Gazete ve dergiler digital medyaya ne kadar direnecek?

Dijital medya ile rekabette zorlanan yazılı basının geleceği uzun süredir tartışma konusu. KPMG, dünyanın yaşadığı teknolojik fırtına içinde geleneksel basının durumunu inceledi. KPMG Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Serkan Erçin, yazılı basının son 10 yılda alışmadığı bir ekonomik sıkıntı yaşadığını vurguladı, “Bu süre içinde gazetelerin karı yüzde 60 oranında geriledi. Aynı şartlarda gazetelerin ayakta kalması mucize olacak” dedi.

Uzakdoğu’da 593 yılında ilk kez kullanılan matbaa, dünyanın kaderini değiştiren icatlardan biri olarak tarihe geçti. KPMG, dünyayı sarsan teknolojik devrimin basını nasıl etkilediğini araştırdı, ”Yüzyıllardır insanların haber almasını sağlayan gazeteler yolun sonuna mı geliyor’ sorusunun yanıtını aradı. Tıpkı matbaanın icadı gibi taşları yerinden oynatan internet, yazılı basının tahtını sallıyor. Dijital medyanın hız avantajına gazetecilik reflekslerinin de eklenmesiyle internet medyasındaki haberciliğin yükseldiğine dikkat çekerken KPMG Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Serkan Erçin, “Hem Türkiye’de hem de dünyada bu gelişme nedeniyle yazılı basın zor bir dönemden geçiyor. Haber verme hızıyla rekabet eden gazeteler, ayakta kalmak için strateji değiştirmeli” dedi.

İnsanlar haber için para ödemek istemiyor

KPMG araştırması, yazılı basınla ilgili alışkanlıkların beklendiğinden daha hızlı değiştiğini ortaya koyuyor. Habere daha kolay ulaşmak için dijital medyayı tercih edenlerin oranı giderek yükseldiğini gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nin anketine göre, 10 Amerikalı’nın 8’i haberlere ulaşmak için dijital medyayı tercih ediyor. ABD’deki erişkinlerin yüzde 62’si haberlere ilk olarak sosyal medyadan ulaştığını belirtiyor. Bunun yanı sıra dosya haberleri okumak isteyenler arasında yüzde 39’luk kesim de mobil cihazları kullanıyor. Haberlere dijital medyadan ulaşan kişilerin büyük bölümü bunun için ücret ödemeye yanaşmıyor. Ankete katılanların sadece yüzde 11’i dijital medyadaki haberleri okumak için para ödeyebileceğini söylüyor.

Gazeteler yeni formüllerin peşinde koşuyor

Okuyucuların tercihleri değişirken yazılı basın her geçen gün zayıflıyor. Erçin, “2005 yılında ABD’de 53 milyon olan tirajlar, 2014 yılında yüzde 24’lük düşüşle 40 milyona kadar geriledi. Medyanın iki ana gelir kaynağı var. Birisi satış, diğeri ilan. Dijital medya yükselince düşen tirajların yarattığı gelir kaybının dışında reklam pastasının bir bölümü de dijitale kayıyor. ABD’de dijital yayınların reklam gelirleri, yazılı basının gelirlerinin üzerinde. 10 yılda gazetelerin gelirleri yüzde 60 oranında düştü. 2005’te geliri 47,4 milyar dolar olan gazeteler 2014 yılında 16,4 milyar dolar gelir sağlayabildi. Kağıt, baskı ve dağıtım masraflarıyla birlikte soru işaretleriyle dolu bir geleceğe adım atan gazeteler, bu krizden çıkış için farklı formüller arıyor. Amerika’da bazı gazeteler haftanın üç günü yayımlanmayı tercih etti. Kimileri tamamen dijital basına yönelip ‘e-gazete’ formatına geçiş yaptı, bunu satmak için yeni stratejiler üretiliyor” dedi.

Gazeteleri zorlu bir 10 yıl daha bekliyor

“Dünya çapında son 10 yılda tahtı sallanan gazetelerin önünde 10 yıllık daha zorlu bir süreç var” diyen Erçin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her geçen gün bir adım ileri giden teknoloji, yazılı basının sınırlarını zorluyor. İnsanların sosyal medyada haberlere daha erken ulaşması, gazetelerin kendilerini daha farklı konumlamalarına neden oluyor. Ortak görüş matbaanın asla bitmeyeceği, yazılı kaynakların hep varolacağı yönünde. Ancak sadece zamana ayak uyduran, bağımsız kalabilen, teknolojiyle entegrasyonu doğru sağlayabilen gazeteler gelecekteki yerini alabilecek.”

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.