Faturalardaki kayıp kaçak bedelini yasal hale getirerek elektrik dağıtım şirketlerine kıyak yapan AKP hükümeti, bir kıyak da bankalara yapmaya hazırlanıyor.
Faturalardaki kayıp kaçak bedelini yasal hale getirerek elektrik dağıtım şirketlerine kıyak yapan AKP hükümeti, bir kıyak da bankalara yapmaya hazırlanıyor. Düzenleme gerçekleşirse, bankaların devlete ödediği BSMV vergisi tekrar bankalara iade edilecek
Elektrikte kayıp kaçak bedelini dağıtım şirketleri yerine vatandaşlara yükleyen AKP hükümeti, şimdi de son dönemde düşen kârlılık oranlarından şikayetçi olan bankalara yönelik kıyak hazırlığı içerisinde. Bankalar, dosya masrafı ve komisyon adı altında vatandaştan para kesiyor, sonra bunu Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) adı altında devlete ödüyor.
SEKTÖR İSTEDİĞİNİ ALACAK
Son dönemde vatandaşların Tüketici Hakem Heyetleri aracılığı ile bu paraları geri almaya başlaması, bankaları sıkıntıya soktu. Karların düşmesi ve komisyon geri ödemeleriyle sektörün sıkıntıya girdiği son dönemde sürekli gündeme taşınıyor.
Konunun en son Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın tarafından da dile getirilmesi üzerine, hükümet harekete geçti. Düzenleme hayata geçirilirse, hükümet ödediği BMSV vergisini bankalara iade edecek. Böylelikle, faturalardaki yasa dışı kayıp kaçak bedelini yasal hale getirerek elektrik dağıtım şirketlerine kıyak yapan AKP, ikinci kıyağı da bankacılık sektörüne yapmış olacak. Maliye Bakanlığı, bankalardan kesilen BSMV’nin iadesi için hazırlandığı taslak yakında Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
ALINANLAR DA İADE EDİLSİN
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bankalardan aldığı parayı vermek için hazırlık yapan hükümetin, tüketicilerden de aldığı parayı iade etmesi gerektiğini ifade etti.
Bankaların şu anda tüketicilerden 32 kalemde farklı kesintiler yaptıklarını hatırlatan Deniz, “Daha önce 61 kalemde kesinti yapılıyordu. Bunu birleştirip 32’ye düşürdüler. Üç kalemi tek kalemde birleştirdiler. ‘Bankaların aldığı haracı kaldırıyoruz’ diye hava attılar, ama değişen bir şey olmadı. Tüketiciden aynı parayı farklı isimlerde almaya devam ediyorlar” dedi. Konu hakkında hükümetin yaklaşımını eleştiren Deniz, Bankaları fonlayan, faiz lobisi diye şikayet edip sonra bankaların cebini kollayan bir iktidarla karşı karşıyayız” diye konuştu.
BMSV NEDİR?
Banka Sigorta Muamele Vergisi, banka ve sigorta işlemlerinin miktarları ya da gelirleri üzerinden hesaplanan bir vergi. Bankalar, kredilendirme işlemlerinden doğan vergiyi müşterilerinden, kullandırılan kredinin aylık faiz tutarının yüzde 5’i kadarını tahsil ediyor. Bankalar daha sonra tahsil ettikleri bu BSMV’yi Maliye’ye ödüyor.
VATANDAŞ YERİNE ŞİRKETLER KOLLANIYOR
Bir para iade edilecekse bankalara, elektrik şirketlerine değil, tüketicinin cebine olması gerektiğini söyleyen Deniz, şöyle devam etti: “Sosyal devlet, vatandaşı düşünen devlet budur. Bunu yapmak yerine bankaların ve elektrik şirketlerinin cebini kollayan bir iktidar karşımızda. Vatandaşımızın bu durumu düşünmesi, değerlendirmesi lazım. Tüketici kendisinden alınan parayı geri almak için yıllarca mücadele ediyor, iktidar tek gecede bankalarla elektrik şirketinin cebine parayı koyuyor. Sonra da lobilerden şundan bundan bahsediliyor.”
GEÇEN YIL 9 MiLYAR GELDİ
2015 yılında “Banka ve Sigorta Muamele Vergisi” çerçevesinde bütçeye 9 milyar 171 milyon 600 bin TL gelir kaydedildi. Bu kalem ile ilgili bütçe hedefi 2015 yılı için 8 milyar 741 milyon 660 bin TL olarak belirlenmişti.
KREDİ KARTINDA DENİZ BİTTİ
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı limitlerinin dolması ya da nakit kullanıma kapanması nedeniyle, kart sahiplerinin borçlarını çevirebilmek için bireysel kredilere yüklenmek zorunda kaldığı uyarısında bulundu.
BORÇ ÇEVRİLEMEZ DURUMDA
Türkiye Bankalar Birliği’nin bireysel kredi ve kredi kartı verilerini değerlendiren Deniz, “Kredi kartında gidecek yer kalmadı, tüketici nakit krediye yöneldi” dedi. TBF’nin 2011 yılından bu yana banka borçlarındaki artışa dikkat çektiğini vurgulayan Deniz, “Son açıklanan veriler, hane halkı borç stokunun çevrilemez bir seviyeye gelmek üzere olduğu sinyalini vermektedir. Bu seviyeye gelinmesi durumunda, finans sektörü başta olmak üzere tüm ekonomik sistem ve zaten tehdit altında bulunan toplumsal barış ve huzur olumsuz etkilenecektir” uyarısında bulundu.
Hasan Önal/Özgür Düşünce
POST A COMMENT.