Ekonomik gelişmenin anahtarı kadın girişimciliği

Global girişimcilik ağı Entrepreneurs’ Organization’ın (EO) Türkiye Başkanı Gül Gürer Alimgil, Türkiye’de kadın girişimciliğine yönelik engelleri ve fırsatları değerlendirdi. Alimgil, kadın istihdamının gelişmiş ülkeler seviyesinin altında kaldığına ancak son yıllarda özellikle girişimcilik alanında kadınların daha çok söz sahibi olduğuna dikkat çekti. Alimgil, 50 ülkede 12 binden fazla üyesi bulunan EO içerisinde, EO Türkiye’nin yüzdesel olarak en çok kadın girişimciyi barındığını da ekledi.

Dünya Kadınlar Günü sebebiyle, konuya yönelik değerlendirmelerini paylaşan, Entrepreneurs’ Organization Türkiye Başkanı Gül Gürer Alimgil, kadınların girişimcilik alanında daha etkin rol almasının Türkiye gibi gelişen ekonomiler için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Kadın girişimciliğinin özellikle son 5 yıl gibi bir dönemde Türkiye’de önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Alimgil, bu süreçteki engeller ve fırsatları şu sözlerle özetledi:

“Türkiye’de kadın istihdamı halen gelişmiş ülkeler seviyesinin altında. Ülkemizde kadınların işgücüne katılma oranı, son olarak geçtiğimiz Kasım ayında TÜİK tarafından yüzde 33,1 olarak açıklandı. Bu rakam OECD ülkeleri ve Avrupa ülkelerinde ise yüzde 60 seviyelerinde. Toplumsal ve kültürel önyargılar, aile sorumlulukları, eğitimsizlik nedeniyle bilgi ve beceri eksikliği, kadınların işgücüne katılımını engelleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.”

Kadın girişimciliğine yönelik farkındalık yükseliyor

Son yıllarda kadın girişimciliğine yönelik farkındalığın yükseldiğini belirten Alimgil, “Ne kadar çok kadını girişimciliğe yönlendirebilirsek, işgücüne katılmalarını da o denli özendirebiliriz. Destek ve hibe programları, kredi fırsatları, yasal düzenlemeler gibi devlet teşviklerinin yanı sıra, sivil toplum örgütlerinin de aktif rol aldığı girişimciliği özendirici projeler bu alanda kadınların daha fazla söz sahibi olmasını sağlıyor. Bankaların bu alanda verdiği mikro krediler, toplumda girişimciliğin bir kariyer rotası olarak kabul görmeye başlaması ve medyanın bu alana yönelik çalışmaları da, süreci destekliyor” dedi.

Taşımacılık, otelcilik, medya… EO içindeki en yüksek kadın oranı Türkiye’de

Alimgil, kendi organizasyonları içinde Türkiye olarak örnek gösterildiklerinin de altını çizdi: “Entrepreneurs’ Organization 50 ülkede 160 şubesi ve 12 binden fazla üyesi bulunan bir global girişimcilik ağı. Bu dev ağ içerisinde Türkiye, yüzde 25 ile en fazla kadın üye oranına sahip ülke. Kadın üyelerimiz taşımacılık, otelcilik, medya, eğitim, pazarlama, iletişim ve yeme içme gibi pek çok farklı sektörde, alanının öncü markalarına imza atmış isimler. Ayrıca EO Türkiye’de, son üç dönemdir başkanlık koltuğuna da kadınlar oturuyor. Kadın üyelerimiz meslek hayatlarındaki başarıları ve sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla, girişimcilere ilham vermeye devam ediyor.”

Entrepreneurs’ Organization hakkında:

Entrepreneurs’ Organization (EO – Dünya Girişimciler Organizasyonu), 50 ülkede 12 binin üzerinde üyenin yer aldığı dinamik ve global bir girişimciler ağıdır. 1987 yılında bir grup girişimci tarafından kurulan EO, bünyesinde bulundurduğu girişimcilerin gelişimine, birbirine fayda sağlamasına ve işlerini daha başarılı bir şekilde yürütmelerine olanak verirken, kişisel hayatlarını zenginleştirme imkanı da sunmaktadır. EO’nun 160 şubesine üyelik sadece davet ile gerçekleşmektedir. Üyelerin yaş ortalaması 42, ortalama gelirleri ise 20 milyon dolar civarındadır.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.