Meğer bu iş büyük bir işmiş. Sadece bir adreste “İstanbul’da Günlük Daire Kiralayan” 4.479 kiralayıcının telefon numarası var.
Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras ilk kez duyduğu ‘günlük kiralık daire’ler hakkında yaptığı araştırmayı paylaştı. İşte Uras’ın o yazısı;
Site içinde çok katlı binalardan birinden daire alan dostlarımıza “Güle güle oturun”a gittik. Suratları iki karış(!) “N’oldu, derdiniz nedir?” diye soracak olduk. Başladılar anlatmaya “Hayatımız karardı… Biz bu daireyi nasıl satarız? Aldığımız kredi ne olur? Perişanız…
Binaya giren çıkan belli değil. Stüdyo daireler ve 1+1’ler günlük, gecelik kiralanıyor. Binada da o kadar çok stüdyo daire ve 1+1 var ki… Satın alırken bunların gecelik kiralanacağı aklımıza gelmemişti.”
“Günlük daire kiralama” işini ilk defa dostumuzun yakınması ile öğrendim.
Eve döndüğümde bilgisayarın “günlük daire kiralama” sayfalarına girdim… Şaşırdım.
Meğer bu iş büyük bir işmiş. Sadece bir adreste “İstanbul’da Günlük Daire Kiralayan” 4.479 kiralayıcının telefon numarası var. Türkiye genelinde günlük daire kiralayanların adresinin bulunduğu bir sitede 14.721 günlük kiralık daire var.
Günlük daire kiralama işi Türkiye’nin her yanına yayılmış. İzmir Konak, Eskişehir-Tepebaşı, Bolu-Merkez, Bursa-Osmangazi, Denizli-Pamukkale, Konya-Selçuklu, Elazığ Merkez, Samsun-Atakum, Kayseri-Talas… Yeni konutların yapılıp satıldığı ülkenin her yanına günlük daire kiralama işi yayılmış durumda.
Günlüğü 80-150 TL
Günlük kiraya verilen dairelerin ilanlarında kaç metre kare oldukları açıklanıyor ve özellikle banyo ve yatak odaları hakkında bilgi veriliyor. Dairelerin hepsi “Stüdyo” veya “1+1” diye tanımlanan 40-50 metrekarelik daireler. Hemen tamamı yeni inşa edilen sitelerde ve çok katlı binalarda. Günlük kiraları 80-150 TL arasında değişiyor.
İnternette “Günlük Daire” kiralayanların değerlendirmeleri de yayınlanıyor. Genel eleştiri ”Yatak çarşaflarının, havluların günlerdir değiştirilmemiş olması, evin dağınıklığı, toz toprak içinde olması” şeklinde.
Günlük daire kiralayanlar, kiralayacakları daireyi internetten buluyor diyelim. İyi de anahtarı kimden alıp kime veriyorlar? Parayı kime ödüyorlar? Otellerde bir gece kalanın kimliği güvenlik birimlerine gece saat 24.00’e kadar bildiriliyor. Gecelik dairelerde kalanların kimliğini acaba kiralayanlar biliyor mu? Güvenlik birimlerine haber veriyorlar mı? Bunları öğrenemedim.
Devamlı oturan yok
Konut piyasasında olan bitenleri izleyenlere sordum. Bana anlatıldığına göre, özellikle çok daireli projelerde stüdyo tipi ve 1+1 konutlara talep fazla imiş. Yatırım için (kiralamak veya kısa sürede satmak için) konut satın alanlar ile sınırlı imkânlarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyenler bu tür daireleri satın alıyorlarmış.
Tek başına yaşayan kadın ve erkeklerin sayılarının artması, öğrencilerin tek başlarına veya arkadaşlarıyla küçük dairelerde yaşamayı tercih etmeleri karşısında küçük dairelerin kolaylıkla kiralanabileceğini ve istendiğinde kolaylıkla satılabileceğini düşünenlerin talebiyle önceleri hemen her projede çok sayıda küçük daireye yer ayırılmış.
Ama şimdilerde görülmüş ki talep sınırlı. Stüdyo daireler ile 1+1’lerin tamamına kiracı bulmak, istendiğinde hemen satmak mümkün değil.
İşte bunun sonucu “mecburiyetten” (!) günlük daire kiralama sistemi ortaya çıkmış ve hızla yayılmış.
“Ne demişler… Çare tükenmez… Hele hele bizim yaratıcılığımızla kimse yarışamaz… Yeter ki işin ucunda para olsun…(!)”
POST A COMMENT.