genelinde her yıl binlerce kişinin, ikinci hatta üçüncü bir pasaport aldığını, bunun için harcanan paranın 2 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini söylüyor. “İnsanlar yatırım portföyleri gibi pasaport portföylerini de çeşitlendiriyorlar” diyen Kalin’e göre, en çok pasaport alanlar, Çinliler, Ruslar ve Orta Doğu vatandaşları. Bu pazarda, ekonomik sıkıntı içindeki ülkeler dikkat çekiyor.
Sadece geçen yıl içinde Antigua ve Barbuda, Grenada, Malta, Hollanda ve İspanya, zenginler için yatırım yoluyla doğrudan ya da dolaylı vatandaşlık veren programlar açıkladı. Ancak vatandaşlık sürecindeki şeffaflık konusunda kaygılar dile getiriliyor. Ocak ayında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vivienne Reding, “Vatandaşlık satılık olmamalı” dedi. Ancak halihazırda, en az altı ülke ikamet şartı aramadan yatırım yapanlara doğrudan vatandaşlık veriyor. Yani vatandaşlık doğrudan satılıyor.
En ucuz vatandaşlık

En ucuz vatandaşlık Karayipler’de minik bir ada ülkesi olan Dominika’da. Bu ülkenin vatandaşlığı 100 bin dolara alınabiliyor. Pasaport işlemleri beş ila 14 hafta alıyor. Dominika, Uluslar Topluluğu’nun üyesi olduğu için İngiltere’de ayrıcalıklı bir statüye sahip ve bu ülkenin vatandaşları, aralarında İsviçre’nin de bulunduğu 50 ülkeye vizesiz gidebiliyor.
Bağış ya da emlak
1983’te İngiltere’den bağımsızlığını ilan eden St Kitts ve Nevis’te vatandaşlık farklı yollarla edilebiliyor.
1984’ten beri uygulanan bir yöntemle, St Kitts ve Nevis Şeker Endüstrisi Çeşitlendirme Vakfı’na 250 bin dolar bağışta bulunanlara vatandaşlık veriliyor.
Bu vakfın amacı, hükümetin ana endüstri dalı olan şeker dışındaki sektörlere yönelmesine yardım etmek.

İkinci seçenek ise ülkede en az 400,000 dolarında bir taşınmaz almak. Amerikan Hazine Bakanlığı, İranlıların bu ülkenin vatandaşlığını alarak ABD’de yatırım yapmasının yaptırımları delebileceği uyarısında bulunduğu için 2011’den bu yana İranlılar vatandaş olamıyor. Antigua ve Barbuda’da 2013’ten beri uygulanan bir programla 400 bin dolarlık emlak ve ya da 200 bin dolarlık bağış karşılığında vatandaş olunabiliyor.
Altın vize
Başbakan Baldwin Spencer programın ekonomik yavaşlama ve yeni kaynak bulma arayışı kapsamında başlatıldığını açıkladı ve St. Kitts ve ABD’deki programları örnek verdi.
ABD’deki EB-5 vize programıyla belirli bir alanda 500 bin dolar yatırım yapan ve 10 kişiye istihdam sağlayanlara Yeşil Kart veriliyor. (1990’dan beri 6,8 milyar dolar yatırım karşılığında 29 bin kişiye vize verildi. Vize yılda 10 bin kişiyle sınırlı.)
AB vatandaşlığı

Malta, ikamet şartı olmadan 650 bin Euro yatırımla yabancılara vatandaşlık verme planlarını açıklayınca AB’nin tepkisini çekti.

Bu planla Malta, en ucuz AB vatandaşlığı alınan ülke olacaktı. Malta tepkiler üzerine bir yıl ikamet şartı getirdi ve yatırım miktarını 1 milyon 150 bin Euro’ya çıkardı. Kıbrıs da yatırım yoluyla doğrudan vatandaşlık veren başka bir AB ülkesi. Mart’ta, ekonomik kriz nedeniyle para kaybeden Rus yatırımcıları yatıştırmak için vatandaşlık bedeli 5 milyon Euro’dan 2 milyon Euro’ya düşürüldü. Bazı ülkeler, zenginlere doğrudan vatandaşlık yerine ikamet izni veriyor. İkamet izni, vatandaşlığa kapı aralıyor ve bazen Portekiz’deki gibi “Altın vize” olarak anılıyor.
Zenginlere ikamet izni veren ülkeler arasında Avustralya, Belçika, Portekiz, İngiltere, ABD, Singapur ve İspanya da var.

İşte o ülkeler;

 

Amerika Birleşik Devletleri

 

Dominika

İngiltere

Macaristan

Malta


Yunanistan

Facebook Comments

POST A COMMENT.