İş kurana ve işini büyütmek isteyene devletten 150 bin liraya kadar destek var. Desteğin 50 bin lirası karşılıksız, 100 bin lirası faizsiz kredi şeklinde. Kadın, erkek, genç, engelli herkes bu destekten faydalanmak için başvuru yapabilir •
FATURAYI GÖSTER 150 BİN TL’Yİ AL
Sıfır semaye ile if kuntıak için KOSGEB’e başvurabilir miyim?
‘Projen onaylandı, 50 bin liranı al’ şeklinde bir uygulama yok. îlk masrafları siz karşılayacaksınız. Bu ödemeler daha sonra fatura ile KOSGEB’den tahsil edilecek.
100 bin liralık falı krediyi nasıl alırım?
Faizsiz kredi için ‘bankadan teminat mektubu’ isteniyor. Teminat mektubunu alamazsanız bir formül daha var. Alman teçhizatların ipotek edilmesi şartıyla ‘Kredi Garanti Fonu’ bu problemi aşmanıza yardımcı oluyor.
160 bin liralık hlbt kredinin tamamını alabilir miyim?
Devlet, yapılan yatırım tutarına göre hibe ve kredi veriyor. Berber dükkanı açarken örneğin; 20 bin lira harcama yapacaksanız 50 bin lira hibe alamazsınız. Ancak 250 bin lira yatırımla yedek parça imalatı işine girerseniz her iki desteği de alırsınız.
En fok başvuru hangi sektöre?
Türkiye çapmda hemen her sektörden başvuru oluyor. Kasap, terzi, reklamcılık, mobilya imalatı, pastane, börekçi, tuhafiye, kasap ve kuaför gibi alanlarda daha çok başvuru yapılıyor. Bu sektörlerin yanı sıra, yüksek teknolojik ürünlerin imalatı, tıp, savunma sanayi alanlarında da başvurular var. 450 bin kişiye sertifika Bugüne kadar 450 bin girişimci adayı, uygulamalı girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika aldı. Sertifikalı girişimci adayları KOSGEB’ten 440 milyon lira destek alarak kendi işinin patronu oldu. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, girişimci olmanın kolaylaştığına dikkat çekerek, kendi işinin patronu olmak isteyenlere desteklerden yararlanmaları çağrısında bulundu.
Hizmetler ücretsiz
Girişimcilik eğitimleri paralı mı?
Hayır. KOSGEB’in organize ettiği eğitimlerin hiçbirinden tek kuruş para alınmıyor. Ne iş kurabilirim? KOSGEB yüzlerce alanda destek sağlıyor. 32 saatlik girişimcilik eğitiminin ardından ne iş kuracağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Desteklenen sektörlere ‘www.kosgeb.gov.tr’ internet adresindeki
‘Desteklenen sektörler nelerdir?
(NACE)’ linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ama mutlaka bir KOSGEB yetkilisiyle görüşün. Sigortalı çalışmayacak Devlet, kendi işinin patronu olmak isteyenleri desteklemek için milyonlarca lira hibe ve kredi vermeye hazır. Destekler için aracı kurum ‘Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’. Desteklerden, gerekli şartları taşıyan genç, kadın, ev kadmı, esnaf, A’dan Z’ye herkes faydalanabilir. Yaş şartı yok. Sadece başka bir işyerinde sigortalı (SGK’lı) çalışmama ve şirket sahibi olmama şartı var. Desteğin 50 bin liraya kadar olan kısmı karşılıksız (hibe), 100 bin liraya kadar olan kısmı ise faizsiz kredi. İşte desteklerle ilgili en çok merak edilen konular…
Başvuru nereye yapılacak?
50 bin lira hibe desteğinden yararlanmak için nereye başvuru yapılacağı en çok merak edilen konuların başmda geliyor. Hibe için başvuru yapmanız gereken kurum sadece KOSGEB. Aracıya gerek yok. KOSGEB her ilde var mı? Evet. 81 ilin tamamında var. Hatta bazı illerde 3-4 tane şubesi bulunuyor.
POST A COMMENT.