Blockchain, Web 3.0, Yapay Zekâ, Tokenlar ve Kripto Para teknolojileri alanında faaliyet gösteren yerli ve yabancı markalar İstanbul/Hilton’da ‘Blockchain Week’te bir araya geldiler.
Adnan Ateş’in haberi;
Blockchain Week etkinliğinde merkeziyetsizlik, regülasyonlar, merkeziyetsiz finans, blockchain uygulamaları, metaverse, dijital kimlik gibi bir çok konu masaya yatırıldı. Girişimci adayları, öğrenciler ve şirketlerin IT çalışanları etkinliğe büyük ilgi gösterdiler. Sektörün problemleri, çözüm önerileri ve geleceğinin tartışıldığı etkinlik iki gün sürecek.
Blockchain Week buluşmasında en dikkat çekici ve sıra dışı Blockchain uygulaması HAQQ Network ve ‘Islamic Coin’ oldu. İslamın iktisadi usul ve kaidelerini HAQQ network ağı üzerinde hayata geçiren topluluk ve fetva mercii tarafından iki aşamalı bir onay sürecinden sonra karar mekanizmasının nihai karara vardığı sistemde, hiç bir kararın topluluk yada fetva merciinin onayı olmadan kullanıcılara bir seçenek gibi dayatılmadığı şirket yetkilileri tarafından dile getirildi.
Dubai merkezli şirketin 1.2 milyon indirme sayısına ulaşan Kripto Para cüzdanı olduğunu belirten HAQQ Network ve Islamiccoin’in (ISLM) Kurucu Ortaklarından Muhammed El-Kaff El-Haşimi, “Islamiccoin HAQQ ağının yerel para birimidir. Ağımız son derece etik ve şeffaf bir yapıdan oluşmaktadır. Şirket olarak kararları kendi başımıza almıyoruz ve nihai kullanıcıya kararlarımızı teknikte yani uygulamada asla dayatmıyoruz. İslami hassasiyetlerimiz karar verme süreçlerimizi kesinlikle etkiliyor. Para birimimiz olan Islamiccoin’i sanılanın aksine sadece müslümanlar kullanmıyor. Bir çok dinin ve/veya inancın mensubu da gerek HAQQ ağı üzerinden iş geliştirerek gerekse de kişisel cüzdanlarında coinimizi gönül rahatlığı ile kullanıyorlar. Cüzdan indirme sayımız 1.2 milyonu geçmiş durumda. İlk islami borsayız. Kullanıcılarımızın büyük bir çoğunluğu gayri müslim kullanıcılardır. Kazancımızın yüzde 5’i ile hayır işlerini finanse ediyoruz. HAQQ ağını geliştirirken islami iktisadi temelleri baz alıyoruz. Kullanıcıya sunduğumuz bir çok işlemi Şeriat esasları dahilinde yapıyoruz. Kullanıcıya şeriata uygundur teminatı veriyoruz. Akıllı sözleşmelerimizde 2 aşamalı onay mevcuttur. Topluluk onayı ve Şeriat’a uygunluk. Her hangi bir kötü amaçlı müdahale durumunda kullanıcıyı uyarabiliyoruz. Topluluk onayı alındıktan sonra Tokenları kullanıma sunuyoruz. Tokenlarımızı kullanıcıya verirken Şeriat’a uygundur sertifikasını da ibraz ediyoruz” dedi.
Bugüne kadar hayata geçirdikleri iş geliştirme süreçlerinden sonra kullanıcılar tarafından olumlu tepkiler aldıklarını belirten El-Haşimi devamla şöyle dedi; “1.2 milyon wallet (cüzdan) indirme sayısı ile kullanıcıların sistemimize ne kadar güvendiklerini ölçeklendirebiliyoruz. Kullanıcılarımız gönül rahatlığı ile ağımızı kullanabilirler. Bugüne kadar islami finans kuruluşlarını iflas ettiklerini duymadım. Çünkü güvenli bir yapı söz konusu. İslami finans olarak uygulamalar geliştiriyor olabiliriz ama sadece bununla yetinmiyoruz. Kullanıcı eğitimine de önem veriyoruz. Kendi bünyemizde oluşturduğumuz ‘Blockchain Akademisi’ ile sürekli ve güncel eğitimler veriyoruz. Özellikle zekat konusunda şeffaflığı önemsiyoruz. Yatırımcıya faizsiz sabit veya değişken getiri sağlayan bir yatırım enstrümanı olan ‘Sukuk’ ile de ilgileniyoruz Şeriatın ve topluluğun onayını aldığımız her türlü finansal etkileşimi son kullanıcı ile paylaşıyoruz.”
HAQQ Network ve Islamiccoin’in (ISLM) İş Geliştiricisi Uzmanı Andrew Kuznetsov, Malezya’da ki Üniversiteler ile işbirliği halinde olduklarını, bu saygın üniversiteden aldıkları sertifikasyonlar ile akreditasyon süreçlerini tamamladıklarını söyleyerek devamla şöyle dedi; “Topluluk onayını önemsiyoruz. Tokanlarımızın şeriata uygunluk durumlarını da önemsiyoruz. Topluluğa verdiğimiz her hizmeti Şer’i usul ve kaidelere uyarak yapıyoruz”
POST A COMMENT.