Kripto Para ve Blockchain Teknolojilerine yönelik yasa teklifi üst düzey yazılımcıları beyin göçüne zorlayacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Trabzon AB Bilgi Merkezi tarafından KTÜ Kariyer Merkezi, Uzay Kulübü, Avrupa Birliği Kulübü ve Avrupa İşletmeler Ağı’nın destekleriyle düzenlenen Geleceğin Dijital Dünyası etkinliğinde, dijital dünyada ve teknolojideki gelişmeler konunun uzmanları tarafından değerlendirildi.

“DİJİTALLEŞMEYİ VERİMLİ KULLANMALIYIZ”
Trabzon Biyoteknoloji, İnovasyon ve Yazılım Merkezi’nde düzenlenen ve büyük ilgi gören toplantının açılış konuşmasını TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu gerçekleştirdi. Başkan Hacısalihoğlu, dijitalleşme ve yeşil mutabakat gibi konuların dünyanın gündeminden kalkmayacak konular haline geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu konularda sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Geçtiğimiz ay Yeşil Mutabakat ve iklim konusunda geniş çaplı toplantı yaptık. Şimdi de gündemimiz geleceğin dijital dünyası. Dünya üzerinde yaşayan canlıların yaşam kalitesinin yükseltilmesi, dünyanın daha yaşanabilir bir hale gelmesi, verimliliğin artırılması, yaşadığımız dünyanın sürdürülebilir şekilde geleceğe hazırlanması açısından dijitalleşme önemli.

Seminerde, Endüstri devrimlerini kaçırmamızın sebebi olan siyasetçilerin yanlış politikalarını eleştiren Bünyamin Emeç, 1838 yılında II. Mahmut’un İngilizlerle yaptığı Baltalimanı anlaşmasına dikkat çekti. Bu anlaşmanın sebep ve sonuçlarının, yabancı tüccarlara verilen imtiyazlar sebebiyle 100 yıllık bir endüstri üretim kaybına sebep olduğunu açıkladı. Bugün kullandığımız hemen her şeyin ithal olmasının altında yatan sebep işte bu anlaşmadır.

“DİJİTAL DÜNYADA KATMA DEĞER YARATMA KONUSUNDA GENÇLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”
Başkan Hacısalihoğlu, dijitalleşmenin sadece gündelik hayatta değil ticari hayatta da çok önemli bir yer tuttuğunu ve geleceğe dönük çalışmaların bu alanda da yoğunlaştırılması gerektiğini, Avrupa Birliği’nin de bu konuları önemsediğini belirterek, “Dijitalleşmeden yararlanma konusunun ekonominin de bir parçası olduğunu belirtmekte büyük yarar var. Dijitalleşmede sadece bunu kullanarak değil, buradan geleceğe dönük katma değer yaratma adına gençlerin üzerine düşen görev var” dedi.

KONUNUN UZMANLARI BİLGİLER VERDİ, SORULARI YANITLADI
Etkinliğin panel bölümü ise Teknoloji Editörü-Teknoloji Programı Sunucusu Osman Demircan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu bölümde KTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ulutaş, “Yapay Zeka nedir? Yapay zekâ ve Gelecek”, ODTÜ Modern Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Buket Doğan “Transhümanizm ve Teknolojik Tekillik”, Sir Studios Kurucusu Atahan Sır “Dijital Oyunların Dijital Geleceğe Etkisi”, N11 E-Ticaret Sitesi, ancreva.com Kurucusu/Marka Tasarımcısı Ömürden Sezgin “Dijital Pazarlama ve Markalaşmanın Önemi” konularında deneyimlerini anlattı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Etkinliğin seminer bölümünde ise xbotex.com Kurucusu Bünyamin Emeç “Geleceğin Dijital Ekonomisi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Seminerde, Endüstri devrimlerini kaçırmamızın sebebi olan siyasetçilerin yanlış politikalarını eleştiren Bünyamin Emeç, 1838 yılında II. Mahmut’un İngilizlerle yaptığı Baltalimanı anlaşmasına dikkat çekti. Bu anlaşmanın sebep ve sonuçlarının, yabancı tüccarlara verilen imtiyazlar sebebiyle 100 yıllık bir endüstri üretim kaybına sebep olduğunu açıkladı. Bugün kullandığımız hemen her şeyin ithal olmasının altında yatan sebep işte bu anlaşmadır.

5. Endüstri devrimi eşiğinde yine benzer hatalar yapılmak istendiğine dikkat çeken Emeç, AK Parti hükümetinin hazırladığı Kripto Para ve Blockchain Teknolojilerine yönelik yasa teklifini eleştirdi. Yasanın bu şekliyle meclisten geçmesi halinde bu teknolojileri geliştiren üst düzey yazılımcıların Avrupa’ya göç edeceğini ve sermayenin yurtdışı piyasalarına veya (DEX/DeFi) merkeziyetsiz yapılara kaçacağını savundu.

Teknolojileri bilmeyen ve hiç deneyimlememiş politikacıların, aslında dolaylı yollardan Web 3’ü kısıtlayacaklarını ve bunun zamanla DeFi, Blockchain, Metaverse gibi trilyonlarca dolarlık bacasız sanayinin ülkemizde gelişmeyeceğini söyledi. Proje geliştiren şirketlerin ise daha özgürlükçü İsviçre, Estonya gibi Avrupa ülkelerine gideceğini, bu durumun büyük bir beyin göçüne sebep olacağını, üniversitelerin vasıfsızlaşacağını dile getirdi.

Küresel finans sistemini eleştiren Emeç, Bitcoin’in küresel finans sistemine karşı kazandığı bu özgürlük alanın gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda iş bulamayan üniversite mezunlarının yurtdışında yaşamayı arzuladığını ama bugün lise öğrencilerinin gelecek, özgürlük ve iş kaygısı sebebiyle yurtdışında üniversite eğitimi almak istediklerinin belirtti. TBMM’de çıkarılan yasaların sosyopolitik etkilerinin ülke ekonomisi ve gelişimine bir yüzyıl daha set çekebileceğinin altını çizdi.

Emeç konuşmasında büyük bir endüstriye dönüşecek olan Metaverse teknolojisine dikkat çekti. Fütürist Alphan Manas başkanlığında Metaverse Derneğini kurmak için bir araya geldiklerini, tüzük hazırlığı içerisinde olduklarını ve sektöründe uzman kişilerle, gelecek teknolojilerin gelişiminde öncülük etmek istediklerini duyurdu.

Bünyamin Emeç son olarak üniversite öğrencilerine çeşitli kitap, film ve hızla gelişen teknolojileri muhakkak takip etmeleri konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Etkinliğin ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sunumlarıyla etkinliğe katkı veren konuşmacılara plaket ve arkalarında isimlerinin yazılı olduğu Trabzonspor forması hediye edildi.

EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.