Bünyamin Emeç
ICO (Initial Coin Offering), başlangıç parası teklifi / ilk para arzı, anlamları taşısa da, ilk halka arz ya da en bilinmiş haliyle, kitlesel fonlamadır. ICO, geliştirmiş olduğunuz bir iş fikri bulduğunuzda, zaman kaybetmeden, banka ve yatırımcı arayışına girmeden, kitlesel fonlamanın gücünden yararlanılarak, otoritelere takılmadan fon toplama işidir. Böylece ihtiyacınız olan parayı topladığınızda işinizi başlatmak için büyük bir engeli ortadan kaldırmış olursunuz.
ICO da bir engeli ortadan kaldırırken başka engeller karşınıza çıkabilir. ICO başlatmak istediğiniz ülkede eğer mevzuat oluşmamışsa ve bir regülasyon konuşulmuyorsa, o ülkede ICO başlatmak hiçte akıllıca olmaz. Çin 2017’nin ortalarında ülkesindeki tüm ICO projelerine yasak getirmiş ve binlerce mağdur ICO’lara yaptığı yatırımları geri alamamış, aynı zamanda pek çok iyi proje maddi zarara uğrayarak ya başka ülkelerde projelerini başlatmış ya da projeyi iptal etmek zorunda kalmıştır.
Ülkemizde ise ilk düzenleme ICO projelerine getirilmeli, yasal bir zemine oturtulmalıdır. 2020 yılına kadar ICO, Blockchain pazarı 9 Trilyon Dolar olması öngörülürken, bu pazarı ve olumlu etkilerini Türkiye kaçırmamalıdır. Aklı başında proje sahipleri, yasal düzenlemelerin olduğu, İsviçre, İngiltere, Singapur gibi ülkeleri tercih etmeye başladı. Ülkemizde de durum aynı 5 projenin 4ü saydığım ülkeleri tercih ediyor. Kalanlar ise Çin’de yasaklamalara sebep olan dolandırıcılık faaliyetleri için oluşturulmuş proje örneklerine benzer özellikler taşımaktadır.
Bu uyarılardan sonra Blockchain ve ICO projesi başlatmak istediğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini ele alalım. Bir projede önemli olan yapılacak iş ve sektörün, Blockchain’e ihtiyacının olup olmadığını tespit etmek, doğru işe doğru Blockchain ile, ICO başlangıcını yapmaktır. Bir projeye başlamadan önce sorulması gereken ilk soru o sektörde çözülmesi elzem problemin olup olmadığıdır. Eğer problem varsa ve bunu Blockchain ile çözebileceğine inanıyorsa ikinci aşamaya geçebilir.
1.Aşama, Problemi Bul.
2.Aşama, Problemi Tanımla; problemi tanımlamak takımı ikna edecek en önemli aşamadır, sektörde problem varsa ve siz bu durumu iyi tanımlayamazsanız 4. Aşamaya geçemezsiniz.
3.Aşama, Problemi Çözecek Paydaşları Bul; Takım kurmak pek çok sektörde en zor işlerden biridir. Takım üyelerinin sektörü bilmeleri ve problemi çözebilecek fikirler yürütebilmeleri gerekir. Eğer problem iyi tanımlanmışsa, takımın ilk halkası sektörün kendine özgü problemlerine çözüm üretebiliyorsa ve kronik problemlere Satoshi olabiliyorsa ekosistemi kurmaya başlayabilir.
4.Aşama, Ekosistem; Takım kurulduktan sonra, problemlerin çözümü doğrultusunda, mali, hukuki, iktisadi, ödeme sistemleri, kripto para, bürokrasi vb. düzenlemeleri iyi bilen ve takımın birinci halkası ile sinerji halinde çalışabilecek danışmanları bulup Ekosistemi kurabilirsiniz.
5.Aşama, Yönetişim Yapısı; Yönetim mekanizması olan hiyerarşiden uzak, takımdaki bireylerle birlikte, mikro ölçekten makro ölçeğe ulaşan bir süreçte duyarlı ve etkili olabilmelerini sağlayacak koşulların sağlanması yönetişim yapısını oluşturur. Bu aşama proje sahipleri için aslında en kritik bir aşamadır ve çoğunlukla yönetişim tercih edilmemektedir. Yönetişim yapısından uzak olan projelerin başarı oranı diğerlerine nazaran daha düşüktür.
6.Aşama, İş Modelini Tasarla; Bu aşama projenin başlayıp başlamayacağına karar veren önemli bir aşamadır. Problem bulunmuş, tanımlanmış, ekosistem kurulmuş ve işin mimari kurgusuna geçilmiş, artık masada teknik konuların konuşulmaya başladığı bir yapıda söz Blockchain uzmanlarına kalmıştır. Blockchain’de tutmak istediğiniz veri sizin için pahalıya patlayacaksa, saniye başına birim işlem hızı yapacağınız işlemlere yetmiyorsa, istediğiniz işe uygun bir Blockchain mimarisi yoksa, projeyi zorlamanın bir anlamı yoktur.
Eğer uygun bir mimari bulunmuş ve çalışan bir ekosistem varsa, vakit kaybetmeden teknik ekip işe başlamalı ve takım iyi bir ICO nasıl olmalı, sorularına cevap aramalıdır. İyi bir ICO nasıl olmalı sorularına bir sonraki makalemde yer vereceğim. Keyifli çalışmalar.
Kaynak: t90blockchain.com
POST A COMMENT.