İşte Türk Telekom’un yeni ‘Eski’ CEO’su

Türk Telekom’da Rami Aslan`dan boşalan CEO’luk görevine, şirketi yakından tanıyan Paul Doany getirildi.

2006-2010 yılları arasında şirketin genel müdürlük ve CEO`luğunu yapan Doany, Türk Telekom özelleştirilmesinin mimarı olarak tanınıyor.

Türk Telekom’da yeniden “Paul Doany dönemi” başladı. Rami Aslan’ın 1 Eylül’de Türk Telekom’un CEO’luk görevinden ayrılmasının ardından “Yeni CEO kim olacak?” sorusuna yanıt aranıyordu. Paul Doany, Türk Telekom’un özelleştirmesi sonrası şirkette, yönetim kurulu başkanlığı, genel müdürlük ve CEO’luk görevlerini yürütmüştü.

2005 yılında Türk Telekom yüzde 55 hissesinin blok olarak satılmasıyla özelleştirildikten sonra göreve getirilen Paul Doany, 2010 yılında Türk Telekom’daki CEO’luk görevinden ayrılmıştı. Akşam’dan Selim Karahan’ın haberine göre Türk Telekom, bu ayrılığın ardından üst yönetim yapılanmasında Grup CEO ve Genel Müdür görevlerini yeniden birleştirmişti. Yeniden yapılanma kapsamında, Türk Telekom yönetim kurulu üyesi ve Oger Telecom CEO’su olarak görev yapan Rami Aslan, Paul Doany zamanındaki yetkilerle 10 Aralık 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türk Telekom CEO’su olarak atanmıştı.

TÜRKİYE’DEN VAZGEÇMEDİ

Doany’nin 23 Haziran 2011 itibariyla şirketin yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmesiyle Türk Telekom ile bağı kalmamıştı. Doany Türk Telekom’dan ayrılsa bile Türkiye ile bağı hiçbir zaman kopmadı. Dubai merkezli şirketi aracılığıyla Türk firmalarına önemli yatırımlar yaptı. Tecrübeli işadamı, 2013 sonunda yaptığı açıklamada yatırım portföyünün yüzde 75’ini Türkiye’deki yatırımlarının oluşturduğunu söyledi.

O dönem zamanının yüzde 50’sini yatırım yaptığı şirketlerle ilgilenmek için Türkiye’de geçirdiğini belirten Doany “Türkiye iç pazarının büyüklüğüyle önemli bir potansiyel vaat ediyor. Pazar İngiltere, Almanya büyüklüğünde ama pazarın ihtiyaç duyduğu hizmetleri tam olarak sunacak şirketler yok. Bu tip şirketler olduğunda iç pazarın gücüyle büyüyüp serpilip daha sonra küresel bir güç haline gelebilir. Ben bu potansiyeli görüyorum. Eğer doğru işi yapıyor, bir ihtiyacı karşılıyorsanız çok kısa sürece çok para kazanmanız mümkün” demişti.

Rami Aslan’ın Türk Telekom CEO’luğundan bu aybaşında ayrılacağının açıklanmasının ardından “Yeni CEO’nun ismi” konusunda pek çok kulis yazılmış, 10’a yakın isim kulislerde konuşulmuştu. Fakat gelinen süreçte karşılıklı imzalar atıldı ve Doany ismi ‘yeniden’ ‘Yeni CEO’ olarak kesinleşti.

Telekom sektörünün en başarılı profesyonelleri arasında gösterilen Doany, 2006’da Türk Telekom’da Genel Müdürlük koltuğuna oturmuş ve şirketteki görevini 4 yıl boyunca başarılı bir şekilde sürdürmüştü.

DOANY KİMDİR?

1955 doğumlu. l 1977’de Beyrut Amerikan Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nden mezun oldu. l 1978’de Bradford’dan Dijital Elektronik ve İletişim Mühendisliği dalında yüksek lisans derecesi ve l 1981’de Manchester Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden İletişim Mühendisliği doktora derecesi aldı.

PAUL DOANY’YE GÖRE ‘YÖNETİM’İN SIRLARI

– Yönetim stilim diğerlerinden farklı. Çünkü çalışanı anlıyorum. Bu başarılı sonuç almanın şartı.

– Çoğu şirket anlayış göstermiyor, bir iş kötü gittiğinde suçlayacak birini arıyor ve onu cezalandırıyor. Kime sorunu çözmeyi denemiyor. Bu kötü bir tarz.

– Hatayı yapanı bulup onu doğru hedefe ulaştırmak için çalıştırmak daha iyi bir yöntem.

– Herkes başarılı olacak değil. Yerini ya da hedefini değiştirebilirsiniz. Bunlar olmuyorsa şirketten çıkarabilirsiniz.

– İnsanlara ikinci şans vermek önemli. Ama çalışanlar asla suçlanmamalı.

– Eğer suçlanacak biri varsa o da CEO’dur. Yönetici bu sorumluğu kendi üstüne almalı.

– Eğer başarı varsa da CEO onu takıma mal etmeli.

– Ama çoğu yönetici ‘Ben yaptım, ben yaptım’ diyor.

HARİRİLERİ NASIL İKNA ETTİĞİNİ AKŞAM’A ANLATTI

Paul Doany, sadece özelleştirme sonrası değil öncesinde yaptıklarıyla da Türk Telekom tarihi bakımından büyük önem taşıyor. Doany 2014’te özelleştirme sürecinde Oger’in sahibi Hariri ailesini Türk Telekom’u satın almaya nasıl ikna ettiğini şu sözlerle açıklamıştı: “O dönemde Telsim ve Türk Telekom’un satışı gündemdeydi. Hariri Ailesi dahil herkes Telsim’i istiyordu. Türk Telekom’a yatırım için kendilerini ikna ettim. Arkadaşlarım o dönem “Ölmekte olan sabit operatör işine mi yatırım yapıyorsun” diye dalga geçtiler. Ama ben haklı çıktım.”

Facebook Comments

POST A COMMENT.