“2017 yılının son çeyreğini ve 2018 yılının ilk çeyreğini büyük ve sert düşüşler ve sınırlı toparlanmalar ile kapatan Bitcoin yatırımcılar arasında tedirginlik yaratarak Bitcoin çöker mi sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Bu sert düşüşleri fırsat bilen Bitcoin karşıtı cephe Bitcoin küresel bir aldatmaca olduğu savını dillendirmek için yeniden fırsat yakaladı ve bu temelsiz sav çerçevesinde Bitcoin yatırımcılarını tedirgin eden bir zemin yarattı.”
Adnan Ateş’in yazısı;
2017 yılının son çeyreğini ve 2018 yılının ilk çeyreğini büyük ve sert düşüşler ve sınırlı toparlanmalar ile kapatan Bitcoin yatırımcılar arasında tedirginlik yaratarak Bitcoin çöker mi sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Bu sert düşüşleri fırsat bilen Bitcoin karşıtı cephe Bitcoin küresel bir aldatmaca olduğu savını dillendirmek için yeniden fırsat yakaladı ve bu temelsiz sav çerçevesinde Bitcoin yatırımcılarını tedirgin eden bir zemin yarattı. Bitcoinin spekülatif bir balon olduğu savı yeniden dillendirildi ve finans sektörünün savunuculuğuna soyunan sözde akademisyenler Bitcoinin bir aldatmaca olduğunu öne sürerek Bitcoin yatırımcılarını uyardılar (!) Oysaki bu sözde akademisyenler 2008 krizinin arefesinde aynı yatırımcıları uyarmamış ve herşeyin yolunda gittiğe ilişkin görüşü büyük bir inançla savunmuşlardı. Bu sözde akademisyenlerin danışmanlık yaptığı reyting firmaları 2008 krizinin hemen öncesinde ,iflas bayrağını çekmeye adım adım yaklaşan bankalara geçer oy vermekte tereddüt göstermemişlerdi. Bitcoinin geleceği açısından endişe duyan bu akademisyenler aynı endişeyi ve tedirginliği dünyayı 2008 Krizine sürükleyen bankalar için hissetmişlerdi. Fakat bu sözde akademisyen ama özde bankacılık sektörü savunucusu güruh bugün Bitcoinin çökeceğine ilişkin salvolar atmaktan geri durmuyor ve bu salvolara kapılan bazı yatırımcılar ise zarar etmek pahasına piyasadan çekiliyorlar.
Peki ama bu salvolar ne denli gerçeği yansıtıyor ve Bitcoinin çökeceği öngörüsü ne kadar haklı ?
Bitcoin gerçekten küresel bir aldatmaca mı yada çöküşüyle yatırımcılarını felakete sürükleyecek olan bir spekülatif balon örneği mi ? Bu art niyetli ve karamsar sorulara cevap vermek zorunda oluşumuz gülünç olsa da cevabımız : kendinden emin bir HAYIR.
Bitcoini spekülatif bir balona yada küresel bir aldatmacaya benzetmek olsa olsa art niyet içeren
manipülatif bir hamle olabilir ve bu manipülasyondan fayda sağlayacak olanlar ise tabi ki finans
sektörü öncüleri ve bu dalgalanmalardan para kazanacak olan spekülatörler olacaktır. Bitcoinin; dolar ve diğer ulusal paralar cinsinden değeri dönem dönem sert düşüşler ve dalgalanmalara konu olsa da bu dalgalanmaların doların euro karşısında yaşadığı dalgalanmalardan farksız olduğunu söyleyebiliriz . Başka bir ifade ile bu dalgalanmaların arkasında Bitcoin talebinden yaşanan ani artış ve azalışlar bulunmaktadır. Talepte görülen bu ani azalış ve artışların ise manipülatif haberlerden oldukça etkilendiğini söyleyebiliriz. Başka bir ifade ile diğer döviz kurları için geçerli olan dinamikler bir para birimi olan Bitcoin için de geçerli ve olumsuz haberleri takiben Bitcoin talebinde meydana gelen düşüşler Bitcoin diğer ulusal paralar karşısındaki değerini düşürmekte yada arttırmaktadır. Bu düşüşler küçük çaplı olabileceği gibi talepteki düşüşün hızına bağlı olarak ani ve büyük çaplı da olabilir. Fakat burada sözde akademisyenlerin örtbas edemeyeceği temel gerçek Bitcoinin bu sert dalgalanmalara rağmen asla tedavülden kalkmayacağı gerçeğidir. Bitcoin de diğer ulusal paralar gibi düşüşlere ve artışlara konu olabilir fakat Bitcoine bir para birimi olarak ihtiyaç duyduğumuz müddetçe varlığını sürdürecek ve piyasadaki yerini koruyacaktır.
BITCOIN NEDEN ÇÖKMEYECEK?
Bir varlığın piyasadaki yerini koruyup korumayacağını o varlığa duyulan talebin miktarı tarafından belirlenecektir. Tıpkı diğer iktisadi emtialar için geçerli olduğu üzere talep kanunun bir mübadele aracı olan Bitcoin için de geçerlidir. Bir iktisadi varlık kullanım değerine ve kullanım alanına sahipse bu varlığa ihtiyaç duyulacak ve bu mal mübadeleye konu olacaktır. Bu mübadele esnasında söz konusu varlığa yönelik talep ne kadar şiddetli olursa varlığın mübadele değeri de o denli yüksek olacaktır. İşte tam da bu sebeple Bitcoin çökmeyecek ve piyasadaki yerini korumaya devam edecektir. Çünkü Bitcoin bir kullanım değerine sahiptir ve bir kullanım alanı çerçevesinde kullanılmaktadır. Bu değer dolayısıyla Bitcoin talep edilmekte ve bu talep onun değerini arttırmakta yada azaltmaktadır. Bitcoin talebine ilişkin birçok gösterge bu talebin azalmayacağına tam tersine artacağına işaret ediyor. Yani Bitcoin gelecekte şuan talep edildiğinden daha çok talep edilecek ve daha yaygın bir kullanım alanına hitap edecektir. Blockchain teknolojisinin para piyasasındaki yansıması olan Bitcoin henüz dar bir kitle tarafından bilinmekte ve talep edilmektedir. Oysaki bilinirliği arttıkça kullanımı yaygınlaşacak ve talebi de bu doğrultuda artacaktır. Peki Bitcoin talebi neden artmakta ?
BITCOIN TALEBİ NEDEN ARTACAK?
Bitcoin sağlamış olduğu pek çok avantaj dolayısıyla suç örgütlerinden tutun da ambargo mahkumu devletlere kadar pek çok odak tarafından talep edilmekte ve kullanılmaktadır. Ödemelerine üçüncü bir aracıyı dahil etmek istemeyen pek çok insan tarafında kullanılmakta artan ölçüde yaygınlık kazanmaktadır. Bitcoin gündelik alışverişlerde kullanılabileceği gibi küresel ambargoları ve yasakları delmek isteyen devletler yada kurumlar tarafından da kullanılabilmektedir. Küresel sistemin yasaklarından ve kısıtlamalarından azade olan Bitcoin bu nedenle yaygın bir kullanım alanına ve avantaj ağına sahiptir. İşte bu nedenle Bitcoin piyasadaki yerini vazgeçilmez bir değer saklama aracı olan altın gibi korumaya devam edecek ve giderek yaygınlaşacaktır. Bu konuya ilişkin bir adım öteye giderek Bitcoinin çökme olasılığının euronun çökme olasılığından daha düşük olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bu nedenle Bitcoin kullanıcılarına ve yatırımcılarına spekülatif dalgalanmalardan kaçınmalarını fakat Bitcoinin çöküşüne ilişkin tedirginlik duymamalarını salık veririm.
Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr
Türkiye’de Bitcoin kabul eden işletmeler
POST A COMMENT.