Müstakil sanayici ve İşadamları Derneği, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “Bulgaristan’da İş ve Yatırım Fırsatları” konulu paneli MÜSİAD Genel Merkezde düzenlendi. Programa MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Ahmet Selvi, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakan Yardımcısı Bürhan Abazov, Deliorman Girişimciler Derneği Başkanı Mustafa Ahmedov, Türk-Bulgar Ticaret Sanayi Odası Eski Müdürü Timur Halilov, YPK Bulgaria ve Yetkin Pala Orman Ürünleri Türkiye YK Başkanı Gökhan Yetkin ve davetliler katıldı.
‘Ticaretimiz Aşama Kaydetti Fakat İstediğimiz Düzeyde Değil’
Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, Türkiye’nin Bulgaristan’la köklü bir geçmişinin olduğunu belirtti. Yapılan bu tür paneller ve etkinliklerle ülkeler arasındaki sosyal ve ekonomik bağların bir kat daha arttığını söyleyen Özdemir, Türkiye’nin Bulgaristan’la ticaretinin son 10 yılda önemli bir aşamaya geldiğini fakat yetersiz olduğunu vurguladı. 2005 yılında Türkiye’nin, Bulgaristan’a 1,2 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Özdemir, 2015 yılındaysa Bulgaristan’a 1,7 milyar ihracat yapıldığı bilgisini verdi. Aynı yıllarda Bulgaristan’ın da Türkiye’ye 1.2 milyar dolar ihracat yapıtının altını çizen Özdemir, son yıllarda Bulgar İşadamlarının daha çok çalışıp Türkiye’ye 2.3 milyar dolar ihracat yaptığı bilgisini aktardı.
‘Bulgaristan’da Konserve İşi Yapılabilir’
MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Ahmet Selvi’nin moderatörlüğünü yaptığı panel oturumunda Deliorman Girişimciler Derneği Başkanı Mustafa Ahmedov, Bulgaristan’daki tarım alanlarının Doğu Avrupa’nın en verimli ve en ucuz arazileri niteliğinde olduğunu söyledi. Kendisinin Bulgaristan’daki evinde Türkiye’den gelen domatesi tükettiğini, buna karşın Bulgaristan’da üretilen organik sebze ve meyvenin Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyleyen Ahmedov, Ülkede konserveciliğin dünyada örnek gösterilecek seviyede olduğunu sözlerine ekledi. Ahmedov, Türk yatırımcılar Bulgaristan’da konservecilik işine girmesi halinde dünyada bilinirliği olan bu ülkenin kredibilitesini kullanarak önemli bir satış hacmine ulaşabileceği bilgisini verdi.
‘1 Yıl Ticaret Yaptıktan Sonra İş Yapmaya Başlayın’
YPK Bulgaria ve Yetkin Pala Orman Ürünleri Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yetkin ise Bulgaristan’da yatırım yapmanın sosyal yönlerini hakkında bilgiler verdi. Bulgaristan’la en az 1 yıl ticaret yapıldıktan sonra ülkeye girerek iş yapılması gerektiğine dikkat çeken Yetkin, “ Falan vekil tanıdığım, işlerini kolayca hallederim’ diyen vaatçilere kesinlikle inanmayın. İlk geldiğinizde her şey ayağıma kadar geldi hissine kapılabilirsiniz. Zamanla bunların ne kadar boş olduğunu göreceksiniz. İş yapacağınız insanların daha önce başarılı olmuş işlerine bakın, ona göre referans kişilerle iş yapın” dedi.
‘Bulgaristan’da İş Yapmak Mümkün Ama Belli Zorlukları Var’
Bulgaristan’da iş yapmanın maddi ve manevi bir karşılığı bulunduğunu anlatan Yetkin, “Bulgaristan’a gidip yatırım yapan fakat başarılı olamayan o kadar çok insan var ki… Bunların çoğu ticari ya da bireysel zaaflar nedeniyle oluyor benim görebildiğim kadarıyla. Bulgaristan’da iş yapmak daha çok işi yapanla ilgili” ifadelerini kullandı.
Bulgar vatandaşların lükse ve rahatına düşkün olduğunu belirten Yetkin, “Bulgarların konfor anlayışını değiştiremezsiniz, söz gelimi bir elektrik ustası, ‘arkadaşlarımla kahve içeceğim’ deyip ücret alacağı işi elinin tersiyle itebiliyor. Saat 5’te mesai bitti mi 5’i 1 geçe kimseyi bulamazsınız iş yerinde. Türk çalışanların fedakarlığını bulmayı beklemeyin, bulamazsınız. Bunu değiştiremezsiniz. Bulgaristan’da iş yapmak mümkün ama belli zorlukları da var” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Bulgaristan arasındaki tarihi süreçlerin Bulgar toplumunu ister istemez, “Türkleri potansiyel tehdit unsuru” olarak görmeye sevk ettiğini anlatan Yetkin “Son yıllarda Türklere mesafeli duruş değişti. İşini doğru yapan insanlar Bulgaristan’a gittikçe Türk algısı değişti ülkede. Türkiye’nin son yıllarda kazandığı prestijin de bunda rolü var. İnanıyorum ki işini doğru yapan, dürüst insanlar ülkeye geldikçe bu algı iyice düzelecektir” değerlendirmesini yaptı.
Ülkeye Türk işçi götürme imkanının çok kısıtlı olduğunu aktaran Yetkin, “Ülke için doğru ama iş adamı için çok sıkıntılı bir politikaları var. Bulgaristan’a Türk işçi götüreceğiniz zaman bu işi yapabilecek bir Bulgar işçi bulamadığınızı kanıtlamak zorundasınız” bilgisini verdi.
‘Bulgaristan’da 700’ün üzerindeki termal kaynak var’
Türk-Bulgar Ticaret Sanayi Odası Eski Müdürü Timur Halilov da Bulgaristan’ın sahip olduğu termal su kaynaklarına dikkati çeken Halilov, “Toplam 700’ün üzerindeki termal kaynaklarda 37 derecede kaynar su bulunuyor. İnsan vücuduna çok iyi gelen su türleri var ve insan sağlığı için çok iyiler. Burası yatırım için çekici bir başlık olarak dikketi çekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Türk Turistler Kayak İçin Bulgaristan’ı Seçiyor’
Türk turistin kayak turizmi için Bulgaristan’ı seçtiğini aktaran Halilov, 250 kilometre piste sahip ülkenin Türk turizm şirketlerinin de ilgisini çektiğini söyledi. Katılımcıların söz alarak renk kattığı panelde Bulgaristan’da tarım ve hayvancılık işinin en ideal iş kolu olduğu konuşuldu. Turist olarak gidildiğinde ise konservelik ürünlerin tercih edilmesinin doğru olacağı ortaya konuldu.
Panel oturumunun ardından programa katılanlara günün alam ve önemine dair hediye takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.
POST A COMMENT.