Çin’de dijital sağlık hizmeti veren uygulama sayısı 600’ü geçti

Covid-19 pandemisi, uzaktan verilen tıp hizmetlerini, Çin’de bir başka boyuta taşıdı. Wall Street Journal’ın haberine göre, uzaktan tıp hizmeti veren platform sayısı, 2019 sonu ila 2020 yazı arasında, 150’den 600’ün üstüne çıktı. Çin’deki bu etkileyici çıkış, dünyanın diğer yerlerinde de belirmesi olası benzer eğilimlerin habercisi olarak görülüyor.

Tele-tıp Çin’de daha önceden de kullanıyor olmasına karşın halkın çok fazla ilgisini çekmiyordu. Ancak Covid-19 pandemisiyle birlikte Çinliler, uzaktan tıp hizmetlerinin virüse ilişkin ücretsiz bilgi verme ve yardımcı olma konusunda hevesli çalışmalarının ardından bu hizmetlere ilgi göstermeye başladı.Bu sektörün gelişmesinde Çin’in dev teknoloji şirketlerinin de büyük etkisi var. Çünkü birçok şirket bu alanda faaliyet göstermeye ve var olan uygulamalarını yenilemeye başladı. Ülkedeki uzaktan tıp hizmetinin öncülerinden ‘Ping and Good Doctor’ platformu, pandemi döneminin başlarında üç hafta içinde bir milyardan fazla vizite sağladı. Çin’in e-ticaret alanının lideri Alibaba’nın sağlık branşı ‘Alibaba Health’ koronavirüse yakalanmış kişilerin gitmiş oldukları yerleri internette gösteren gerçek zamanlı bir harita oluşturdu.
 
JD.com sitesinin sağlık şubesi ‘JD Health’ ise internetten ilaç satışından uzaktan tıbbi muayene sektörüne geçiş yaptı. Şirket, bu çerçevede dijital bir aile sağlığı hizmeti başlattı. Dünya devi Tencent de bu etkinlik alanının dışında kalmadı ve sahibi olduğu WeChat’e bağlı ‘WeDoctor’ platformu, çok kısa bir sürede 7 bin 200 hastaneyi platformuna bağladı. Bu platform, hastalarla profesyonel tıp hizmetlileri arasında ileti uygulamaları aracılığıyla sanal muayene organize ediyor.

Çinlilerin uzaktan tıp hizmetine gösterdikleri ilgi hükümet tarafından da teşvik ediliyor. Mart ayında sağlık yetkilileri, çevrimiçi muayenelerin ve sıradan ilaç satışlarının ödeme iadesini kolaylaştırdı. Böylece uzaktan tıp hizmetleri daha ucuz ve daha hızlı oldu. Online sağlık hizmetinin Çin’de yaptığı inanılmaz sıçramaya karşın söz konusu platformlar, eskiye kıyasla daha çok kazanç sağlamayı hedeflemiyor. Söz konusu şirketlerin en büyük kazancı şimdilik ilaç satışları… Şu anda gezegenin en gelişmiş dijital sağlık sistemine sahip olan Çin örneği, uzaktan tıp hizmeti alanında geleceğin dünyasında neler olabileceği konusunda da fikir veriyor.

Çin Uluslararası Radyosu

Facebook Comments

POST A COMMENT.