Fernas işçilerinin direnişi engellemelere rağmen sürüyor: Açlık grevi dördüncü gününde

Melisa Gülbaş

Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan ve taleplerinin karşılanması için 25 Eylül’de Soma’dan Ankara’ya gelen Fernas Madencilik işçilerinin direnişi 53. gününde. İşçiler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yapmak istedikleri yürüyüşün polisler tarafından engellenmesinin ardından 14 Ekim’de açlık grevi başlattı. Bugün ise işçilerin Ankara’daki Kurtuluş Parkı’na girişi Valilik kararıyla engellendi.

Geniş açı: Kurtuluş Parkı’na girişi engellenen işçilerden biri polis ablukası sırasında fenalaştı. Bağımsız Maden-İş’ten yapılan açıklamada, “Madencinin başına bir şey gelirse sorumlusu validir, Ferhat Nasıroğlu’dur. Açlık grevimizin 3. gününde Kurtuluş Parkı’na girişimiz valinin emriyle engelleniyor. Bir arkadaşımız ablukada fenalaşıp hastaneye kaldırıldı. Biz söylenecek her şeyi söyledik, sıra sizde” denildi.

Bir adım geriden: Talepleri karşılanmayan işçiler, 25 Eylül’de Soma’dan Ankara’ya doğru yürüyüş başlatmış; 2 Ekim’de Ankara’ya ulaşmıştı. Temelli’de polis tarafından engellenen Fernas işçileri, muhalefet milletvekillerinin otobüsüyle TBMM’ye götürülmüştü.

  • AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan madenciler, açlık grevlerinin ikinci gününde Ankara Kurtuluş Parkı’nda polis müdahelesiyle karşılaştı. Parktaki 32 Fernas işçisi, 4 Bağımsız Maden-İş Sendikası yöneticisi ve 1 Umut-Sen üyesi olmak üzere toplam 37 kişi “kamu güvenliğini tehlikeye atmak” suçundan gözaltına alındı. İşçilerin parkta kaldıkları alan polisler tarafında bariyerlerle kapatıldı.

Neden önemli? İşçilerin bağlı olduğu sendika, maden ocağındaki toplu ölüm riskine dikkat çekiyor. Manisa Soma’da bulunan Fernas Madencilik’te çalışan işçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatıp, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı.

İşçilere destek: Ankara’da konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fernas işçileriyle ilgili “Batman milletvekiliniz maden işçilerini çok fazla çalıştırıp onların hak ettikleri fazla mesailerini ödemiyor. Ankara’da yalınayak dolaşan şu insanlara bir kulak verin” dedi.

  • CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise, Fernas işçilerinin dün gece Kurtuluş Parkı’nda gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Pala, “Çalışma Bakanlığı özel sektöre ait madenleri denetlemekten neden ısrarla kaçınıyor? Ortalama ücreti talep etmenin nasıl bir sıkıntısı olabilir? Niye bu ses duyulmuyor?” diye konuştu.
  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz işçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi:

“Devlet dara düştüğü zaman koşan sizlersiniz. Kahramanmaraş depremleri olduğunda koşup varınızı yoğunuzu ortaya koyup canlar kurtaran sizlersiniz. Bugün sizin gibi kahramanları dinlememek için elinden geleni yapan AK Partili milletvekili var.”

Batur: Şirketin iş güvenliği konusunda aldığı hiçbir önlem yok

Aposto’ya konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Mert Batur, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

“Fernas işçilerinin üç temel talebi var. Birincisi sendikalı olduğu için işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması. İkincisi işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz uygulanması. Üçüncüsü de Soma havzası ortalaması göz önüne alınarak maaşlarında iyileştirilmeye gidilmesi ve Soma’daki diğer tüm maden işletmelerinde verilen banka promosyonlarının kendilerine de verilmesi.”

Batur’a göre, şirket yetkililerinin iş sağlığı ve güvenliğini sağlama konusunda aldıkları hiçbir önlem yok ve işyerinde yüksek riskli durumlar oluşuyor:

“Tüm bu nedenlerden dolayı açlık grevinin üçüncü günündeyiz. Buradan dönüş yok. İşçi arkadaşlar 52 gün boyunca söylenebilecek her şeyi söylediler. Tüm yetkililere ulaşmaya çalıştık, açıklamalar yaptık, saatlerce konuşmalar yaptık. Ama bunlarla ilgili bir çözüm üretilmedi. İşçilerin, ‘bizimle dayanışma içinde olmak isteyenler taleplerimizi sahiplenerek bizim direnişimizi  yurt çapında yaysınlar’ şeklinde çağrıları var.”

‘Ankara Emniyeti ve Valilik tamamen keyfî bir karar aldı’

Gözaltına alınan madencilerin sabah serbest bırakıldığını söyleyen Batur, polislerin parka girişi engellediğini anlattı:

“Sabah gözaltından çıktıktan sonra organize olup yine parka geldik. Burada da polis barikatıyla karşılaştık, parka sokulmadık. Şu an parkın yani barikatların önünde oturuyoruz. 

Gözaltına alınırken işçilere bir dakika içinde parkı boşaltmaları yoksa gözaltına alınacakları söylendi. Madencilerin baret takması, yalınayak olması, açlık grevinde olmalarına işaret edilerek bu eylemlere son vermeleri gerektiği söylendi. 

Hem eylemin niteliği hem de yapılacağı yer konusunda Ankara Emniyeti ve Valilik tamamen keyfî bir karar aldı.”

AK Partili Nasıroğlu’na yeni ihale

İşçilerin direnişi yaklaşık 2 aydır sürerken Fernas Madencilik’in sahibi AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan bir ihale daha aldı. Fernas Şirketler Grubu’nun aldığı Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu projesi yapım protokolü, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uralaoğlu’nun da katılımı ile düzenlenen resmî bir töreniyle imzalandı.

Bir adım geriden: 2023’te yapılan 120 kilometrelik Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyol projesi ihalesini Fernas Şirketler Grubu KDV hariç 43 milyar 483 milyon 952 bin liralık teklif vererek almıştı. Fernas’ın aldığı ihale daha önce beş kez ertelenmişti.

Fernas işçisi Eyüp Can: Ben o madene ölmek için girmedim

13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasından kurtulan ve arkadaşlarını kaybeden Fernas işçisi Eyüp Can“Ben o madene üç çocuğumu okutabilmek için girdim, ölmek için girmedim” dedi. Can, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) önlemlerinin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı:

“Niye önlem almıyorsunuz? Biz bu şekilde 301 arkadaşımızı kaybettik. Başka arkadaşlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Biz milletvekilleriyle konuştuk ve hepsi bize hak veriyor. Haklı olarak görmeyen bir kişi var, o da Ferhat Nasıroğlu.”

Kaynak: Aposto

Facebook Comments

POST A COMMENT.