İş Bankası Tarım İhtisas Şubelerini yaygınlaştırıyor

Türkiye İş Bankası teknolojiyi, tarımı ve finansı bir araya getirdiği 24 tarım ihtisas şubesiyle çiftçilere sürdürülebilir tarım için yenilikçi çözümler sunuyor.

Sürdürülebilir besin tedariki konusunda küresel ölçekte stratejik sektör olarak konumlandırılan tarım sektörü, bulunduğu coğrafya, iklim koşulları ve zengin biyoçeşitliliğiyle Türkiye için de son derece büyük bir önem arz ediyor. Türkiye, sahip olduğu verimli topraklarıyla yüksek üretim potansiyeli olan ülkeler arasında yer alıyor. Bu bağlamda ülkemizin tarım ve gıdada kendine yeter hale gelebilmesi, düşük girdi maliyetleriyle kaliteli ve verimli üretimin yapabilmesi, ihracatını artırabilmesi için tarım sektörünün desteklenmesi/geliştirilmesi suretiyle tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gıda arz güvenliğinin temini öncelikli hedefler olarak ön plana çıkıyor.

İş Bankası, ülkemizde sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamak amacıyla teknolojiyi, tarımı ve finansı bir araya getirdiği Tarım İhtisas Şubelerini yaygınlaştırıyor. İlkini geçtiğimiz yılın Haziran ayında Manisa Saruhanlı’da çiftçilerle buluşturan Bankanın, değişik illerde bulunan 24 şubesi, çiftçilere sürdürülebilir tarım alanında yenilikçi çözümler sunmak üzere Tarım İhtisas Şubesi olarak hizmet veriyor. 

Deprem felaketlerinin ardından geniş kapsamlı bir afet yardım paketi sunan Banka, depremlerden en çok etkilenen bazı illerdeki Tarım İhtisas Şubeleriyle, ülkemizin tarımsal hacminde önemli bir yere sahip olan bölgedeki çiftçilere, tarım üreticilerine destek sunarak tarımın yeniden canlanmasına da katkı sağlamış olacak. 

“Tarımdaki yaklaşımımız sadece kredi vermekten ibaret değil”

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, konuya ilişkin açıklamasında, son yıllarda yaşadığımız pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve ülkemizdeki deprem felaketleri gibi beklenmedik durumlar sonrasında gıdada kendi kendine yeterli olmanın, tarımın sürdürülebilirliğinin öneminin daha net bir şekilde anlaşıldığını ifade etti. Tarımsal üretimin olmadığı bir yerde gıda yetersizliği riskiyle karşı karşıya kalınabileceğinin altını çizen Erdem, tarımın, taşıdığı yaşamsal öneminin ve pek çok sanayi dalının önemli girdi ihtiyaçlarını karşılamasının yanında dış ticaret açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.  

Sürdürülebilir ve gelişmiş bir tarım sektörünün ülkemiz için milli bir mesele olduğunu vurgulayan ve konuya bu hassasiyetle yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Erdem, şöyle konuştu: “Potansiyelimizi en iyi şekilde kullanarak sürdürülebilir tarım politikalarıyla hem ülkemizi kendi kendine yeter hale getirebilir hem de ihracat yoluyla ekonomiye katkı sunabiliriz. Bu da ancak ülkemizdeki üreticinin, çiftçinin desteklenmesi, yenilikçi tarım uygulamalarını kullanarak girdi maliyetlerini düşürüp verimliliklerini artırmalarıyla mümkün olur. Biz bu konuya, tarımı stratejik önceliklerimiz arasına alacak kadar önem veriyoruz. Buradaki yaklaşımımız sadece kredi vermekten ibaret değil. Dünyadaki yenilikçi teknolojilerle, uygulamalarla çiftçilerimizi buluşturacak bir güce, etkileşime ihtiyaç olduğunun farkındayız. Tarım İhtisas Şubelerimizle çiftçilerimiz için teknolojiyi, finansı ve tarımı bir araya getirerek çok daha verimli bir şekilde çok daha fazla ürün elde etmelerini hedefliyor; teknolojiyle yapılacak yenilenmenin finansman desteğini en uygun biçimde sağlayacak çözümleri üretiyoruz.”   

“Bankamızın 100. yılında 50’den fazla Tarım İhtisas Şubesini hizmete açmış olacağız” 

 Tarım İhtisas Şubelerinin, çiftçilerin tarımdaki öncü, yenilikçi uygulamalarla ve bunları tatbik edenlerle buluşabileceği bir çerçevede tasarlandığını belirten Erdem, burada tarım konusunda uzmanlaşmış isimlerin, tarım teknoloji girişimlerinin, akademisyenlerin ve sektörde önemli işlere imza atanların üreticilerle buluşarak bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları etkinlikler de düzenleyeceklerini aktardı. 

İzlem Erdem, Bankanın 100. yaşının kutlanacağı 2024 yılında 50’nin üzerinde Tarım İhtisas Şubesiyle birlikte, ihtisas şubelerinin ülkenin bütün önde gelen tarım ovalarına yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.

“Deprem bölgesinin yeniden kalkınması için etkili tarım politikaları izlenmeli”

Tarım sektörüne verilecek her türlü desteğin deprem felaketlerinden etkilenen bölgedeki çiftçiler açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdem, ülkemizdeki tarım alanlarının %16’sının bu bölgede bulunduğunu, tarımsal üretim değerinde de yörenin %20’lik paya sahip olduğunu belirtti. Deprem felaketlerinden etkilenen ve geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan birçok kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Erdem, bölgenin yeniden kalkınmasını sağlamak için etkili tarım politikalarının izlenmesi ve sürdürülebilir bir üretim ortamının oluşturulması için yol haritası niteliğinde çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. 

İş Bankası’nın halihazırda hizmet veren Tarım İhtisas Şubeleri şunlar: 

Aksu / Antalya 

Alaşehir / Manisa

Bayındır / İzmir

Bigadiç / Balıkesir

Bismil / Diyarbakır

Boğazlıyan / Yozgat 

Cihanbeyli / Konya

Çarşamba / Samsun

Develi / Kayseri

Ereğli / Konya

Geyve / Sakarya

İslahiye / Gaziantep

İznik / Bursa 

Karacabey / Bursa 

Karapınar / Konya

Kızıltepe / Mardin

Kırıkhan / Hatay  

Korkuteli / Antalya 

Saruhanlı / Manisa

Söke / Aydın 

Tavas / Denizli

Turunçova / Antalya 

Uzunköprü / Edirne

Viranşehir / Urfa 

EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.