Türkiye’nin ilk Microsoft MVP’lerinden, BT Akademi ve Cronom Yazılım Kurucuları Sefer Algan, Oğuz Yağmur ve T90 Blockchain Consortium Kurucu Başkanı, Hiimle Sosyal Yaşam Platformu ICO kurucusu Bünyamin Emeç tarafından oluşturulan bir günlük Blockchain eğitim programı geçtiğimiz gün tamamlandı.
Bu eğitime katılanlar artık kendi Token’lerini oluşturabiliyor
Uygulamalı olarak Ethereum ve Bitcoin mimarisi üzerinden Blockchain ağlarıyla konuşan uygulamaların örnek kodlamalarla gösterildiği, Ethereum ağı üzerinde akıllı kontrat oluşturma, veri transferi ve bireylerin kendi tokenlerini oluşturduğu eğitim sonrasında katılımcıların daha geniş kapsamlı bir eğitim talep ettikleri dile getirildi.
Kripto paralar ekonomiyi takas yöntemine götürecek
Blockchain girişimcisi ve T90 Blockchain Konsorsiyum’un öncüsü Bünyamin Emeç, sunumunda milattan önce 500 Bin yıl öncesine giderek ilk ekonomik devrimden 490 Bin yıl öncesine bizleri götürerek, o dönemlerde insanların ekonomisi yalnızca karnını doyurmak olduğunu ve bunun için iki meslek olduğunu, bunların avcı ve toplayıcı olduğundan bahsetti. Ödeme yöntemi olarak topladığını ve avının etini takas ettiği döneme geri dönüşün işaretçisi olarak blockchain teknolojilerinin getirdiği kripto varlıklara dikkat çekti. MÖ. 10 Bin yılında düşeni toplamak yerine, toprağı hasat ederek ekini toplamanın ardından tarım ekonomisinin ilk büyük ekonomik devrim olduğunu, M.Ö: 3 Bin’li yıllarda Sümerlerin yazıyı bulduktan sonra kredinin ilk örneklerinin yaşandığı ve M.Ö.650’li yıllarda Lidyalıların parayı ticarette kullanması, M.Ö. 500’lü yıllarda İpek ve Baharat ticaretinin ikinci büyük devrim olduğuna ve artık takasla ödeme dışından paranın da bu dönemde kullanıldığına işaret ederek artık dijital milatın başladığını ve kripto varlıkların merkezi olmayan ekonomiyi yeniden takas yöntemine götüreceğini ve bunun karşısında kimsenin duramayacağına işaret etti.
Nesnelerin İnterneti
Blockchain’den farklı bir mimari ile nesnelerin İnterneti alanında Endüstri 4.0’ın vazgeçilmez teknolojisi olarak görülen Tangle hakkında ön bilgi ve Blockchain den farklarını anlatan Emeç, Nesnelerin İnterneti büyük bir ekonomi olarak karşımıza çıktığını, 2020 yılına kadar 4 Trilyon $’lık bir ekonomi olacağını, 25 milyon mobil uygulama ve 25 milyar internete bağlı cihazın olacağına dikkat çekti.
Türkiyenin önde gelen finans ve yazılım geliştirici firmaları IT uzmanlarının katıldığı eğitimin, ülkemizin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Emeç, Blockchain ve ICO pazarının 9 Trilyon dolar olacağını ve eğitime katılan şirketlerin bu pazarda rol oynamaları ve daha fazla geç kalmadan bu teknolojinin içerisinde olmaları gerektiğini dile getirdi.
İkinci eğitim bölümünde Blockchain geliştiricisi Oğuz Yağmur, katılımcılara Blockchain ve Bitcoin ağlarının yapısında nelerin olduğunu, nasıl çalıştığını uygulama geliştirici gözüyle aktardı. Sunumunda, Blockchain mimarisi ve problemlerini bu problemlerin önlenmesi için ne gibi algoritmaların kullanıldığından bahsetti.
Blockchain networkündeki kullanılan şifreleme ve hashing yöntemlerinden detaylıca bahseden Yağmur, sunumun ilerleyen kısımlarında Blockchain ağı için kullanıcı nedir, hesap ve adres nedir, cüzdan nedir gibi kısımları detaylı bir şekilde teknik olarak inceledi.
Sunumun ikinci kısmında ise, Bitcoin ağını ve nasıl işledigini detayli birşekilde anlatan Yağmur, Transaction konusunda katılımcıları aydınlatarak, bir Bitcoin transferinin nasıl yapılacağını bir cüzdan uygulaması geliştirilirken nelere dikkat edileceği ve cüzdan uygulamalarının nasıl geliştirileceğinden detaylıca bahsetti. Son olarak katılımcılarla birlikte C# ile bir NET cüzdan uygulaması geliştiren Yağmur, katılımcıları teknik açıdan kendi Bitcoin yazılımları geliştirmeleri için gerekli teknik altyapi hakkında bilgilendirdi.
Türkiye’deki ilk Microsoft MVP’lerinden ve T90 Blockchain kurucu üyelerinden, Ethereum ve Blokchain konusundaki uzmanlarından olan Sefer Algan, Ethereum platformunda akıllı kontrat geliştirme konusunda uygulamalı sunum yaptı. Algan, klasik yazılım geliştirme döngüsünde devrimsel bir değişim niteliğinde olan akıllı kontratlar sayesinde önümüzde ki 5-10 yıllık dönemde hemen hemen tüm yazılım tabanlı servislerin yeniden yazılmak zorunda kalınacağını belirtti.
Akıllı kontratların hali hazırda İsviçre, Estonya gibi ülkelerde kamu otoriteleri tarafından da benimsendiğini ve bir çok halka açık uygulamada kullanılmaya başlandığını ifade eden Algan, tüm dünya devletlerinin kaçınılmaz bi şekilde kripto paraları var eden bu teknolojileri araştırmak ve uyulamak zorunda kalacağınıda belirtti.
Algan,kKripto paraların var olmasını sağlayan Akıllı Kontratlar ve Ethereum gibi platformları kullanarak herhangi bir kurum, devlet yada organizasyonun yada bireyin kendi dijital parasını on dakika gibi kısa bir sürede oluşturabileceğine değinen Algan bu konuda da katılımcıları uyardı. Zira herhangi bir teknolojik altyapı yada katma değerli servis sunmayan bir çok dijital paranın, gerçekte hiç bir değeri olamayacağını ve bunların yok olup gideceğini belirtti.
Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.