Bugünkü yazımızda dijtal para nedir, niçin/hangi ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır, insanlar niçin dijital paraya yönelmiştir, sorularının cevaplarını bulacaksınız.
Öncelikle dijital para, şu anki bankacılık sistemine alternatif olarak geliştirilen bir sistemdir. Dijital para, paranın tamamen dijital ortamda şifreli bir şekilde barınmasını, arada aracı olmadan ve herhangi bir merkezden bağımsız olarak, Blockchain teknolojisini kullanarak kişiden kişiye güvenli bir şekilde aktarılmasını temel alır.
Ortaya çıkışına gelecek olursak, bilindiği üzere paralarımız, birikimlerimiz bankalar gibi, bir yere bağlı ve ulusal ekonomileri yöneten güçlerin merkezlerinde işlem görmekte.
Öyle ki kapitalizm gerçeğini de gözardı etmemek gerekir. Ulusal mali sistem, para arzı ve faiz oranı kontrolüyle iktisat politikalarını gerçekleştirirler. Gerçekleştirirler gerçekleştirmesine de, peki eknomik çalkantılar, ekonomik krizler ve hiperenflasyon sonucunda karşımıza çıkan enkazlar ?
Örneğin; net asgari ücretin 1.404 TL olduğu ülkemizde birikimlerimizi ne kadar güçlükle yaptığımız yeterince ortada. Zar zor biriktirdiğimiz paralarımızı maksimum kar ile işletmek istememiz de en doğal hakkımız tabi ki. Peki bankalar niçin var? Birikimlerimize değer katmak için mi, yoksa sömürmek için mi? Bankalardaki yüksek faiz oranlarını ve komisyon masraflarını dikkate aldığımızda buna ek olarak da bankaların yaptığı devasa karları eklediğimizde, ülkemiz de doğal olarak dünyadaki sömürü düzeninin bir parçası olmuş oluyor.
Peki neden bankalar gibi aracıları ortadan kaldırıp kendi paramızı kendimiz değerlendirmeyelim? Neden zaten az olan birikimimizden ekonomileri yöneten güçlere/bankalara para kazandıralım ki?
İşte bunun için dijital para…
Para temel olarak, vatandaşların merkez bankalarındaki altın rezervi karşılığında ellerinde tuttukları rakamsal ve likidite değişim aracıdır. Yani paranın değerini aslında altın rezervleri belirler. Fakat dijital paralarda durum daha farklıdır. Değerini, günlük hayattaki kullanım oranı ve piyasadaki miktarı belirler. Hiçbir merkezi otorite tarafından kontrol edilemez.
Enflasyon riski düşüktür, çünkü dijital paralar sonu olan sistemlerdir. Teknik tasarımı itibariyle algoritmaları maksimum üretilebilecek adetlere göre programlanmıştır.
Her an dijital para transferi yapabilirsiniz ve transferiniz dakikalar içerisinde gerçekleşir. Para transferlerinin iş gününde yapılma zorunluluğu yoktur.
Milyarlarca dolar değerindeki dijital paralarınızı cep telefonlarınızdaki cüzdanlarınızda taşıyabilirsiniz. Bunu nakit para ile ya da başka bir sistem ile yapmak imkansız, üstelik mali kaynağınızın ne kadar olduğu yada hesabınız hakkındaki diğer bilgileri kimsenin bilmemesi de en keyif verir tarafı.
Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan gibi ekonomik krize giren ve bankaların insanlara para çekme hizmeti sunamadığı dönemlerde, parasını dijital paraya yatıranların bu noktada ülkenin finansal sisteminden bağımsız olarak kendi işlerini götürebildiğinide unutmamak gerek.
Güvenliği de göz ardı etmeyelim. Teknik açıdan dijital paraların şifrelenme biçimleri, şu anda dünyadaki en gelişmiş kuantum bilgisayarlarının bile 28 yılda çözebileceği kriptolama yazılımlarına sahip olmalarından dolayı güvenlik konusunda içimiz rahat.
Anonim bir platform olduğundan herkes kendi hesabını ve cüzdanını kendisi açabilir. Hiçbir isme, adrese yani kullanıcıyı tanıyacak herhangi bir bilgiye bağlı değildir.
Konu “dijital”, “sanal” ve “para” kelimeleri etrafında dönünce insan biraz tereddüt ediyor tabi. Ancak yenidünya düzeninde, dijitalleşmenin önüne geçilemeyeceği de aşikar. Örneğin; 25 yıl önce bize maaşlarımızı ve marketlerdeki alışverişlerimizi bir plastik kartla söylediklerinde hangimiz inanmıştık…
Şerife ALTUNBAY
Ekovizyon Dergi
POST A COMMENT.