İstanbul’un tarihi yarımadasında, Ayasofya’nın hemen yanı başında yer alan Michelin yıldızlı Matbah restoranı, Osmanlı mutfağının unutulmaz lezzetlerini yeniden keşfetmemizi sağlıyor. Genel Müdür Serdar Balta liderliğindeki deneyimli servis ekibi ve mutfak şeflerinin, kapsamlı araştırmalar sonucu ortaya çıkardıkları özgün tariflerle, Osmanlı saraylarının sofralarını günümüzün damak zevkine taşıyor. Michelin yıldızına sahip olan Matbah, hem tarihi bir yolculuğa çıkmak hem de damak zevkinizi şımartmak isteyenler için ideal bir adres. Sayısız ödül ve olumlu değerlendirmelerle de dikkat çeken restoran, İstanbul’un en popüler yemek mekânları arasında yer alıyor.
Adnan Ateş’in haberi;
Aşçı loncalarının özenle sakladıkları sırlar
“Çok sayıda yemek yazarının, gurmenin, konusunda uzman dergi, organizasyon ve enstitünün Matbah Restaurant hakkında belirttikleri olumlu düşünceler ve tarafımıza sundukları ödüller, bizi daha da şevkle ve sorumluluk duygusuyla çalışmaya yönlendiriyor” dedi. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin harmanlandığı Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin mutfağı, Matbah’ta yeniden hayat buluyor. Aşçı loncalarının özenle sakladığı sırları gün yüzüne çıkaran restoran, mevsimlerin taze lezzetlerini yansıtan özel menüleriyle öne çıkıyor. “Matbah-ı Beray–ı Has Yemekleri” koleksiyonu olarak adlandırılan bu menüler, Osmanlı saraylarının sofralarından ilham alarak hazırlanıyor.
“Reçetelerimizi tarihi kaynaklar ışığında yapıyoruz”
Matbah ekibi, Osmanlıca ve Türkçe kaynakları titizlikle inceleyerek, unutulmaya yüz tutmuş tarifleri günümüze taşıyor. Her bir yemek, malzeme ölçüleri ve pişirme teknikleri konusunda detaylı bir araştırma sonucu ortaya çıkıyor. Bu sayede, tarih kokan lezzetler, modern sunumlarla bir araya geliyor. Genel Müdür Serdar Balta Anadolu’ya ait lezzetleri incelerken karşısına Osmanlı Saray Mutfağının çıktığı söyleyerek devamla şöyle dedi; “Matbah ismini 25 ismin içerisinden seçtim ve benim favori bir ismimdi. Mutfak anlamına geliyor. 2008’in sonunda Matbah’ı kurmak nasip oldu. 7-17 Aralık Şebb-i Aruz Mevlevi Mutfağı etkinliğini düzenli bir şekilde 2015’ten beri yapıyoruz. Hz. Mevla’nın torunu Esin hanımın elinden Ateşbaz-ı Veli ödülünü almıştık Konya’da. Burada da kaynağımız 2017’de özel ödülünü aldığımız Nevin Halıcı hocamızın ‘Mevlevi Mutfağı’ isimli çalışmasını kaynak olarak kullanıyoruz. Bu reçetelerin hepsini aslında1844 Mehmet Kamil’in Melceü’t-Tabbâhîn adlı eserinden birde Süheyl Ünver hocamızın “Fatih Dönemi Yemekleri” ve “Osmanlı’da Kırk Tarif adlı eseri de detaylı bir şekilde inceleyip reçetelerimizi yaptık. Reçetelerimiz tarihi kaynakların öğretisi ile yapılmakta. Bu sene ilk defa “Osmanlı’da Balık Haftası” yaptık. ” dedi.
“Otel bünyesinde ki restaurant algısını bitirdik”
Otel resturantı işletmenin zorluklarına da değinen Balta, Otel restaurantı işletmenin zorluklarının oldukça fazla olduğunu otel misafirlerinin otel restaurantını genellikle tercih etmediğini ama bu algıyı Matrah olarak yıktıklarını söyledi. Matbah’ın otel bünyesinde olduğu için 7/24 açık bir işletme olduklarını söyleyen Serdar Balta, 11:00’dan sonra Rum Mutfağı servisinin olduğunu da sözlerine ekledi.
“Sultanahmet sadece Ramazan’da hatırlanıyor”
İstanbul sakinlerinin Sultanahmet’i sadece Ramazan ayında hatırladıklarını söyleyen Serdar Balta: “Gastronomi dünyasına ilgi ve merakları olanların haricinde dışarda yemek yemek için dışarı da mekan arayanlar Ramazan ayında değilsek Sultanahmet bir çok kişinin aklına dahi gelmez. Yıkamadığımız bazı öngörülerde yok değil” dedi.
Ödüller bize şevk veriyor
İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistler, Matbah’ta Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimleme fırsatı buluyor. Michelin yıldızına layık görülen restoranın Genel Müdürü Serdar Balta; “Çok sayıda yemek yazarının, gurmenin, konusunda uzman dergi, organizasyon ve enstitünün Matbah Restaurant hakkında belirttikleri olumlu düşünceler ve tarafımıza sundukları ödüller, bizi daha da şevkle ve sorumluluk duygusuyla çalışmaya yönlendiriyor” dedi.
Ekovizyon Dergi/Adnan Ateş
ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.