Sıfırdan kurduğu şirketi Japon Daikin’e 2011’de 264 milyon dolara satan Hasan Önder, başarıdan başarıya koşuyor.
Sıfırdan kurduğu şirketi Japon Daikin’e 2011’de 264 milyon dolara satan Hasan Önder, başarıdan başarıya koşuyor. Önder 760 milyon TL olan ciroyu 1 milyara çıkarmayı hedefliyor
1969 yılında işçi emeklisi bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak Diyarbakır’da doğan Hasan Önder, bugün ısıtma ve soğutma sektörünün dünyadaki en önemli aktörlerinden biri olmayı başardı. İTÜ Makine Mühendisliği’nden mezun olan Önder’in hikâyesi özellikle girişimci adayları açısından eşsiz örneklerle dolu. Mezun olduktan sonra uzun süre işsiz kalan Önder daha sonra küçük bir şirketin ilk mühendisi olarak kendine iş bulmayı başarıyor. Genç mühendis 1993’de ısıtma-soğutma sektöründe kendi şirketini hayata geçiriyor.
HİKÂYE İTHALATLA BAŞLIYOR
Bu sürede Airfel markasını oluşturan aynı zamanda Çin’den klima ithal eden ilk Türk olan Önder’in başarıları Sanko Holding’in patronu Abdülkadir Konukoğlu’nun da dikkatini çekiyor. Bu tarihten sonra Airfel’de CEO olarak görev yapmaya devam eden Önder, 10 yıl içinde küresel devlere kafa tutan bir marka oluşturunca Airfel’i Japonya merkezli iklimlendirme devi Daikin satın alıyor.
Bu tarihten itibaren Daikin Türkiye’nin CEO’su ve Daikin Europe Yönetim Kurulu Üyesi olan Önder, 300 milyon liralık ciroyu 4 yılda 760 milyona taşıyor. Yönetim anlayışıyla Japonların büyük beğenisini kazanan Önder’in yeni hedefleri arasında 2016’da bir milyar TL ciroya ulaşmak, daha fazla japon sermayesini Türkiye’ye çekmek var.
Hikâyeniz nasıl başladı?
1993 yılında İTÜ Makine Bölümü’nden mezun olduktan sonra okul arkadaşım Cemil ile birlikte Ha-Ce Mühendislik’i kurduk. Genç bir girişimci olarak Singapur ve Çin’e yaptığım bir seyahatin ardından aklımda yeni bir iş fikriyle Türkiye’ye döndüm, klima işine girmek istedim. 1999’da Akfel kuruldu.
Tam da Marmara depreminin olduğu yıl değil mi?
Evet. O yıl bizim ticari hayatımızın da büyük bir kırılma noktasıdır. Şöyle ki Akfel, Çin’den klima ithal eden, ilk mobil klimayı getiren firma olmakla kalmayıp, Türkiye’de marketlerde ilk kez klima satan firma da oldu. Uzmanlar markette klima mı satılır diyorlardı, biz, yok sattık. Tam işleri oturttuk derken 1999 depremini yaşadık. Depremde zarar gören bayilerimizin borcunu sildik. Neredeyse sermayemizin yarısına denk gelen bir miktardı. Ama ertesi yıl, bayiler bizim bu jestimize öyle bir destek verdiler ki Akfel’in işleri 4 kat arttı.
Japon devi sizi satın aldı?
2001’de 1 milyon lira olan ciromuz, 2010’da 203 milyona ciroya ulaştı. Bu rakam Daikin için doğru hamleyi yapma zamanıydı. Biz de şirketin yüzde 100’ünü sattık. Bu tarihten itibaren Daikin Türkiye CEO’su ve Daikin Europe Yönetim Kurulu Üyesi oldum.
Temmuz 2011’de ne değişti?
Daha ilk yıllarımızda hedefleri aştık. 2 yılda 3 kat büyüyerek Daikin’in ülkeleri arasında en hızlı büyümeyi yakaladık. Toplam 18.1 milyar dolarlık cirosu bulunan Daikin’in 145 ülkede faaliyet gösterdiğini ve toplam 82 üretim tesisi bulunduğunu söylersem; bu büyümenin önemini anlatabilirim. 2010’u 203 milyon TL ciro ile, satış yapılan 2011’i 339 milyon TL ciro ile kapattık. 2015 yıl sonu itibariyle 760 milyon TL ciroya ulaştık.
AR-GE VE İNOVASYON YATIRIMLARI YAPIYORUZ
Daikin’in Türkiye’ye yeni yatırımları olacak mı?
Daikin Türkiye olarak Ar-Ge ve inovasyon odaklı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Geçen yılın sonunda Avrupa’nın ilk, dünyanın en büyük iklimlendirme deneyim merkezini İstanbul Levent’te açtık. Öte yandan büyük projelerde tercih edilen ve tek bir dış üniteden tüm mekanı ısıtan – soğutan VRV dediğimiz cihazların Türkiye’de üretilmesi de 2018 planlarımız arasında yer alıyor.
KADINLARA GİRİŞİMCİLİK ÖĞRETMEYİ HEDEFLEDİK
Kadınların ekonomiye patron olarak kazandırılması üzerine bir çalışma yürütüyorsunuz. Biraz da bundan bahseder misiniz?
Gençlerden sporcuların desteklenmesine kadar birçok kurumsal sosyal sorumluluk projesi yürütüyor ve destekliyoruz. Ancak bunların içerisinde hayata geçirdiğimiz ve çok da övündüğümüz bir projemiz var: Daikin Sakura Kadın Girişimci Programı. KalDer ve KOSGEB tarafından da desteklenen Sakura Kadın Girişimci Programı ile şu ana kadar üniversiteden yeni mezun olmuş 23 genç kızımızı kendi işinin patronu yaptık. Gelen binlerce başvuru arasından seçilen bu kızlarımız, toplamda 120 saat eğitim aldılar.
Sağladığımız maddi destekle Daikin Shop’larını açtılar. Şimdi bu girişimci kızlarımızı 5 yıl boyunca destekleyeceğiz ve kendi ayakları üzerinde durana kadar yanlarında olacağız. Hedefimiz 100 üniversite mezunu kadına girişimcilikte bilgi, beceri ve girişimcilik arzusu kazandırmak ve örnek teşkil etmelerini sağlamak. Metin Can/Sabah
POST A COMMENT.