Fiba Group’tan Rusya açıklaması: Baskı yok, takdir var

Fiba Group'tan Rusya açıklaması: Baskı yok, takdir var

Fiba Group, Rusya’daki banka yatırımıyla ilgili olarak, otoritelerle en ufak bir sorun yaşanmadığını belirterek, “Bankamız herhangi bir baskıya maruz kalmamıştır” dedi.

Rusya’da Credit Europe Bank olarak 1997 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Fiba Group, dün yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar Rusya’da ne Merkez Bankası ne de diğer devlet kurumları ile en ufak bir sorunu olmamış, aksine bankamız devlet kurumları tarafından hem birebir görüşmelerde hem de resmi raporlarda kurallara bağlılığı, bankacılık kanunlarına harfiyen uygulaması vesilesi ile takdir edilmiş bir kurumdur” dedi.

Türkiye-Rusya ilişkisi

“Türkiye ile Rusya arasındaki son aylarda yaşanan gelişmeler hiçbirimizin istemediği ve olumlu bir şekilde sonlanmasını arzuladığı bir durumdur” denilen Fiba Group açıklamasında, “Bu süreçte bankamız herhangi bir baskıya maruz kalmamış ve müşterileri, devlet kuruluşları ve diğer iş ortakları ile ilişkilerinde bir değişiklik yaşanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Rusya’da büyük yatırıma imza atan işadamı Hüsnü Özyeğin (72), 32 yaşındayken (1977) Pamukbank’ın Genel Müdürü olarak sektöre adım attı. 1984’te yine Karamehmet’e ait Yapı Kredi Bankası’nın genel müdürlüğüne geçti. 1987 yılında kendi bankasını (Finansbank) kurdu. Böylece profesyonellikten işadamlığına geçti.

1996’da Gima’nın çoğunluk hisselerini alarak gıda perakendeciliğine girdi. Gima ve Endi’yi 132.5 milyon dolara Sabancı-Carrefour ortaklığına satarak perakendeden (Marks & Spencer dışında) çekilen grup, leasing sektöründeki şirketi Finans Finansal Kiralama’nın yaklaşık yüzde 20’lik hissesini beş yabancı yatırım fonuna 30.1 trilyon liraya devretti. Ardından Swissotel The Bosphorus’u Nisan 2005’te yaklaşık 100 milyon dolara satın aldı.

Dolar milyarderi

Bankacılık ve perakende de önemli atılımlar yapan Özyeğin, Forbes’ın yayımladığı ‘dolar milyarderleri’ listesine girdi. 2005 listesinde 1.5 milyar dolarlık servetiyle yer almıştı, 2015 listesinde ise servet hanesinde 2.8 milyar dolar yazıyordu. Bu rakamla Özyeğin, Türkiye liginde listenin iki numarasında yer aldı.

2006 yılının nisan ayında Finansbank’ın sahibi Hüsnü Özyeğin, bankanın yüzde 46 hissesini, 2 milyar 774 milyon dolara Yunan bankası NBG’ye sattı. Satışın ardından, birkaç yıl sonra Özyeğin, “Finansbank halen benim çocuğum” diyerek, bankaya olan sevgisini dile getirmişti.

Hüsnü Özyeğin satış sırasında Yunanlılarla yapılan centilmenlik anlaşması gereği verilen üç yıl bankacılık yapmama süresi dolduktan sonra yeniden sektöre adım attı. Şubat 2010 tarihinde Millenium Bank’ı satın alan Hüsnü Özyeğin bankacılığa geri dönüş yaptı. Özyeğin bankayı 61.8 milyon dolara aldı. Mayıs 2011’de banka, fibabanka ismiyle faaliyetlerine devam etmeye başladı.

Fibabanka’ya, Ekim 2015 tarihinde, IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ortak oldu.

Credit Europe Bank’ı büyüttü

Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan Credit Europe Bank, 1997 yılından itibaren Rusya’da faaliyet gösteriyor. Eski adı Finansbank olan bankanın çoğunluk hisselerinin NBG’ye satılması dolayısı ile 2007 yılı içinde isim ve logo değişikliği yapılmıştı.Özyeğin’in buradaki hedefi perakendede büyüyüp bireysel bankacılık ürünleri satışında varlık kazanmaktı.

Tüketici finansmanında, kredi kartında taksitle alışverişi Rusya’da ilk sunan banka da Credit Europe Bank oldu.

Facebook Comments

POST A COMMENT.