Her bakan eğitime yeni bir sistem getirdi. Öğrenciler ve velileri her sınavda yeni bir kaosa sürüklendi. Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’nin yerine getirilen Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yerleştirme sonuçlarından sonra tam bir rezalet yaşandı. Ortalama 2 buçuk senedir bir yeni bir bakanın geldiği MEB’de son 12 yılda hem eğitim sisteminde hem de bakanlar konusunda hiç olmadığı kadar hızlı değişimler yaşandı.
Tercih yapan öğrencilerin çoğu istediği liseye yerleşemediği gibi, bir kısmı tercih yapmadığı halde uzak ilçe ve semtlerdeki okullara yerleştirildi. Gayrimüslim öğrencilerin kaydı imam hatip liseleri-ne yapıldı. MEB’de son 12 yılda sınav sisteminde birbiri ardına yaşanan değişimler vatandaşları da isyan ettirdi. Ak Parti 12 yıllık iktidarında eğitimde istikrarı bir türlü tutturamadı. Her bakan yanında yeni bir sınav sistemi getirdi.
ERKAN MUMCU NELER YAPTI?
Ak Parti Hükümeti’nde MEB koltuğuna oturan ilk isim Erkan Mumcu’ydu. 18 Kasım 2002-14 Mart 2003 tarihleri arasında Milli Eğitim bakanlığı yapan Mumcu, Yüksek Öğretim Kurulu Yasası’nı değiştirmek istedi ve bu konuda çalışmalar yapma girişimleri oldu. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kaydırıldı. Eski Bakan Erkan Mumcu, 4 ay gibi kısa bir sürenin ardından görevi Hüseyin Çelik’e devretti. Mumcu bu nedenle bakanlığa katkıda bulunamadı.
HÜSEYİN ÇELİK NELER YAPTI?
MEB’deki görevi sadece 4 ay süren Erkan Mumcu’dan sonra görevi devralan Hüseyin Çelik ise 12 yıllık iktidar döneminde MEB’in başında en uzun süre kalan isim oldu. Çelik 6 yıl MEB Bakanlığı yaptı. Çelik dönemindeki MEB’e kuşkusuz müfredat değişikliği ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) damgasını vurdu. 2005’te üç yıl olan lise eğitimi dört yıla çıkarıldı. Liselere Giriş Sınavı (LGS) yerine Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) getirildi. Bu sınav, önceki yıllarda olduğu gibi öğrencilerin 3 yıllık ortaöğrenim sonunda tek bir sınava girmelerini düzenledi. Ancak sınav içeriği, müfredatı ve katsayıları açısından farklılıklar taşıyordu. İlk OKS 2006 yılında yapıldı. Hüseyin Çelik Ekim 2007’de tek sınavın kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Üç sınav yapılacaktı. 6,7,8. sınıflarda Seviye Belirleme Sınavı (SBS), bu sınavların yanı sıra yıl sonu başarı notu ve davranış notunun da liseye geçişte etki etmesine karar verildi. Değişiklikteki gerekçe öğrencilerin üç yıllık birikimlerini tek sınav ile ölçmenin doğru olmamasıydı. Ayrıca MEB, sınavı üç sınıfa yayarak dershaneye olan ihtiyacın azalacağı fikrindeydi. Son OKS 2008’de yapılırken, o yıl 6. ve 7. sınıfa başlayanlar da SBS’ye girdi. Ancak yine olmadı, sınav 6. sınıftan başladığı için dershaneye başlama sınıfı 4’e kadar düştü.
NİMET BAŞ NELER YAPTI?
Hüseyin Çelik’in ardından MEB’in başına bir hukukçu, Nimet Çubukçu (Baş) getirildi. 6,7 ve 8. sınıfta uygulanan üç SBS’li sistemin üzerinden üç yıl geçmişti ki, bu kez Bakan Nimet Çubukçu tarafından kaldırıldı. Yeniden tek sınava dönüldü. Öğrenciler bir tek sekizinci sınıfta SBS’ye girecekti. Bakan Çubukçu, üç yıl önce dershaneye bağımlılığı azaltacağı söylenerek getirilen sistemin okul dışı kaynaklara yönelimi artırdığına ve çocukların sosyo-psikolojik gelişimlerini olumsuz etkilediğine yönelik kamuoyunda uzlaşı olduğunu söyledi. Çubukçu döneminde düz liseler anadolu ve meslek liselerine dönüştü.
ÖMER DİNÇER NELER YAPTI?
Çubukçu’dan sonra MEB’in başına Ömer Dinçer getirildi. Dinçer, kesintisiz eğitime son veren 4+4+4 gibi en tartışmalı projelere imza attı. Kur’an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerinin seçmeli ders olarak okutulmasını gündeme getirdi, Milli Güvenlik Dersi’ni kaldırdı. MEB, 5+3 şeklinde uygulanan 8 yıllık kesintisiz eğitimi 4+4+4 şekinde 12 yıllık zorunlu eğitime çevirdi. Sistemle okula başlama yaşından eğitim süresine kadar sil baştan değiştirdi. Yeni sistemle ilkokul 5 yıldan 4 yıla düşerken, ortaokul kavramı yeniden geldi. Kapatılan imam hatip ortaokulları da böylece geri geldi. Zorunlu okula başlama yaşı 5.5 yaşa, düşürülürken isteğe bağlı olarak okula başlama yaşı da 5 oldu. Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Kuranı Kerim, Yaşayan Diller ve Lehçeler gibi dersler de konuldu. Yeni sistemede hemen geçilmesi pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Okula başlama yaşının düşmesiyle sınıf mevcutları arttı.
NABİ AVCI NELER YAPTI?
Ak Parti Milli Eğitim’deki 5’inci değişikliğini 2013’te Prof. Dr. Nabi Avcı ile yaptı. Nabi Avcı 2014 yılında SBS yapılmayacak dedi. Bakan Avcı’nın ilk icraatı orta öğretime geçişi değiştirmek oldu. Yeni sistemde, öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf ortalamasının yüzde 30’u ile, 8. sınıf puanının yüzde 70’inin toplamını esas puan alan Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) getirildi. TEOG sistemiyle bu yıl okullara yerleşen binlerce öğrenci isyan ediyor. Avcı dönemine damga vuran TEOG sistemi nedeniyle halen binlerce öğrenci boş kontenjanlara nakil yaptırmak için bekliyor. Avcı döneminde imam hatip liselerine dönüştürülen okullar da halen tartışma konusu.
Seyfi Ersoy akil
seyfi.ersoy@ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.