İSPARK Genel Müdürü Nurettin Korkut, İSPARK’ın zarar ettiğine dair iddialara ilişkin açıklama yaptı.
İSPARK Genel Müdürü Nurettin Korkut, “zarar etti” iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada “İSPARK’ın zarar ettiği iddiası asılsızdır, 2015 yılında şirketimiz 938 Bin Lira kar açıklamıştır” dedi. Korkut açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “İSPARK kar değil hizmet öncelikli bir kuruluştur. Şirketimiz faaliyete başladığı 2005 yılından bugüne kadar hiç zarar etmemiştir.2560 personeliyle hizmet veren İSPARK, İstanbul’u niteliksiz işletmecilerden temizlemiş ve halkın güvenini kazanmıştır. “Güvenle park, güleryüzle hizmet” sloganıyla faaliyet gösteren İSPARK, zarar ettiği iddia edilen 2015 yılında 938 Bin Lira kar açıklamıştır” ifadelerini kullandı.
***
İSPARK bu açıklamayı yaptı. İsterseniz İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde yapılan ve aşağıda ki linkte yer alan akademik rapora göz atalım (8.-14. sayfalara dikkat):
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (İBB), BAĞLI KURULUŞLARI VE ŞİRKETLERİNİN HARCAMALARI: 2006-2014
ekovizyon.com.tr’de yayınlanan 7 Mart tarihli yazıda Sayıştay’ın muhtelif vurgunları ortaya çıkardığı rapor gözler önünde:
Vurgunu Sayıştay ortaya çıkardı
Kamu kurum ve kuruluşlarının mali denetimini yapan Sayıştay, kayıp paraların hesabını sordu. Kurumun 2014 yılına ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına ait mali denetim raporunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Sayıştay’ın hazırladığı raporda en dikkat çekici nokta birçok kamu kurum ve kuruluşların harcamalarının muhasebe kayıtlarına geçirildiğinin tespiti oldu. Rapora göre kayıtlarda belirtilmeyen tutar 48 milyar lirayı buluyor.
SAYIŞTAY RAPORU ORTAYA ÇIKARDI
2014 yılı kamu kurum ve kuruluşlarının mali denetim raporu Sayıştay tarafından tamamlanarak TBMM’ye sunuldu. Sayıştay raporlarında birçok kamu kuruluşunun açıklayamadığı, tahsil edemediği, birçok gelirinin muhasebeleştirilmediğini ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yıllarda çıkartılan bir yasa ile Sayıştay’ın hazırladığı raporlar komisyon oluşturulmayacağı için kamu kurumlarındaki yolsuzluklarda belgelendirilmesine rağmen TBMM Başkanlığı bu raporların milletvekillerinin incelemesine izin vermedi ve Sayıştay sadece rapor hazırlamakla kaldı.
KARA YOLLARINDAKİ HESAP BİRBİRİNİ TUTMADI
2014 YILI Mali İstatistik Değerlendirme Raporunda kamu kurumlarının hesaplarına yer verildi. Raporda en dikkat çeken ayrıntı ise Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) mali tabloları oldu. Sayıştay’ın denetim raporlarında Karayolları Genel Müdürlüğünde birçok hesabın gereken yerlere aktarılmadığı görüldü. Raporda ayrıca yapılan yatırımların gösterildiği 258 nolu hesabın da usulüne uygun kullanılmadığı ve bu hesapta fazladan 17 milyar TL’nin olduğu tespit edildi. Kurumla ilgili denetim raporunun sonuç bölümünde Sayıştay, KGM’nin mali tablolarının ve muhasebe kayıtlarının birbirini tutmadığını belirtti.
KÖPRÜ VE OTOYOLLARDA TAHSİLAT YAPILAMADI
Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği bir başka konuda köprü ve otoyollardaki vurgun oldu. Köprü ve otoyol geçişlerinden kaynaklanan alacakların tahsil edilmediği belirtildi. Toplam 169 milyon lira kaçak geçişin olduğu ve bu miktarın tahsil edilemediği belirtilen raporda mali tabloların da usulüne uygun olarak işletilemediği ifade edildi.
SGK’NIN BORÇLARI KAYITLARLA GİZLENDİ
Sayıştay raporlarında SGK ile ilgili de bulgulara yer verildi. Kurumun 2014 yılında amme alacaklarının tecil işlemleri karşılığında borçlulardan alınan 950 milyon 671 bin lira tutarındaki teminatların muhasebe kayıtlarına geçirilmediği görüldü. SGK ile ilgili hazırlanan raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde ise dikkat çeken başka bir ayrıntı da kuruluşum prim ödemelerinden elde ettiği yaklaşık 5 milyar lira tutarındaki geliri muhasebeleştirmediği oldu. Sayıştay denetçileri tarafından yapılan denetlemeler sonucunda ortaya çıkan sonuca göre SGK’nın alacaklılarından toplam 2 milyar 980 milyon liralık tutarın muhasebeleştirilmediği de ortaya çıktı.
SAYIŞTAY: BİLGİLER KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR
Sayıştay’ın 2014 yılı genel değerlendirme raporunda bilgilerin kamuoyundan gizlendiği ve kamuoyu ile bu raporların paylaşılmadığı da belirtildi. Sayıştay’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: ’Genel Bütçeli Kuruluşlar dışında kalan 109 kamu idaresi tarafından 63 tanesi faaliyet raporunda temel mali raporlara ve bu mali raporlara ilişkin açıklamalara yer vermedi. 71 kuruluş ise tüm varlık ve yükümlülüklerini faaliyet raporlarında açıklamadı. Bu durum faaliyet raporlarıyla amaçlanan mali bilgiye yönelik kamuya hesap verme sorumluluğunun tam olarak yerine getirilmesine engel olmaktadır’.
Seyfi Ersoy Akil
seyfi.ersoy@ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.