Covid-19 sebebiyle dünya piyasalarında dolara olan talebin artması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin olumsuz etkilediğinin ve bu ülkelerdeki küçük ve orta ölçekli şirketlerin işletme sermayelerinin de azalmasına sebep olduğuna dikkat çeken İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, “2018 yılının 2. yarısında yaşadığımız döviz şokları piyasadaki döviz açığını tetiklemiş ve işletmelerin bilançolarının zayıflamasına yol açmıştı. Şimdi yine aynı sorunla karşı karşıyayız” dedi.
Özellikle iç pazara çalışan fakat hammaddeyi Dolar/Euro gibi para birimlerinden alan Kobilerin kaybının bu dönemde tekrar artmaya başladığını belirten Önel, “Türk Lirası yılın başından beri Dolara karşı yüzde 20’e yakın değer kaybı yaşadı ve işletmelerin alacaklarını değer bazında düşürdü. Yılın başında TL/USD 5,85 civarında işlem görürken şu an 6.95 sevilerine kadar değer kaybetti. İç pazardaki işletmeler hammaddeyi ya kendileri ithal ediyor ya da içeriden büyük tüccardan dolar bazında alıyor. İthalat yapıyorsanız satın aldığınız malın beyanname kuru yükseldiği için maliyetinize olumsuz yansıyor birde önceden satış sözleşmesi yaparak bitmiş ürünü sattıysanız otomatik olarak karınız erimiş oluyor. Diğer taraftan hammaddeyi iç pazardan aldığınız zaman bu sefer de genelde 30-60 gün arasında olan vadeli işlemlerde havale yaptığınız gün TL /Dolar değeri baz alınarak borcunuzdan düşülüyor. Siz TL sattığınız için müşterinizden kur farkı alamadığınız gibi karşı tarafa yüksek kurdan ödeme yapıyorsunuz. Bu işlemler firmanın işletme sermayesini olumsuz etkiliyor. Zaten piyasaların çok zayıf olduğu bu günlerde işletmelerin hayatta kalmasını da git gide zorlaştırıyor” diye vurguladı.
Bankalar ‘forward’ işlemleri kolaylaştırılmalı
Bankalardaki hedge mekanizmasının zorlu ve maliyetli olması nedeniyle Kobiler tarafından tercih edilmediğini belirten Önel, “Bizim beklentimiz, kamu bankalarının forward işlemlerinin kolaylaştırılması ve Kredi Garanti Fonu kefaletinde talep edilen Dolar karşılığı sözleşme yapılması ve bu işlemlerin maliyetinin düşük olmasıdır. Diğer taraftan piyasaların yaşadığı şokların üzerine birde kur kaynaklı bilanço bozulması ve borç ödeme hızındaki düşüş piyasanın nakit akışını bozacaktır” dedi.
POST A COMMENT.