İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanelerine çok sayıda kişi ‘Şarbon’ şüphesiyle başvurduğu belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konu hakkında ayaptığı açıklamada şöyle dedi; ’22 kişi hastaneye başvuruda bulundu. Bu vatandaşların tedavileri sürüyor. Hayvanın alındığı işletme karantinaya alındı. İşletmenin 10 kilometre etrafında bulunan 3500 hayvan aşılanacak. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgdw başka şarbon vakıası görmeyi beklemiyoruz. Şarbon vakaları zaman zaman görülüyor. 2018’de 5 ülkede bu vaka görüldü, görülmeye de devam edecek. Şuan için her şey yolunda. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yiyebilir’
26 ağustos 2018 tarihinde yani 9 gün önce Trabzon’da benzer bir ‘Şarbon’ vakası ortaya çıkmıştı. Trabzon’da, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlığın etinden yiyen vatandaşların rahatsızlanması sonucu etlerden alınan numunelerin kontrole gönderildiği, numunelerden hayvan hastalığı yönünden negatif sonuç çıktığı bildirilmişti. Konu hakkında Tarım ve Orman Müdürlüğü: “Etlerden aynı gün numuneler alınmış, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir. Gönderilen numuneler hayvan hastalığı yönünden negatif çıkmıştır” açıklamasında bulunmuştu.
ŞARBON NEDİR, ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa yol açan B. anthracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda kolayca öldüğü halde, bu sporlar zorlu koşullarda on yıllarca hayatta kalabilmektedir. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşır. Vücuda girdikten sonra üremeye başlayan bakteri protein yapısında toksinler salgılar ve bu toksinler oldukça ölümcüldür. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat tedavinin etkili olması için tedaviye olabildiğince erken başlanmalıdır.
İnsanda etkili olan şarbon (antraks) üç ana klinik tablo oluşturmaktadır:
1. Deri Şarbonu:
Antraks sporlarının deri ile etkileşmesiyle oluşur. Kuluçka süresi 1-12 gündür. Belirtileri vücuda giriş noktalarında oluşan ağrı, sızı ve kabartılardır.
2. Akciğer Şarbonu:
Sporların solunum yolu ile alınması ile oluşur. Kuluçka süresi 3-5 gündür. Belirtiler ateş, bitkinlik, yorgunluk, soluk alıp vermede güçlük gibi soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtilerdir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta komaya girerek ölür.
3. Bağırsak Şarbonu:
Sporların yutulması ile oluşur. Kuluçka süresi 1-7 gündür. Belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir.
POST A COMMENT.