Cengiz Holding’in (Eti Bakır) Artvin’de çok sayıda altın-bakır maden ruhsatı da aldığı ortaya çıktı.
Ağaç ve doğa katliamı yaşanacağı gerekçesiyle Cerattepe maden çalışmalarıyla gündeme gelen Cengiz Holding’in (Eti Bakır) Artvin’de çok sayıda altın-bakır maden ruhsatı da aldığı ortaya çıktı.
Holding, Cerattepe maden sahasını devraldığı 2012 yılı son döneminde toplam alanı 300 bin metrekareyi geçen 16 maden arama izni almış.
Artvin-Cerattepe madenleriyle kamuoyunda tartışma konusu olan Cengiz Holding’in (Eti Bakır AŞ), Cerattepe’yi devraldığı dönemde (2012) yine Artvin’de ormanlık alanlar içerisinde 333 bin metrekareyi bulan bir ormanlık alanda 16 ayrı altın-bakır arama-üretim ve maden yolu için izin aldığı ortaya çıktı.
Bu maden sahalarının tamamı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tahsisli. Ekim 2012-Nisan 2013 tarihleri arası yapılan başvurular hızlı bir onay süreciyle Başbakanlık tarafından uygun bulundu. Artvin’deki altın-bakır arama-üretimi ruhsatları kapsamında yapılan-yapılacak çalışmalar konusunda Cengiz Holding (Eti Bakır) bilgilendirme yapmazken yeni izin sahaları Artvin Murgul, Petek, Damar, Artıçlı bölgelerini kapsıyor.
Orman Bakanlığı ve Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Eti Bakır AŞ, maden ruhsat izinlerinin Başbakanlığa bağlanmasından sonra Artvin için yoğun maden ruhsat izin başvurusu yaptı. Şirketin Cerattepe’yi devraldığı (Kasım 2012) dönemine denk gelen başvurular maden yolu, tünel alanı, arama-üretim gibi izinlerini kapsıyor.
Ormanlık alan olduğu için Orman Genel Müdürlüğü üzerinde yapılan başvurular, Orman Bakanlığı’nın ‘uygundur’ görüşüyle Başbakanlığa gönderildi. Başbakanlık’da Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in olduğu Eti Bakır’ın Artvin maden izin başvurularını hızlı bir onay süreciyle olumlu sonuçlandırdı. Eti Bakır’ın ruhsatları içinde aynı bölgede 30 yıl süreli elektrik iletim hatları da var.
Özaltın İnşaat’tan hak devri ile Cerattepe’de faaliyete başladı
Enerji Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yapılan Artvin Cerattepe sınırları içindeki bakır madeni ihalesini, Özaltın İnşaat Tic. ve San. AŞ kazandı. Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır AŞ Cerattepe ruhsatıyla ilgili Özaltın İnşaat ile Kasım 2012’te rödovans (Maden ruhsat sahası hak sahibinin hak devri) sözleşmesi imzaladı.
Bu sözleşme kapsamında Eti Maden Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine başladı. Başta çevreci örgütler olmak üzere bölge insanı Cerattepe’de maden çalışmalarının başlaması halinde ağaç ve doğa katliamı yaşanacağı gerekçesiyle tepki eylemi yapıyor.
Adliyeye suç duyurusu da yapılan projeyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu, vatandaşları dinledikten sonra mahkeme bitene kadar Cerattepe’de maden faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.
İsmail Altunsoy/Zaman
POST A COMMENT.