İpek Yıldırım
Ravabi, Batı Şeria’da yer alan, yatırım yapılmış güçlü bir Filistin kenti, bir şehir projesi. Tam olarak Kudüs’ün 20 km kuzeyinde ve Ramallah’ın 9 km kuzeybatısında yer alıyor. Alışveriş ve eğlence merkezleriyle, amfi tiyatrosuyla, şık tasarımıyla, geniş apartmanları ve iş merkezleriyle oldukça dikkat çekiyor ve kaliteli bir yaşam alanı sunuyor. Bu kenti, Filistinli iş adamı Beşar Masri ve Katar hükümeti, 1.4 milyar dolar harcayarak Filistinliler ile buluşturdu. Teknoloji kenti de diyebileceğimiz şehir, akıllı fiber optikleriyle kuvvetli bir telekomünikasyon temeline sahip.
İnşasına Ocak 2010’da başlanan Ravabi’nin, su temini probleminin giderilmesi akabinde 2015’te açılışı yapıldı. Şehir, bir proje kenti olduğu için belediye meclisi de 2013 yılında oluşturuldu. Açılmasından günümüze kadar geçen sürede kent, Avrupa ve Amerika kıtasının teknoloji devleri ile iş birliklerine imza attı ve uluslararası ağa dâhil oldu. Dış dünyaya açılmasında; yazılım geliştirme, bulut çözümleri ve veritabanı yönetimi alanlarında kendini güçlü tutması etkili oldu. Bütün bunları Ravabi Vakfı üzerinden gerçekleştirdi. Vakıf pek çok yenilikçi projeye öncülük etmekte ve yaratıcı fikirlere dahil olmakta, bunlardan bazıları:
Ravabi Teknoloji Merkezi, Filistin’de Mevcut ve Gelişmekte Olan Liderlik için Ravabi Burs Programı, Eğitim Merkezi, aktif yaşam girişimi, yağmur suyu hasadı ve su tasarrufu girişimi, botanik bahçeler, hayvanat bahçesi.
Aktif Girişimlerin Merkezi: Ravabi Teknoloji Merkezi
Ravabi Vakfı, bünyesinde barındırdığı Ravabi Teknoloji Merkezi ile startupları desteklemekte ve inovasyonu Filistin’de üst düzeylere taşımayı hedeflemekte. BIT sektörünü birkaç temel girişimle büyütmeyi arzulayan teknoloji merkezinin stratejilerini şu şekilde özetlemek mümkün:
-Pazar ve teknoloji odaklı bir eğitim enstitüsü olan Ravabi Eğitim ve Geliştirme Enstitüsü’nü (RITA), BİT girişimcileri için yenilikçi ve canlı bir çalışma alanı olan COnnect’i ve özel sermaye fonu olan BADER’i sağlıklı bir şekilde yürütmek.
-Yerel ve uluslararası BIT şirketleriyle anlaşmalar yaparak Ravabi’de bir iş ağı oluşturmak.
Kanada’da bulunan Ryerson Üniversitesi’nin Dijital Ortam Sahası (DMZ) ve Romanya merkezli CLUJ Bilişim Teknolojileri Grubu, Ravabi Vakfı’nın BT alanında karşılıklı faydaya dayanan önemli iş birlikleri arasında yer almakta.
Teknoloji Merkezi, COnnect üzerinden Google ve Microsoft başta olmak üzere teknolojide devleşmiş kurumların desteklediği program ve çalıştayları Filistinli bilişimcilerle buluşturuyor. Dahası COnnect, mimari görselleştirmede usta olan AD3 ve otonom sürüş çalışmalarına odaklanan Imagry için gerekli kaynakları sunuyor.
Teknoloji Merkezi’nin sunduğu imkanlar bunlarla da bitmiyor. Telekomünikasyon ağı ile son derece entegreli tasarlanan modern ofis binaları işletmelere efektif çalışma ortamı yaratıyor. Ofis kuleleri sayesinde işletmeler 40 km ötedeki Tel Aviv’in deniz manzarasından istifade edebiliyor veya şehir manzarası tercih ederek süitlerde iş hayatının keyfini çıkarıyorlar.
Ravabi’de çevresel sürdürülebilirlik temel alınıyor
Ravabi’nin önemli bir destinasyon merkezi haline gelmesinin ardında akılcı çözümleri yatıyor. Kentte, pozitif bir şehir kültürü yaratmayı temel alan sosyal çalışmaların yanı sıra çevresel sürdürülebilirliğe de odaklanılıyor. Belediye, bunu gerek inşaat aşamasındayken yaptığı düzenlemelerde gerek günlük uygulamalarında gerek de uzun dönem hedefleri arasında sürdürüyor. Kısaca göz atmak gerekirse:
-İnşaat aşamasında doğan devasa hafriyatın; amfitiyatro ve çevresindeki parkın 90 metre altına bir temel olarak yerleştirilmesiyle başarılı bir ustalık gösterildiği ifade edilmekte.
-Güneş panellerinden istifade ederek güneş enerjili su ısıtma sistemine sahip olan Ravabi, her çeşit çevre dostu uygulamayı teşvik etmekte.
-Şehrin etrafında orman yetiştirilmesi amacıyla oluşturulmuş ağaçlandırma projesi kapsamında binlerce fidan dikilmekte.
6.3 km² yüzölçüme sahip olan #Ravabi kenti, yaklaşık 40,000 nüfusa sahip olmayı planlamakta ve 2030 yılına kadar pek çok yeniliğe imza atmış öncü bir #Filistin kenti olmayı hedeflemekte.
KAYNAKLAR
1- https://www.rawabi.ps/
2- https://en.wikipedia.org/wiki/Rawabi
3- https://www.annalindhfoundation.org/members/rawabi-foundation
4- http://www.thisweekinpalestine.com/rawabi-municipality/
5- http://www.thisweekinpalestine.com/start-up-city-rawabi/
Foto Kaynak: https://www.rawabi.ps
POST A COMMENT.