Borsa İstanbul ve BorsaKonya ’dan İş Birliği Anlaşması

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılımıyla 25 Şubat’ta Konya’da düzenlenen törenle iş birliği anlaşması imzalandı.

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in katılımları ile Konya Ticaret Borsası’nda imzalandı.

Törene Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de katıldı.

Bu iş birliği kapsamında, Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası (BorsaKonya), yerli ve yabancı yatırımcılara gelişmiş ülke vadeli borsalarında olduğu gibi, Türkiye’de de buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatlı işlem yapma imkânı sağlamış olacaklar.

Borsa İstanbul’da Elektronik Ürün Senetlerine (ELÜS) dayalı buğday vadeli işlem sözleşmeleri işleme açılacak.

Böylece, hem Borsa İstanbul’un hem de Türkiye’nin uluslararası prestijinin artırılmasının yanı sıra iki kurum tarafından gerekli süreçlerin birlikte yürütülmesi hedefleniyor.

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in katılımları ile Konya Ticaret Borsası’nda imzalandı.

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in katılımları ile Konya Ticaret Borsası’nda imzalandı.

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan bu anlaşma, T.C. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in katıldığı törenle Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında imzalandı.

Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenen imza töreninde konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarihi bir adıma şahitlik ettiklerini vurgularken, “Borsa İstanbul ve BorsaKonya arasında, özellikle tarımsal ticaretin uluslararası piyasalara ulaşabilmesi için tarihi bir adım attık. Atılan bu adım Borsa İstanbul’un herhangi bir Anadolu borsası ile yaptığı ilk iş birliği oldu. Devamı da gelecek. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin yerel, ulusal ve uluslararası ekonomik ağlarının birleştirilmesi noktasında tarihi bir adım. Böylece tarımsal ticaretimizin uluslararası finans piyasaları ve finans merkezleriyle bağlantısı mümkün olacak. Birbirinden izole edilmiş piyasalarla yerel alanın ulusal alana dönüşemediği, ulusal alan üzerinden uluslararası piyasalara dönüşemediği bir ekonomiyi sürdürebilmek mümkün değil. Burada önemli iki kararı da açıkladık. Bunlar; ürün ihtisas borsasının oluşması ve lisanslı depoculuk işlemlerinin özel sektöre devri ile Toprak Mahsulleri Ofisinin sadece regülatör rolünü alması. Dikkat ederseniz ülkemizi negatif gündeme mahkum etmek isteyenlere inat, terörle mücadeleyi bir taraftan kararlılıkla sürdürürken, diğer taraftan da reformlarımıza devam ediyoruz. Meclisimiz, dün gece 2,5’e kadar çalıştı. Yoğun bir tempo ile reform gündemini devam ettiriyoruz. Diğer taraftan sektörel bazda da önemli tarihi hamleler yapıyoruz. Haftayı turizm sektörüne yapacağımız destekleri açıklayarak açmıştık. Haftanın ortasında bu sefer tarım sektörünü ilgilendiren son derece önemli adımlar gerçekleştiriyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasından satırbaşları:

Tarım sektörü stratejik sektör. Her sektörü ihmal edebilirsiniz, etmemek gerekir ama etseniz nihayet varoluşsal bir sonuç doğurmayabilir ama tarım sektörü ihmal edilemez, ikincil bir alan gibi görülemez. Tarım sektörümüzün de kalbi Konya.

Eğer finansal piyasalarla ilişki kurulamazsa, uluslararası piyasalara açılmak mümkün olmaz. Bir anda ürettiğiniz büyük tarımsal potansiyeli gerçek anlamda katma değere dönüştürecek araçlardan yoksun oluruz. Mutlaka finansal araçlar kullanılmak durumunda, dünya ekonomisiyle entegre edilmek durumunda. Bugün attığımız adım da tarihi adımdır.

Gümrük ve Ticaret Bakanımıza talimat verdim, ürün ihtisası borsası en kısa sürede kurulacak. Eskiler böyle en kısa sürede dediği zaman bu bir yıl mı 4 yıl mı bilinemezdi ama şimdi biz haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık, bir yıllık programlarla söz veriyoruz, senet gibi, buradaki işlemlerdeki senetler gibi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile dün birlikteydik. Konya’ya gece gelemedi, buraya şimdi sabah geldi. Gece 02.30’a kadar Meclis’in çalıştığını söyledi. Biz çalıştık mı böyle çalışırız. Geceyi gündüze katar çalışırız. Şimdi dolayısıyla buradan ifade ediyorum, en kısa zamanda demek bizim için, iki yıl, üç yıl gibi önü açık değil inşallah bu yılın ilk yarısında, en geç 3-4 ay içinde, bu yılını ilk yarısını geçmeyecek surette gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek.

Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız yasal düzenleme sonrasında şimdi bir adım ötesine geçeceğiz ve TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek. Ama Merkez Bankası’nın piyasalardaki rolü gibi sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altına tutacak şekilde işlemde bulunacak, onun dışında depoculuğu, fiili depoculuğu özel sektöre devredeceğiz.

Konya son 14 yıl içinde olağanüstü bir kapasite artışı kaydetti. 130 milyon dolar civarındaki ihracatın 1 milyar 354 milyon dolara çıktı. Bu, şu demek, ihracatla birlikte dünyaya entegre oluyorsunuz, dolayısıyla bunun da araçlarını bulmanız lazım. İşte araçlar bunlar. Eminim bu araçların devreye girmesiyle Konyamızın ihracatı daha da hızlı bir yükselişe geçecek.

Konya’da 517 olan ihracatçı firma sayısı bin 543’e çıktı. Bu rakamların binleri aşıp 10 binlere ulaşacağını düşünüyoruz.

1907’de açılan Borsa Konya, Anadolu’da açılan ilk borsa olması dolayısıyla tarihi bir role de sahip. Bin 400 aktif üyesiyle önemli bir potansiyel ifade ediyor. 10 milyar liraya yaklaşan işlem ve 1 milyon tonluk hacmiyle BorsaKonya büyük bir hamlenin adresi durumuna geldi.

Arkasına güçlü bir ekonomiyi almamış olan bir borsanın dünya piyasalarında etkin olması mümkün değil. Eğer İstanbul arkasına Anadolu’yu alamazsa, Nasdaq ile Londra Borsası ile girdiği ilişkiler, uluslararası alanda belki bir yansıması olur ama Borsa İstanbul’un gerçek gücünü dünyaya yansıtmaz.

Biz İstanbul’un finans merkezi olması irademizi her geçen gün hayata geçiriyoruz ama dünyanın bir uluslararası finans merkezi olması demek, İstanbul’un arkasına Anadolu ekonomisinin lokomotif gücünü alması demek olur. Aksi takdirde salt işlemler üzerinden, finansal işlemler üzerinden etkili olmayı düşünmek mümkün değil. O bakımdan Borsa İstanbul için de bu tarihi bir hamle ve arkasına Türk ekonomisinin ve Anadolu’nun lokomotif gücü olan Konya’daki ekonomik potansiyeli alarak başlaması da önemli. İnşallah bu bütün Türkiye sathına yayılır ve Borsa İstanbul dünya piyasalarına Türkiye’deki reel sektörü açan ve dünya piyasalarını Türkiye’deki reel sektöre tanıştıran özel bir konuma gelir.

Borsa İstanbul, Borsa Konya ile birlikte el ele verdiğinde Selçuklu ve Osmanlı potansiyeli modern, küresel araçlarla hayata geçmiş, ayağa kalkmış olacak ve cumhuriyetimiz bu birikim üzerinden nasıl güçlü bir devlet geleneği kurmuşsa Selçuklu Osmanlı birikimi, şimdi de Selçuklu başkenti ile Osmanlı başkentinin bir araya gelmesi üzerinden Cumhuriyet ekonomimiz yepyeni boyutlar, yepyeni ufuklar kazanacak.

Buradan Borsa Konya salonundan, Konya Ticaret Borsası’ndan Borsa İstanbul ile sesleniyoruz, haykırıyoruz aslında. Siz ne yaparsanız yapın, bu topraklar bereketli bir ülkenin toprakları olmaya devam edecek. Siz ne yaparsanız yapın, şiddete karşı, teröre karşı biz bereketi, hikmeti, irfanı seslendireceğiz. Siz ne yaparsanız yapın, sizin ağa babalarınız sizi piyon gibi kullanarak ne planlar yaparlarsa yapsınlar bu ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi aynı büyük istikamete doğru yürüyecek.

Törende konuşma yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulusever BorsaKonya ile buğday vadeli işlem sözleşmelerinin işleme açılması için atılan adımın, işbirliğinin daha da artmasına vesile olacağını belirtirken, Selçuklu ve Osmanlı başkentlerinin iş hayatı, ticaret ve finans tecrübelerinin de bir araya getirilmesi ile önümüzdeki süreçte inşallah Türkiye’nin etkin bir birliğe kavuşmasına da zemin hazırlayacağını ifade etti.

Konya Ticaret Borsası ile gerçekleştirilmesi planlanan işbirliğinin hem BorsaKonya hem de Borsa İstanbul’a önemli katkılarının olacağını belirten Borsa İstanbul Genel Müdürü / CEO’su Tuncay Dinç ise iki borsa arasında gerçekleştirilen işbirliği ile reel ekonominin finansal piyasalar arasındaki bağı kuvvetlendireceğini belirtirken, “Borsa İstanbul olarak bir taraftan global bir ağın parçasıyız, diğer taraftan bölgesel bir ağın parçasıyız. Ama bunun eksik olan bir tarafı vardı. O da Anadolu tarafıydı. Bugün bunu da BorsaKonya ile tamamlıyor olacağız” dedi.

Yabancı konuklar ile konuştuklarında Türkiye’nin potansiyeline vurgu yapıldığını belirten Dinç, “Bize hep şunu söylüyorlar; diğer birçok ülkenin bugün olduğundan daha ileriye gideceğine dair bir inancımız, beklentimiz yok. Türkiye’nin potansiyeline biz sizden daha fazla inanıyoruz. Sizin daha iyisini yapacağınıza inanıyoruz. O imkanınız var diyorlar. Bugün de inşallah biz Türkiye’nin potansiyelini harekete geçireceğimize ve Türkiye’nin hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz.” dedi. Başbakan Davutoğlu’nun eski bir öğrencisi olduğunu da belirten Dinç; “İnşallah bu ürünü, düzgün bir şekilde işletir ve ekonomiye katkı sağlamasını becerirsek, inşallah geçer bir notta almış olacağız” dedi.

Konya Ticaret Borsası’nın, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi stratejisine uygun olarak aynı amaç ve doğrultuda ülke ekonomisine yüksek katma değerli ürün ve hizmetleri sunma iradesi taşıdığını belirten Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ise imza töreninde yaptığı konuşmada “Üreticinin de, tüketicinin de, yatırımcının ve devletimizin de daha çok kazanacağı ürün ihtisas borsasının bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. İki yıldır kazandığımız tecrübe, yetişmiş insan gücü, modern alt yapı ve bölgenin tarımsal üretim kapasitesiyle Konya Ticaret Borsası buna hazırdır.” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise imza töreninde yaptığı konuşmada Konya Ovası’nın Anadolu’yu besleyen en önemli merkezlerden biri olduğunu ancak Konya’nın bu işten hak ettiğini bugüne kadar kazanamadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Çünkü ticarette bir kural var; malı istediğin kadar üret, piyasayı oluşturamazsan kazanamazsın. Tarım ürünleri piyasasında yeni bir dönem başlıyor. Yapacağımız açılışla Konya’da tarım ilk defa bu kadar önemli hale gelecek” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Konya Ticaret Borsası’nın dünyanın en modern altyapısını kurduğunu, Türkiye’nin ilk elektronik satış salonunu hayata geçirdiğini dile getirerek, borsa laboratuvarının hububatta tüm dünyada sözü geçen, standardı belirleyen bir laboratuvar haline geldiğini bildirdi. Arkasından borsanın lisanslı depoyu açtığını, elektronik ürün senedini devreye aldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu senetlerin alım satımı için Borsa Konya Platformunu kurdular. Şimdi bugün işbirliğini bir adım daha ileri atıyorlar. Ürün senetlerini vadeli işlemler için Borsa İstanbul ile işbirliği yapılıyor. Konyamıza, ülkemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.” dedi.

Törene telgraf ile kutlama ileten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı ise şöyle:

“Güçlü dinamik ver istikrarla büyüyen ekonomisiyle dikkat çekici bir ülke haline gelen Türkiye 2023 vizyonu doğrultusunda ilerlemeye kararlı adımlarla devam etmektedir. Her vesile ile vurguladığım gibi ekonomi alanında en büyük gücümüz dinamik, nitelikli, kendine güvenen ve taşın altına elini koyan cesur girişimcilerimizdir. Üreterek, yatırım yaparak ve istihdam oluşturarak Konya’yı örnek bir şehir haline getiren ve gelmesini sağlayan, başarılarıyla ülkemize değer katan kıymetli girişimcilerimizi ve üreticilerimizi gönülden tebrik ediyorum. Bu şuurla, ülkemizin parlak geleceği için inançla gerçekleştiren, tüm kişi ve kurumlara takdirlerimi sunuyorum ve tebrik ediyorum.

Bu düşüncelerle, Borsa İstanbul ve BorsaKonya işbirliği imza töreninin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Bu iş birliği anlaşması kapsamında açılacak buğday vadeli işlem sözleşmelerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda yatırımcılar nezdinde ilgi görmesi bekleniyor. Türkiye’de ilk defa buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatın devreye girmesi ile Türk sermaye ve ürün piyasalarının uluslararası piyasalarda prestijinin artması, ayrıca artan piyasa derinliği ile özellikle üreticiler açısından alternatif ve daha az maliyetli finansman imkânlarının sağlanması da hedefleniyor.

Borsa İstanbul ile BorsaKonya’nın gerçekleştirdiği iş birliği anlaşması çerçevesinde ELÜS dayanak varlıklı Anadolu Kırmızı Buğday ve Makarnalık Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri Şubat, Mayıs, Temmuz ve Eylül vadeli olarak işlem görecek ve vade sonunda piyasada bulunan pozisyonların fiziki teslimatı BorsaKonya işlemi olarak ELÜS teslimatı ile sonuçlanacak. Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında imzalanan söz konusu iş birliği anlaşması ayrıca Borsalar arasında veri paylaşımını ve gözetim iş birliğini de içeriyor. Böylece spot ve vadeli piyasalar arasındaki etkileşim, fiyat, işlem hacmi ve yatırımcı hareketleri her iki borsa tarafından uyumlu bir şekilde takip edilerek piyasa bozucu hareketlerin hızlıca tespiti ve önlenmesi de hedefleniyor.

2015 yılında dünyanın en hızlı büyüyen türev piyasası Borsa İstanbul VİOP, geniş ürün yelpazesine fiziki teslimatlı buğday vadeli işlem sözleşmelerini ekleyerek yatırımcıların ve şirketlerin tüm risklerinin yönetilmesinde merkezi karşı taraf güvencesi ve artan likiditesi ile bölgesinin tercih edilen risk yönetim platformu olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.

Facebook Comments

POST A COMMENT.