Çin’de Yüz Tanıyan Kapı Sistemi

Bu sistemle yurtlarına giren Çinli öğrenciler kimlik kartlarını okutuyor veya adlarını söylüyor. O vakit kamera yüzlerini kaydedip mevcut kayıtlı yüzlerle karşılaştırıyor. Eğer kapıdaki öğrencinin yüzü daha önce kaydedilmiş yüzlerden birine uyuyorsa kapı açılıyor. Ayrıca kameranın ses sistemi, giren öğrencilere bir de “evinize hoşgeldiniz” hatta “çok hoş görünüyorsunuz” gibi iltifatlat yapıyor.  Ayrıca gözetleme sistemi giren yırt öğrencilerini takip eden biri varsa alarm da veriyor.

Halkın Günlüğü’nün online gazetesine konuşan bir öğrenci “saçlarımı kısa kestirdiğim halde makine beni yine tanıdı” diye anlatıyor. Gerçekten de bir 3 boyutlu yüz model data kaydı, çok makyajlı olsanız veya o arada çok kilo almış olsanız dahi yüzünüzün tanınmasını sağlıyor. Ancak sistemin, öğrencilerin yakınmasına konu olan bazı sakıncaları da yok değil. Örneğin okulun kapanıp öğrencilerin yatakhaneye dönme zamanlarında kapı önünde uzun kuyruklar oluşuyor, çünkü öğrencilerin her biri yüzünü gösterip girince kapıdan teker teker girebiliyorlar.   

Pekin çevresindeki üniversitelerde, özellikle kız öğrenci yurtlarında uygulamaya konmuş olan bu sistem, şimdi her alanda Çin’in bütününe yayılma eğiliminde. 
Örneğin her yıl 7 milyon turistin ziyaret ettiği Wuzhen’de, Çin teknoloji devi Baidu gezilecek yerlere kameralar yerleştirmiş; kentin otellerinden birinde kalan turistleri yüzlerinden tanıyıp otomatik olarak buyur ediyor.
 
Dünyanın en kalabalık ülkesinde, yüz tanıyarak yol verme sisteminin yaygınlaşması, insanları bankalarda, mağazalarda, toplu taşımada vb kurumlarla ve kendi aralarında ilişki süreçlerini farklılaştıracaktır. Alipay adlı cep telefonuyla ödeme uygulaması şimdiden 120 milyondan fazla kişinin yüz tanıtarak para transferi yapmasına olanak sağlıyor.

Çin Uluslararası Radyosu

Facebook Comments

POST A COMMENT.