Hüsnü Özyeğin, gözünü FETÖ’nün o şirketine dikti

Mart ayında Ergo Emeklilik’i alarak müşteri sayısını 39 bine çıkaran Fiba Emeklilik gözünü FETÖ’nün şirketine dikti…

Mart ayında Ergo Emeklilik’i alarak müşteri sayısını 39 bine çıkaran Fiba Emeklilik gözünü Bank Asya’nın satışa çıkarılan iştiraki Asya Emeklilik’e dikti.

Efsanevi bankacı Hüsnü Özyeğin bireysel emeklilik alanında son sürat büyüyor. Bu alanda pazar payı binde 1’ken Alman Ergo grubundan Ergo Emeklilik ve Hayat’ı satın alarak payını binde 5’e, müşteri sayısını da 38 bine çıkaran Özyeğin’in şirketi Fiba Emeklilik, şimdi de Asya Emeklilik’e talip oldu.

FETÖ soruşturmaları nedeniyle yönetimi devralınan Bank Asya’nın iştiraki olan Asya Emeklilik’e aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifleri de talip. 2002’de kurduğu Fiba Sigorta’yı 2010’da 485 milyon TL’ye Japonlara satan Özyeğin, 2013 yılında Fibahayat’ı kurarak sigorta sektörüne geri dönmüştü. Fiba Emeklilik, Ergo Emeklilik’i ise 25 milyon liraya satın aldı. Fiba Emeklilik eğer Bank Asya’yı bünyesine katarsa müşteri sayısı 182 bine ulaşacak.

7 SIRA BİRDEN ATLAYACAK

Fon büyüklüğü de devlet katkısı ile birlikte 767 milyon liraya çıkacak. Böylece 18 emeklilik şirketi arasından Fiba Emeklilik portföy büyüklüğü açısından 4 sıra ve müşteri sayısı açısından ise 7 sıra birden yükselecek. Böylece şu anda katılımcı sayısı açısından bulunduğu 17’ncilikten 10’unculuğa tırmanacak.

Portföy büyüklüğü açısından ise bulunduğu 16’ncılıktan 12’nciliğe çıkacak. Kâr marjlarının daraldığı ve ölçek ekonomisinin öne çıktığı sektörde böylece Fiba Emekililik bu alanı domine eden 4 büyük şirket ile yarışma olanağı bulabilecek. Otomatik katılımın başlaması ile yaklaşık 13 milyon çalışanın sisteme girecek olması nedeniyle sektörde kartlar yeniden karılırken bu alanda söz sahibi olmak isteyen şirketler hızla otomatik katılımın ana ayağı olan şirketlerle yoğun görüşmeler yapıp kendileriyle çalışmaya ikna etmeye çalışıyor.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ IŞIK’I GÖRDÜ

2008’de Güven Sigorta’yı satan ve 10 yıl yasağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Işık Sigorta’yı alıp 2018’den itibaren yüzde 35 pazar payına sahip olduğu tarım sigortalarını şirketinden yapmak istiyor

Bank Asya iştiraklerinden Işık Sigorta’ya da iki ayrı talip var. Bunlardan en önemlisi bir süre önce Güven Sigorta’yı Groupama’ya satan Tarım Kredi Kooperatifleri. Diğer aday ise Albaraka. Albaraka şirkete son anda talip olurken Tarım Kredi Kooperatifleri açısından bir sigorta şirketi sahibi olmak oldukça önemli. Çünkü Ziraat Sigorta ile birlikte en fazla tarım sigortalarını yapan kuruluş Tarım Kredi Kooperatifleri. Bu işlevi Groupama aracılığı yani acenteliği ile yapan kurumun bu alanda pazar payı yüzde 30-35 arasında.

SÖZLEŞME 2018’DE BİTİYOR

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sigorta şirketi Güven Sigorta, 2008 yılında 357 milyon YTL’ye Groupama’ya satılmıştı. Yapılan anlaşma çerçevesinde, Tarım Kredi Kooperatifleri ise 10 yıl boyunca Güven Sigorta’nın acenteliğini sürdürecek ve bu arada sigorta şirketi de kuramayacaktı. 2018’de bu sürenin dolması ile Tarım Kredi Kooperatifleri de Işık Sigorta’yı alarak yüzde 35’ine sahip olduğu tarım sigortalarını bu şirket aracılığıyla kendisi yapmak istiyor.

OTOMATİK KATILIMDA KANUN SANCISI

Yılbaşında devreye girecek olan otomatik bireysel emeklilik sisteminde (BES) kanun sancısı yaşanıyor. Hazine Müsteşarlığı perşembe günü sektör ile görüşerek önemli sorunları tespit etti. Sektörün en fazla isteği konulardan birisi olan standart fonların emeklilik şirketleri tarafından yönetilmesine bu yöndeki yoğun istek nedeniyle sıcak bakılmaya başlandı. Hazine ağırlıklı likit varlıklardan oluşan ve her şirketin bünyesinde oluşacak olan standart fonun her yıl ihale ile belirlenecek bir fon tarafından yönetilmesinin maliyetler açısından daha iyi olabileceği savunuluyordu. Ancak şimdi otomatik BES farklı bir sorun ile karşı karşıya.

Kanunun yürürlüğe girmesi için bir Bakanlar Kurulu kararı ve bir de yönetmeliğe ihtiyaç var. Çünkü başta sisteme katılacak işletmelerin çalışan sayısı ve kesintilerin brüt ücretin yüzde 3’ü mü yoksa 1’i mi olacağı konusunda karar yayınlaması gerekiyor. Bakanlar Kurulu’na yetki veren birçok düzenleme daha bulunuyor.

Ancak Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü kanun yürürlüğe girmeden Bakanlar Kurulu kararının yayınlanmasını yasaya aykırı buluyor. Konu şu anda bürokratlar arasında tartışılıyor. Sorunun çözülmesi için ilgili bakan olan Başbakan Yardımcısı Mahmet Şimşek’in devreye girmesi bekleniyor.

1- Emeklilik şirketinin seçimi: 5510 sayılı Kanunun 12’nci maddesi kapsamındaki her işveren, çalışanları adına, bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmakla yükümlüdür. Şirket seçiminde, hizmet kalitesi, kesinti ve diğer hususlar göz önüne alınarak tercihte bulunulmalıdır.

2- Fonların seçimi: İşveren, sisteme giriş esnasında çalışandan faizli/faizsiz fon tercihini alır, tercihte bulunmayan çalışanları için söz konusu tercihi yapar.

3- Katkı payının ödenmesi: İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmakla yükümlüdür. Maaş ödemelerini Maliye Bakanlığı’nca işletilen Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi’ni kullanarak yapan Kamu Kurumları aynı sistemi kullanarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirebilecektir.

4- Devir imkanı: İşveren operasyonel gereklilikleri dikkate alarak, şirket seçimi ve katkı payının kesilmesi hariç diğer yükümlülüklerinin icrasını emeklilik şirketine bırakabilir. Oto katılımda sisteme dahil olmak üzere işverenler tarafından hangi formlar doldurulacak? İşverenle şirket arasında tarafların yükümlülüklerini detaylandıran bir sözleşme imzalanacaktır.

Rahim Ak/Habertürk

Facebook Comments

POST A COMMENT.