CinnaGen İlaç, yüksek katma değerli ilaç ihracatına başladı

Adnan Ateş’in haberi;

MENA Bölgesi’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üreticisi CinnaGen’in Türkiye’deki yapılanması CinnaGen İlaç, biyoteknolojik ilaç alanında bir ilke imza attı ve ihracata hızlı bir başlangıç yaptı. Sri Lanka ile el sıkışan CinnaGen İlaç’ın yıl sonu hedefi 10’dan fazla ülke ile anlaşma imzalamak.

Türkiye’nin ihraç ürünlerin kg. değeri 1.3 dolar iken CinnaGen İlaç’ın biyoteknolojik ilaç ürün gamının kg. fiyatının 3 milyon dolar olması, yüksek katma değerli ilaç ihracatının ülkemiz açısından önemini gözler önüne serdi. Global ilaç endüstrisinde Türkiye’nin ismini altın harflerle yazdıracak olan CinnaGen İlaç’ın 2023 yılı hedefi ise biyoteknolojik ilaç endüstrisinin ihracat şampiyonu olmak.

1994 yılında İran’da kurulan ve alanında MENA Bölgesi’nin en büyük biyoteknolojik ilaç firması olan CinnaGen’in Türkiye’deki yapılanması CinnaGen İlaç, global ilaç pazarına hızlı bir giriş yaptı. Türk-İran ortaklığıyla Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) üretim tesisi ve Ar-Ge Merkezi kurma çalışmaları sürerken CinnaGen İlaç, ihracat faaliyetleri için kolları sıvadı. 2018 yılının son çeyreğinde ilk üretimini gerçekleştirmeyi planlayan CinnaGen İlaç, bu yıl içerisinde 10’dan fazla ülkeye yapacağı ihracat faaliyetlerine başladı. Avrupa başta olmak üzere uluslar arası pazarlara Türkiye üzerinden ihracat yapacak olan CinnaGen İlaç, ilk olarak Sri Lanka ile yüksek katma değerli büyük bir anlaşmaya imza attı. Üretime geçene kadar İran’daki üretim tesisi üzerinden ihracat faaliyetlerini sürdürecek olan CinnaGen İlaç, 2018 yılında üretime geçmesiyle birlikte Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç ihracatını gerçekleştirmiş olacak.

İHRACAT HACMİ 6 YILDA 50 MİLYON DOLARA ULAŞACAK

Sri Lanka’da özellikle hastane ürünleri alanının önde gelen firmalarından biri olan Slim Pharma ile yaptığı anlaşma ile Sri Lanka pazarına adım atan CinnaGen İlaç, ilk etapta (2017) ülkeye 7 milyon dolarlık ihracat yapmayı planlıyor. CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Ferhat Farşi, Sri Lanka ile yaptıkları ihracat anlaşması ile Türkiye’nin adını duyurdukları için gurur duyduklarını söyledi ve Sri Lanka’daki ciddi potansiyeli gördüklerini ve harekete geçtiklerini anlattı. Dr. Ferhat Farşi, “Önümüzdeki 6 yılda yani 2023 yılına kadar Sri Lanka’ya ihracat hacmimizi 50 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Amerika’nın 2015 yılı içerisindeki ülkeye olan ihracatının 17.3 milyon dolar olduğunu göz önünde bulundurursak ciddi bir rakamı hedefliyoruz” dedi. Farşi, Sri Lanka’ya; romatoid artrit, onkoloji, kan hastalıkları, MS alanlarında 7 ürün için anlaşma imzaladıklarını da sözlerine ekledi.

Slim Pharma CEO’su Sumith Premaratne, CinnaGen İlaç ile yaptıkları anlaşmadan memnuniyetini dile getirerek ülkelerinde ihtiyaç duydukları ürünlerin büyük bölümünü tek bir firmadan tedarik edebilmekten duyduğu memnuniyeti iletti. Sumith Premaratne, “Ürün gamı açısından oldukça zengin olan CinnaGen İlaç ile çalışmak bize her yönden avantaj sağlayacak. Ülkemizde sektörün güçlü bir oyuncusuz. CinnaGen İlaç ile yaptığımız anlaşma gücümüze güç katacaktır” diye konuştu.

2023 YILINDA HEDEF, İLAÇ SEKTÖRÜNDE İHRACAT ŞAMPİYONLUĞU

Biyoteknolojik ilaç ürünlerinin piyasa değerinin altını bile geride bıraktığı, ihracat verilerinden de net bir şekilde görülüyor. TÜİK’in 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin kg. değeri 1.3 dolar. İlaç sanayinde kimyasal ürünler için bu rakam kg. başına 16 dolara çıkıyor. CinnaGen İlaç’ın biyoteknolojik ilaç ürün gamının kg. fiyatı ise 3 milyon dolar. Yüksek teknoloji kullanılarak üretilen biyoteknolojik ilaçların piyasa değerinin, kimyasal ürünlere nazaran oldukça yüksek olması Türkiye açısından da büyük bir değer. Biyoteknolojik ilaçların ülkemizde üretilmesi, Türkiye’nin özellikle bu kategoride yurtdışına bağımlı olan endüstrisi açısından da devrim niteliğinde bir gelişme. Ve bu alandaki ihracat kapasitesinin artırılması hem cari açığı açığa büyük bir etkisi olacak hem de global arenada biyoteknolojik ilaç alanındaki varlığını güçlendirmesi anlamına geliyor. 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de biyoteknolojik ilaçlarda yaklaşık 2,5 milyar liralık ithal ürün kullanımı mevcut. Türkiye’de yatırım yapacak CinnaGen İlaç’ın üretim sürecine geçişiyle birlikte hastaların bu ilaçlara erişimi de kolaylaşmış ve ilaç ithalatı azalmış olacak.

Uluslar arası pazarlara ihracat yapabilmek adına ürünlerin ihracat yapılan ülkede ruhsatlanmış olması gerektiğine dikkat çeken CinnaGen İlaç CEO’su Dr. Ferhat Farşi şöyle konuştu: “Türkiye’de de ruhsatlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu anlamda Bakanlık’tan öncelik aldık. Ülkemizde hızlı ruhsat alabilirsek, ihracat potansiyelimiz kat kat artacaktır. Böylece Türkiye’nin ihracat kapasitesi de artmış olacaktır. 2023 yılına kadar biyoteknolojik ilaçlardaki ihracat kabiliyetimizi kanıtlayıp CinnaGen İlaç olarak ilaç endüstrisinde ihracat şampiyonu olmayı hedefliyoruz.”

Avrupa başta olmak üzere diğer uluslar arası pazarlara ihracat faaliyetlerini de Türkiye’den yapacak olan CinnaGen İlaç, böylece Türkiye’nin cari açığını azaltarak ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. Türkiye ilaç endüstrisinin küresel çapta bir güce ulaşmasına destek olacak CinnaGen İlaç, ülkenin üretim ve ihracat yeteneğini artırmasında da görev almış olacak.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.