Türkiye’nin hizmet alanında en büyük online platformu Armut, okulların açılmasına sayılı günler kala kapsamlı bir özel ders dosyası hazırladı. Ağustos 2018 – Temmuz 2019 dönemindeki taleplerin incelendiği verilere göre; Türkiye genelinde en çok ek derse ihtiyaç duyulan alanlar ÖSYM’nin açıkladığı TYT sonuç verileriyle paralellik göstererek Matematik, Fizik ve Türk Dili ve Edebiyatı oldu. Özel ders fiyatları önceki yıla göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Okula yardımcı özel ders fiyatlarında en pahalısı ortalama 114 TL ile Biyoloji olurken, onu 107 TL ile Fizik ve Geometri izledi.
Türkiye’nin hizmet alanında en büyük online platformu Armut, geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Türkiye’nin 81 ilinden ve Girne’den aldığı toplam 48.498 talep ışığında “Özel Ders Dosyası” oluşturdu. Türkiye’de en çok ek derse ihtiyaç duyulan derslerden özel ders ücretlerine, taleplerin yoğunlaştığı aylardan okul seviyesine kadar kapsamlı bir analizin yapıldığı dosya, çarpıcı veriler içeriyor.
ÖSYM Açıkladı, Armut Verileri Doğruladı
ÖSYM’nin açıkladığı 2019 yılı TYT sonuç verileri, Armut üzerinden Matematik ve Fen Bilimleri derslerine yönelik özel ilginin de nedenine ışık tutuyor. 2 milyonu aşkın öğrencinin katıldığı sınavda, Matematik alanında 40 soruda ortalama 5.67 net yapılırken, Fen Bilimleri’nde 20 soruda ulaşılan ortalama net sadece 2.24 oldu. Öğrencilerin zorlandığı alanlar olarak dikkat çeken Matematik ve Fen Bilimleri, Armut.com üzerinden de en çok talep edilen özel dersler.
Dosyaya göre, Türkiye genelinde en çok tercih edilen özel derslerin 36,405 (%74,60) talep ile Matematik, 3,636 (%7,45) talep ile Fizik, 2,680 (%5,49) talep ile Türkçe, 1,780 (%3,65) talep ile Kimya oldu. Bu derslerden Matematik özel dersi Türkiye’nin tüm illerinden en yoğun şekilde ilgi görürken talepler Türkiye sınırlarını aşarak Girne’ye kadar ulaştı.
Geçtiğimiz yıla göre özel ders taleplerinde %87 artış var!
Armut.com verileri, özel derse yönelik taleplerin geçen yıla oranla yüzde 87 artış göstererek 25 bin 919’dan 48 bin 498’e ulaştığını gösteriyor. İstanbul 17.525 talep ile bu alanda liderliği göğüslerken, Ankara 6.002 ve İzmir 5.356 talep ile özel derslere en çok ilgi gösteren diğer iller oldu. Geçtiğimiz yıla göre tüm illerde büyük oranlarda talep artışı yaşandı. Armut.com üzerinden alınan özel derslere yönelik en yoğun ilgiyi yüzde 132artışla Samsun, yüzde 119 artışa Bursa ve yüzde 117 artışla Antalya gösterdi.
Özel Dersler Cep Yakıyor
Armut.com üzerinden artan özel ders talebinin, fiyatlara da yansıdığı görülürken dersler geçen seneye oranla yüzde 11 oranında pahalandı. Okula yardımcı özel derslerden, en pahalısı ortalama 114 TL ile Biyoloji oldu. Biyoloji dersini, 107 TL ortalaması ile Fizik ve Geometri dersleri takip etti. Talep konusunda açık ara üstünlüğü ile dikkat çeken Matematik, ortalama 85TL ile en uygun fiyata satın alınan ders oldu. Özel ders almanın en ucuz olduğu ay 86 TL ortalama fiyatıyla Kasım ayı olurken, ders satın alımının en az olduğu Mayıs ayı 96 TL ortalama ile en pahalı ay oldu.
İşi sıkı tutuyor, çalışmaya Eylül ayında başlıyoruz!
Okulların açıldığı Eylül ayı Armut.com üzerinden en çok özel ders talebinin alındığı ay olarak dikkat çekti. Eylül ayını, Ekim ve Kasım ayları takip etti, veriler öğrencilerin bu sene işi sıkı tutarak okulların başlaması ile derslere yoğunlaştığını gösteriyor. Yaz aylarının yavaş yavaş kendini belli ettiği ve okulların son sınavlarını yapmaya başladıkları Mayıs ayı ise 2.350 taleple, en az özel ders talebinin yapıldığı ay oldu. Veriler, okula yardımcı derslerin talep yoğunluğunun okul dönemi olan sonbahar ve kış aylarında artışta; tatil dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında düşüşte olduğunu ortaya koydu.
Özel ders alma amaçlarının da incelendiği dosyada göre, özel dersler en çok üniversiteye hazırlık sınavları için talep edildi. Üniversite’ye hazırlık sınavları için ders alımı yüzde 24.61iken, ortaokul derslerine yönelik özel ders alımı yüzde 20.59 ile ikinci, lise derslerine yönelik talepler ise yüzde 16.51 ile üçüncü sırada yer aldı. Öğrenciler tekrar ve pratiğin büyük önem teşkil ettiği Matematik dersini haftada 2 kez talep ederken, diğer derslere yönelik ilgi haftada 1 kez gerçekleşti.
POST A COMMENT.