Meşgul olmak sizi nasıl verimsiz yapacaktır

Meşgul olmak artık bir onur meselesi. Genel düşünceye göre eğer super meşgul değilseniz, önemli değilsiniz veya çok çalışmıyorsunuz. Gerçekte ise meşgul olmak sizi daha az verimli hale getiriyor.

Aşırı meşgul bir insanı düşündüğümüzde, çalan bir telefonu, e-posta selini, büyük ve yanında sürekli şekilde devam eden küçük projelerle dolu bir takvimi düşünürüz. Böyle bir durum kaçınılmaz bir şekilde aynı anda birden fazla işi yapmaya ve bölünmeye yol açıyor ki bunlar da üretkenliği öldüren durumlar.

bilgisayar kitap

Michigan Üniversitesi’nden David Meyer, birden fazla işi aynı anda yapmaya çalıştığınızda harcadığınız zamanın o işleri ayrı ayrı yaparak harcayacağınız süreden yüzde 25 daha fazla olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı.

“Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak sizi yavaşlatır, hata yapma olasılığınızı arttırır “ diyor Meyer. “Karmaşa ve bölünmeler bizim bilgileri işleme yeteneğimiz için oldukça kötü durumlar.”

Microsoft bu fenomeni çalışanları üzerinde denemek istedi ve epostalar, aramalar veya diğer mesajlarla işleri bölünen çalışanlarının asıl görevlerine dönmelerinin ortalama 15 dakika aldığını hesapladı. Çalışanlar 15 dakikalarını onları bölen mesajlarla harcamadılar; bu bölünmeler onları sadece zevk için Web de gezinmek gibi diğer aktivitelere yönlendirdi.

Çalışmayı yürüten Microsoft araştırma görevlisi Eric Horvitz “ İnsanların ilgilerinin nasıl bu kadar kolay dağıldığına ve onların işe dönmesinin bu kadar uzun süre almasına çok şaşırdım. Eğer bu Microsoft için kötüyse diğer şirketler için de kötüdür” diyor.

Güçlendirilmiş Girişimcilik

Bölünmenin de ötesinde, meşgul olmak üretkenliği azaltır çünkü beynimiz aynı anda iki şeye odaklanmamıza izin vermez. Aynı anda iki farklı işi yapmaya çalıştığınızda, beyniniz her iki işi de başarılı bir şekilde yapacak kadar iyi performans göstermez. Vanderbult Universitesi’nde Rene Marois ve arkadaşları tarafından yürütülen bir çalışmada MRI lar kullanılarak bu tıkanıklık gözlenmiştir.

Marois, “Beynimizin yapabileceğinden daha fazlasını yapabileceği izlenimine kapılmışız” şeklinde konuyu açıklamıştır.

Daha fazlasını yapmak olarak düşündüğümüz bu konsepte beyinlerimiz fiziksel olarak buna uygun olmasa da çok aşığız. Ne düşündüğümüzden bağımsız olarak, bir defada tek bir işe odaklanacak şekilde programlarımızı yaptığımızda en üretken halimizi yaşıyoruz.

Eğer benim farkındalık hakkında geçenlerde yayınlanan makalemi okursanız, farkındalık için egzersiz yapmak odaklanma ve konsantre olma becerinizi arttırır çünkü beynimizin ACC adı verilen bölümünün yoğunluğu artar. Anlaşıldığı üzere, aynı anda birden fazla işi yapmak beynin bu kritik bölümünde tersi bir etki yaratmaktadır. Sussex Üniversitesi’nden araştırmacılar insanların birden fazla işi yaparken harcadıkları zamanı beyinlerinin MRI ları ile karşılaştırdılar. Birden fazla işi aynı anda yapan insanların beynin ACC kısmının daha az yoğun olduğunu gözlemlediler. Bu da aynı anda birden fazla işi yaparak sürekli meşgulseniz beyninizi daha az verimli olmaya zorluyorsunuz anlamına geliyor.

Hepimiz dikkatimiz dağıldığında işleri başarılı bir şekilde bitirme güçlüğünü yaşarken bu bulgulara çok şaşırdığınızdan şüpheliyim. Neden bunu yapmaya devam ediyoruz?

Chicago Üniversitesi’nden araştırmacılar bu soruya da cevap buldular. Meşgul olmanın bir başarı göstergesi olduğunu ve sıkı çalışmanın aslında hiç bir şey yapmama korkusundan kaynaklandığını buldular. Yakınlarda yapılan bir çalışmaya göre boş kalmaktan hoşlanmamak nedeniyle meşgul olmak insanların üretkenliklerine ne kadar zarar verirse verin yine de bunu yapmaya devam ettiklerini ortaya koydu.

Araştırmacılar yanı zamanda meşgul olmayı tembelliğimiz ve başarısızlık korkumuzdan saklanmak için kullandığımızı buldular. Değerli vaktimizi gerekli veya önemli olmayan şeyler yaparak harcıyoruz çünkü meşgul olmak bizi daha üretken hissettiriyor. Örneğin, bitirmeniz gereken büyük bir proje olduğu halde acil olmayan e maillere cevap vermek gibi. Zor ama korkularınızdan saklanmak için önemsiz işler yaptığınızda bunu farketmek durumundasınız.

Hepsini toplamak gerekirse

Her ne kadar bizim üretkenliğimize zarar verse de doğal olarak meşgul olma eğilimimiz var. Aslında en iyi performansınızı yavaşladığınız zaman gösteriyorsunuz. Yavaşlamazsanız sonuçları ağır olabilir.

Facebook Comments

POST A COMMENT.