İran ABD yaptırımlarından etkilenmemek için geçmiş yıllarda start verdiği Kripto Para (Bitcoin) projesine hız verdi. İran parlamentosunda son 1 yıldır konu sık sık tartışılıyor. Bazı milletvekilleri Kripto Para’nın ABD dolarının hegemonyası ile başa çıkmada yardımcı olabileceğine de inanıyor.
İranlı Milletvekili Muhammed Rıza İbrahimi, daha önce vermiş olduğu bir röportajda, Kripto Para’nın ABD yaptırımlarından korunmak için İran’ın kullanabileceği en önemli mekanizmalardan biri olduğunu belirtmişti.
Aynı zamanda Ekonomi Komisyonu Başkanı olan Muhammed Rıza İbrahimi, Kripto Paraların uluslararası ticarette de ABD dolarının hegamonyasından kurtulmak için alternatif bir yol olduğunu da söylemişti. İbrahimi devamla şöyle demişti; “Bugün Rusya, Çin ve Brezilya gibi birçok ülke ticari işlemlerini kolaylaştıran çok uluslu para anlaşmaları yapıyorlar”
Bir çok defa ABD yaptırımlarına maruz kalan İran’ın Kripto Paralara karşı belirsiz bir tavrı vardı. Ancak ABD ile olan ilişkilerin tansiyonu yükseldikçe, ekonomik sıkıntılarda artış oldu. Bir çok İran vatandaşı bireysel çözümlere giderek Kripto Para piyasalarına ilgi duymaya başladıktan sonra İran devleti de Kripto Paraları mercek altına almaya karar vermişti. İran’da yılbaşından sonra baş gösteren protestolardan sonra İran Riyali ve Bitcoin arasında ciddi bir hareketlilik yaşanmıştı. Hatta rekor seviyede bir hareketlilik oldu diyebiliriz. İşte tam da bu dönemde Kripto Paraların yani Bitcoin başta olmak üzere diğer Kripto Paraların dolaşımı ve kabulü için hükümete vatandaşlar tarafından baskılar gelmeye başlamıştı. Hükümet merkezi bir yapıya sahip olmayan Kripto Paraların (Bitcoin) devlet desteği ile üretilmesi için düğmeye basmıştı. Nisan 2018’de İran Merkez Bankasının (CBI), yerel bankaların ve diğer finans kurumlarının ülkede Kripto Para birimlerini kullanmayı engellemenin bir yolunu aradığı yönünde ki raporlar kimi çevrelerce paylaşılmış olsa da devletin bahse konu Kripto Paralara ilgisinde bir değişiklik olmadığı belirtiliyor. Bu raporlarda Kripto Paraların terörün finansmanı ve diğer suç faaliyetlerinde kullanılacağına dikkat çekilmişti.
Ancak Mayıs 2018 verilerine göre Kripto Para kazanmak için İran vatandaşlarının 2,5 milyar dolardan daha fazla yurtdışına transfer ettikleri ortaya çıkmıştı. İran Merkez Bankası ve İletişim Bakanlığı’nın ayrıca Fintech endüstrisi için yasal bir çerçeve oluşturma çalışmalarına devam ettikleri bilinmekte.
Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.