İTHALATTA VERGİ SIFIRLANDI
Son dönemdeki et fiyatları tartışmalarından sonra Et ve Süt Kurumu ithal edeceği 400 bin besilik sığır için gümrük vergisi sıfırlandı.
FİYAT ARTIŞINA ÇARE İTHALATTA BULUNDU
Her anlamda kendi kendine yetebilen bir ülke olan Türkiye şimdi de ekonomisinin en önemli kaynaklarından birisi olan tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılığa hazırlanıyor. Fiyat artışlarında üretime yönelmek yerine çareyi ithalatta gören ekonomi kurmayları günlerdir et fiyatlarındaki artışa çare arayarak sonunda ithalata yönelmeye karar verdi.
KARAR RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararlarıyla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce (TİGEM) canlı hayvan ithalatında kullanılmak üzere yüzde sıfır gümrük vergili 150 bin damızlık sığır için tarife kontenjanı açıldı. ESK ve TİGEM’in 20 bin canlı koyun ve keçi ithalatı için gümrük vergisi de sıfıra indirildi. Karara göre yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığınca ithal lisansı verilecek. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek. ESK ve TİGEM’e sıfır gümrük vergisiyle canlı hayvan ithalatı yolu açılırken, özel sektörün yapacağı ithalatta ise vergi oranları artırıldı. Alınan kararla damızlık sığır gümrük vergisi yüzde 7.8’e, besilik sığır gümrük vergisi de yüzde 15’ten 60’a çıkarıldı. Bakanlar Kurulu’nca karara bağlanan İthalat Rejimi Kararına ek kararla bazı hayvanlar için Avrupa Birliği (AB), Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA), Bosna Hersek, Güney Kore, Malezya ve diğer ülkeler için gümrük vergisi oranları belirlendi.
ET İTHALI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
Et fiyatlarının artışlarının yüksek olduğu ve tartışmaların devam etti bir süreçte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kamuoyunda çok tartışılan bir açıklama yapmış ve Avrupa Birliğinden 19 bin ton et alımı yapılacağını söylemişti. Bakan yaptığı açıklamada, ilk etapta Bosna’dan 10 bin tok et alınacağını ilerleyen süreçlerde iç piyasanın ihtiyacı doğrultusunda ek bir alıma daha gidilebileceğini ifade etmişti.
Seyfi Akil Ersoyekovizyon
POST A COMMENT.